Dostupni linkovi

Izgubljena godina za evropske integracije


BiH se, nažalost, ne može pohvaliti uspjesima na međunarodnoj sceni u 2009. godini. Ukratko, moglo bi se reći upravo obrnuto: više je međunarodne scene bilo u BiH, nego BiH na međunarodnoj sceni.

Iako se očekivalo da će međunarodnog prisustva u BiH tokom 2009. godine biti sve manje, pa se najavljivalo i zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika, zemlja je vraćena u fokus međunarodne zajednice.

Zbog političke blokade i nespremnosti domaćih političara da se dogovore o bilo čemu, u EU se o BiH govorilo sa zabrinutošću, a kolika je ona bila i van starog kontineta jasno je rekao potpredsjednik SAD Džozef Bajden prilikom posjete BiH sredinom minule godine.

2009. za BiH je izgubljena godina kada je riječ o međunarodnoj sceni i evropskim integracijama, kaže zamjenica ministra vanjskih poslova BiH Ana Trišić Babić:

„Neuspjeh je što BiH nije uvrštena na Bijelu šengen listu, tj. da bude potpuna liberalizacija viznog režima, a ne možemo da budemo ponosni u 2009. je da je BiH ostala jedina zemlja u ovom regionu koja nije predala svoj zahtjev za kandidaturu u Evropskoj uniji.“


Tokom 2009. godine, osim američkog potpredsjednika, BiH je posjetio i ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov, te još nekoliko šefova diplomatija. Sve su to bile takoreći upozoravajuće, a ne bilateralne posjete, dodaje Babić:

„Tragedija je u BiH da svi ti međunarodni zvaničnici, umjesto da dolaze u sadržajne bilateralne posjete, dolaze u BiH posmatrajući je kao problem. Ono zbog čega mi ne možemo da budemo ponosni u BiH je da je međunarodna zajednica, koja već dosta dugo pomaže nama na tom našem demokratskom putu, više prisutna u BiH, nego što je BiH prisutna u međunarodnoj zajednici.“

NE PONOVILO SE

Paradoksalno zvuči, ali međunarodni uspjeh BiH u 2009. jeste upravo to što se svijet opet počeo baviti BiH, ističe lider SDP-a i nekadašnji ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija:

„Međunarodni uspjeh BiH se desio usprkos Bosne i Hercegovine. Međunarodni uspjeh BiH je da su SAD dolaskom Obamine administracije ponovo iskazale interes za BiH. Ako mogu reći, najveći spoljno-politički događaj u BiH ove godine bio je dolazak Bajdena u Parlament BiH, gdje je vrlo jasno definirao pravce dalje američke politike, rekavši: „Amerika se vratila, bićemo ovdje u mjeri u kojoj smo vam potrebni, ali vam nećemo dozvoliti nove ratove, nova krvoprolića, novu 92.-95. Ono što vam nećemo raditi je da nećemo raditi za vaše izabrane ljude, nećemo se baviti vašom ekonomijom, socijalnim pitanjima. Ukoliko želite da budete nesretna i siromašna zemlja – to je do vas.“.“

Zlatko Lagumdžija, Foto: Midhat Poturović
Lagumdžija dodaje da su i novi razgovori o promjeni Ustava BiH u okviru butmirskog procesa započeti američko-evropskim partnerstvom, te da je doprinos domaćih političara, kako se pokazalo, bio minimalan. Ono što je dobro za BiH na međunarodnoj sceni jeste to što su njeni susjedi značajno napredovali ka Evropskoj uniji, smatra Lagumdžija:

„Hrvatska će 2011.-2012. da uđe u EU, Srbija je konačno dobila vlast kojoj je važnije da bude u Briselu bolje tretirana nego u Bratuncu, Crna Gora je mnogo većeg međunarodnog političkog uticaja nego što je to veličina te zemlje i broj stanovnika, a iz nje dolazi jedan pozitivni odnos prema BiH. Dakle, u regionu su se desile stvari kad je u pitanju Bih, ali, nažalost, mi nismo iskoristili ništa, i to je normalno, jer spoljno-političke aktivnosti jedne zemlje su odraz ustvari ukupnog unutrašnjeg stanja, a o unutrašnjem stanju – šta god da vam kažem, neću vam reći ništa novo, osim – što kažu: ne ponovilo se.“


TEŠKA BITKA

U protekloj godini BiH je ipak zabilježila i jedan međunarodni uspjeh, a to je prijem u nestalno članstvo u Savjetu bezbjednosti UN-a. Ovo članstvo donosi i obaveze koje će BiH morati ispuniti, a za to će biti potrebno ono čega u zemlji najmanje ima, a to je unutrašnji dijalog. Tako će članstvo u Savjetu bezbjednosti biti veliki izazov za BiH, smatra nekadašnji ministar vanjskih poslova i bh. parlamentarac Mladen Ivanić:

„To je velika šansa. Ako bi BiH dobro odradila ovaj posao, to bi moglo imati vrlo pozitivne efekte na opšti ugled BiH, posebno na opštoj međunarodnoj sceni. Ali, ako unutrašnji sukobi, unutrašnje razlike budu dominantne, onda to može da utiče i na poziciju BiH kao nestalnog člana Savjeta bezbjednosti. Ako se mi počnemo dijeliti zbog kritike nekih tvrđih islamskih zemalja, ili pozicije zbog sukoba Gruzije i Rusije, ako tu počnu da se unutrašnje razlike prelamaju, onda to može da ima vrlo negativne efekte i da pokaže da BiH nije bila zrela za jednu takvu ulogu, a šteta od toga bi bila zaista velika.“

Vildana Selimbegović, Foto: Midhat Poturović
Slično mišljenje dijeli i glavna urednica sarajevskog Oslobođenja, Vildana Selimbegović, i ističe da veoma ozbiljno i složno moraju raditi i Predsjedništvo BiH koje kreira vanjsku politiku i Ministarstvo vanjskih poslova koje je provodi:

„Biće to teška bitka. Pitanje je načina na koje će se Ministarstvo vanjskih poslova pripremiti, koliko je za sada pripremljeno i koliko će naša misija uspjeti da sama ponese taj veliki posao. Ja se zaista nadam da će predsjedništvo naše zemlje, a rekla bih da su i gospodin Komšić i gospodin Silajdžić zaista svjesni važnosti i pojačavanja misije da su uspjeli dobiti suglasnost gospodina Radmanovića, da barem u Njujorku, u našoj misiji obezbijedi dovoljno i kadrova, i stručnosti, i kompetentnosti, koja će biti neophodna da bi BiH mogla iznijeti taj posao koji nas očekuje u Vijeću sigurnosti.“


Analitičari najavljuju da će 2010. godina biti teža u čitavom svijetu od ove koju smo ispratili, a u BiH naročito zbog izbora koji dolaze. Ipak, unutar zemlje potrebno je povratiti izgubljeno povjerenje i dijalog među bh. političirama, a kada se urede unutrašnji odnosi to će donijeti i bolju sliku zemlje u svijetu.
XS
SM
MD
LG