Dostupni linkovi

Mreža organizovanog kriminala i u institucijama BiH


Akcija pod nazivom Carina, koja se već nekoliko mjeseci vodi u Tužilaštvu BiH, je bila je usmjerena ka carinskim službenicima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), te pojedinim špediterskim kućama za koje se sumnja da su bili dio mreže organizovanog kriminala, a kulminirala je hapšenjem 60 osoba i provedena je u sedam bh. gradova.

"Danas (srijeda) je tijeku privođenje i ispitivanje osumnjičenih osoba, nakon čega će postupajući tužitelj odlučiti prema koliko će osumnjičenih predložiti mjeru pritvora ili eventualno druge mjere. Istraga je usmjerena prema do sada oko 60 identificiranih fizičkih i pravnih osoba, osumnjičenih za kaznena djela organiziranog kriminala carinske prevare, pranja novca, teških krađa i krivotvorenje isprava i dokumentacija", kazao je glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Članovi ove grupe uvozili su i carinili ukradene teške mašine iz zemalja EU, te tako pribavili milionsku korist. Portparol UIO Ratko Kovačević potvrdio je kako su u akciji privedeni i uposlenici ove institucije.

"Ja moram reći da su privedena 22 službenika UIO iz nekoliko carinskih ispostava. I mi smo u potpunosti opredijeljeni na raspolaganju Tužilaštvu"
, naveo je Ratko Kovačević.

Dragan Vrankić
Predsjednik Upravnog odbora ove institucije i aktuelni ministar finansija BiH Dragan Vrankić, komentirajući akciju, kazao je kako je namjera zaustaviti kriminal, koga očito ima.

"Uprava ima oko 2.400 ljudi. Vi znate da su mnogi ljudi samostalni u svom radu i da donose svoje odluke, vrše kontrole, kao i svi službenici s ovlaštenjima, i da su svi od krvi i mesa, pa prema tome moguće je i da griješe", rekao je Vrankić.

Inače, UIO već mjesecima potresaju skandali koji su kulminirali smjenom direktora Kemala Čauševića. Predstavnici sindikata Uprave dugo su upozoravali na ozbiljne probleme i nezakonitosti, te da su u ovoj instituciji na djelu kriminal i korupcija, zbog čega se na godišnjem nivou bilježe stotine miliona konvertibilnih maraka štete.

Poražavajuće činjenice


Profesorica na sarajevskom Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Mersida Sućeska pozdravlja pokretanje istrage, tim prije što je UIO BiH ta koja prikuplja i najveći dio sredstava za budžete institucija.

"Ovo je poražavajuće. Mi već pratimo duže vremena da se dešavaju neke nedozvoljene radnje, svađe između zaposlenika. Vrijeme će pokazati da li se tu radi baš o upletenosti i ovih zaposlenika, kao i drugih lica"
, smatra Sućeska.

I Transparency Inetrantional BiH pozitivno ocjenjuje akciju, ali smatraju kako je od izuzetne važnosti da ovaj proces ne završi slično pretho
"Dosada većina slučajeva korupcije uglavnom nisu završavali pravosnažnim presudama ili zatvorskim kaznama", kaže Ivana Korajlić iz TI.
dnima, kaže glasnogovornica Ivana Korajlić.

"Imajući u vidu dosadašnji problem da svi slučajevi korupcije,odnosno većina njih, uglavnom nakon toga ne završavaju pravosnažnim presudama ili zatvorskim kaznama, tako da se nadam da će ipak ta hapšenja dovesti do nekog pomaka u smislu tih presuda, a i također, s druge strane, da će odvesti dalje samim tim što neće ostati na hapšenju sitnih riba"
, navodi Ivana Korajlić.

Da je kriminal u bh. institucijama, pa i onima za provođenje zakona uveliko prisutan pokazala je i akcija Kastel, koja je također izvedena po nalogu državnog tužilaštva prije tri mjeseca.

U njoj je, između ostalih, uhapšen i priveden i policijski komesar Unsko-sanskog kantona (USK) Ramo Brkić koji se nalazi u pritvoru. Naime, on je sa grupom policijskih službenika osumnjičen za primanje mita, između ostalog pri zapošljavanju u policijske strukture ovog kantona, te učešće u organizovanom privrednom kriminalu, te drugim nezakonitim radnjama.

Strategija u ladici


Iako je teško govoriti o razmjerama kriminala u institucijama BiH bez adekvatnih podataka, ipak je na osnovu prijava moguće naslutiti dokle sežu, navodi Korajlićeva.

Bihać
"Tiču se gotovo svih institucija i gotovo svih segmenata društva BiH. Pri tome je teško izostaviti barem jedan i reći da tu nemamo nijedan oblik korupcije", kaže Korajlićeva.

A kolike su razmjere korupcije i kriminala u državnim organima može se prosuditi i samo na primjeru USK, te prijava koje je zaprimilo ovo tužilaštvo, a koje je nakon akcije Kastel u javnost iznio glasnogovornik tužilaštva Idriz Begić.

"Inače je prijava i optužnica podignutih bilo, osim pojedinih ljekara kantonalne bolnice, i protiv profesora na Univerzitetu u Bihaću, protiv odgovonih osoba u odgovarajućim općinskim službama, recimo Služba za prostorno uređenje, Služba za imovinsko-pravne poslove, a naravno i protiv policajaca i službenika u Ministarstvu unutrašnjih poslova"
, rekao je Idriz Begić.

No, kako strategija za borbu protiv korupcije u BiH i dalje skuplja prašinu u ladici, a državna agencija kojoj je zadatak provesti je još nije stala na noge, nije iznenađenje što mreža organizovanog kriminala i u najvišim organima nastavlja da se grana. Tim prije što su presude protiv visokopozicioniranih zvaničnika koje se optuživalo za pronevjere završile oslobađanjem.
XS
SM
MD
LG