Dostupni linkovi

Društvo razara korupcija, a ne secesionizmi


Korupcija, ilustrativna fotografija
BiH je posljednja zemlja u regiji u svim indeksima vezanim za korupciju. Istraživanja pokazuju da je nemoguće provesti bilo koju reformu i urediti bilo koju oblast bez prethodnog rješavanja korupcije. Istraživački tim inicijative pod nazivom „Građani/ke za BiH“ u proteklih šest mjeseci izradio je preporuke koje se odnose i na borbu protiv korupcije, a koja je, takođe važan uslov za integraciju BiH u Evropu.

Na prezentaciju izvještaja i razgovor o problemima korupcije, od 19 političkih partija u BiH pojavilo se samo 10, i to uglavnom opozicionih, a tek nekoliko predstavnika vladajuće koalicije - uglavnom ljudi bez visokih stranačkih ili funkcija u institucijama.

Korupcija u BiH je prisutna u svim sferama društva, a posebno u državnim i entiteskim institucijama koje gube ugled i integritet. Zbog toga se sve više udaljavaju od građana koji im ne vjeruju, pokazuju analize nezavisnih istraživanja. Selma Osmanagić - Agović, analitičarka koja se bavi istraživanjem rizika od korupcije i sredstvima za njenu prevenciju, pojašnjava šta su pokazala posljednja istraživanja nezavisnih organizacija:

„Može se vidjeti indeks percepcije korupcije koji je izradio Transparancy International za 2009. godinu, gdje je BiH značajno pala u odnosu na prethodne godine, odnono u okviru istraživanja za 180 zemalja, BiH je za 2009. zauzela 99. mjesto, a prethodne dvije godine je bilo 92. i 94. mjesto“, kaže Selma Osmangić Agović.

Visoki predstavnik Valentin Inzko ističe da je ozbiljan problem postojanja i funkcionisanja BiH korupcija, koja umjesto da se smanjuje - raste. Pored zastoja u reformskim procesima i političkoj blokadi, povećanje korupcije dodatno je zaustavilo razvoj zemlje i osiromašilo građane BiH, ističe visoki predstavnik.

„Korupcija je ušla u sve pore društva kao neki rak i treba da se borimo protiv toga. Građani bi trebali da misle o ovim pitanjima kada budu glasali 3. oktobra. Trebali bi tražiti od stranaka da im predstave rezultate prethodnog rada, kao i buduće planove“, smatra Inzko.

Otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Boris Jaročević ističe da je kroz proces ispunjavanje uslova za liberalizaciju viznog režima učinjen napredak u borbi protiv korupcije, ali da se na tome ne može ostati.

„Urađeni su akcioni planovi i strategije za borbu protiv korupcije, osnovana je državna Agencija za prevenciju i borbu protiv korupcije. Ovo je, naravno, samo početak. EK će pratiti provođenje svih tih strategija i planova i to će biti prikazano o izvještajima o napretku koji zemlja čini prema evropskim integracijama“, kaže Jaročević.

Političare korupcija ne zanima


Jaročević smatra da bi u predizborno vrijeme u BiH borba protiv korupcije trebala biti u programima svih političkih stranaka, ali koja se ne završava samo izborima.
Otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Boris Jaročević smatra da bi u predizborno vrijeme u BiH borba protiv korupcije trebala biti u programima svih političkih stranaka.


Upravo je sesija koju je organizovala mreža NVO pod nazivom „Inicijativa građana i građanki BiH“, a koju podržavaju visoki predstanik i delegacija EU u BiH, bila prilika za 19 političkih stranaka da predstave svoje predizborne planove u borbi protiv korupcije. Nijedan od lidera vladajućih političkih stranaka nije se pojavio na ovoj sesiji, a najviši stranački funkcioner došao je iz SDA, zamjenik predsjednika Asim Sarajlić, koji kaže:

„Problem korupcije i borbe protiv korupcije jeste problem modernog doba, rak rana koja razara ovo društvo - nikakvi nacionalizmi, secesionizmi, projekti političkih partija nego zapravo korupcija.“


Simo Savić iz Demokratskog narodnog saveza, kandidat ove stranke za državni parlament, ističe da nije čudno što se na raspravu o borbi protiv korupcije nisu pojavili oni koji već godinama ne rade ništa na njenom spriječavanju:

„Stranke koje vladaju ovdje 15 godina da su htjele, donijele bi zakon o korupciji davno, ne bi bilo korupcije. Javne nabavke, privatizacija kompletna, tranzicija državnog u privatno - sve su one to odradile, sve je to njihovo. Je li moguće da mi četiri godina ne možemo, a u srcu smo Evrope, da ispunimo uslove, koji su sasvim normalni, i da priđemo i da budemo član EU. I ne bi bilo korupcije. Vidite li vi šta se radi? Prošli Savjet ministara, prošla Parlamenatrna skupština je napravila takvo usijanje u ovoj BiH da liči na 1992. Čak tu učestvuju i socijaldemokratske stranke. To je strava“, kaže Savić.

Nijedna od socijaldemokratskih stranaka iz BiH nije se pojavila na ovom skupu. Ni SNSD niti SDP koji godinama predlaže zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine. Član Glavnog odbora PDP-a Zoran Tešanović ističe da je situacija u BiH izuzetno ozbiljna, jer ni alarmantni podaci o stepenu korupcije koji BiH dijeli sa Ugandom, nisu bili dovoljani za aktuelnu vlast da nešto preduzme.

„Oni se zaista više bave svojim poslovima i svojim ličnim aktivnostima nego što se bave pitanjima koja su važna za građane. A implicitno možemo reći da su i oni generatori ove krupcije s obzirom na ove pokazatelje nezavisnih studija. Mislim da njihov nedolazak zaista govori da je došlo vrijeme da oni odu sa vlasti. Dakle, građani, sve one koji su 2006. godine puno toga obećali i slagali, ali i napravali niz promašenih investicija, kaznite ih“, kaže Tešanović.

Koliko su donošenje Zakona o agenciji za borbu i prevenciju korupcije tek formalnost govori činjenica da se njen direktor, inače kadar HDZ-a BiH, Mijo Krešić pojavio tek pred kraj sesije kada je trebalo predstaviti planove stranke, a i oni su stali u dvije minuta izlaganja od predviđenih pet.
XS
SM
MD
LG