Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Logoraši iz BiH tvrde da ih je prevario hrvatski advokat


Nekoliko hiljada logoraša iz cijele BiH, koji su protekle tri godine podizali tužbe protiv Federacije BiH i Republike Srpske, tražeći naknadu štete za vrijeme provedeno u zatvoru, žrtve su prevare advokata Josipa Sladića iz Siska, koji u BiH nema registrovanu kancelariju, a čini se ni licencu za rad.

Mostarsko udruženje zatražilo je od Općinskog suda da proces privremeno obustavi dok se ne provjere navodi da Sladić nema licencu za rad. Predsjednik Udruženja logoraša Mostar Tarik Tanović za RSE kaže:

„On je obmanuo sve te logoraše time što je rekao da će zastupati tužbe na sudu, međutim, mi smo kasnije ustanovili da on nema mogućnost da zastupa jer nema licencu.“

Sladić je sa logorašima sklapao ugovore o zastupanju, prema kojima se svaki podnositelj tužbe obavezao da će mu po okončanju sudskog procesa uplatiti pet posto od dobijenog iznosa. Od Udruženja logoraša tražio je, međutim, da mu se na ime sudskih troškova prije podnošenja tužbe plati po 50 konvertibilnih maraka. Tako je, zvanično, samo od mostarskih logoraša uzeo oko 43.000 konvertibilnih maraka.

Sladić za RSE kaže kako su sredstva zaista potrošena na sudske troškove, ali i da su navodi o nepostojanju licence čista izmišljotina:

„Neki tvrde da je nemam, ali ja još ni u jednom sudu nisam naišao ni na rješenje, ni na osporavanje da je nemam. Zašto Mostar, kao ni Banjaluka, nisu zakazali nijedno ročište, to ja, gospođo, ne znam.“

OBAVIJEŠTENA I ODVJETNIČKA KOMORA HRVATSKE


Sladić dodaje i kako je angažirao advokatski tim iz BiH, ali o konkretnim imenima nije želio govoriti:

„Najprije su neki otkazali, pa sad imam neke nove.“


Predsjednik Općinskog suda Mostar Marin Zadrić:

„Josip Sladić nije upisan niti u imenik odvjetnika Federacije, niti RS-a, što znači da on ne može biti odvjetnik pred sudovima u BiH. On ne može angažirati kao odvjetnik neki odvjetnički ured iz BiH. Njegovih pokušaja te vrste je bilo i pred ovim Sudom, međutim, to bi bilo protuzakonito.“

Iako je na posljednjoj sjednici Upravnog odbora Saveza logoraša BiH dogovoreno da će protiv advokata Josipa Sladića biti podignuta kaznena prijava, i dalje nije jasno ko je i iz kojih razloga, pored stotine advokata u BiH, odlučio da se pravno zastupanje bosanskih logoraša povjeri advokatu iz Hrvatske. Murat Tahirović, predsjednik Saveza logoraša BiH:

„Sladić je očito zloupotrijebio našu dobru volju, i ljudi na terenu, a i nas u Savezu.“

O svemu je obaviještena i Odvjetnička komora Hrvatske, koja bi – smatraju u Savezu – trebala pomoći da se vrati novac koji Sladić nije zaradio. Murat Tahirović:

"Ukoliko to ne bude moguće, onda ćemo vjerovatno ići putem nadležnih organa BiH.“

Što će biti sa tužbama, to za sada niko sa sigurnošću ne može reći. Osim Federacije BiH, kao pravnog sljednika HVO i Herceg Bosne, tužbe su podnesene i protiv Republike Srpske zbog tortura koje su logoraši pretrpjeli u logorima. Logoraši su kao odštetu zatražili po 300 eura za svaki dan proveden u logoru.
  • 16x9 Image

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG