Dostupni linkovi

BiH korak dalje od državne vlasti


Milorad Dodik, Dragan Čović, Božo Ljubić i Fahrudin Radončić, 29. decembar 2010.
Milorad Dodik, Dragan Čović, Božo Ljubić i Fahrudin Radončić, 29. decembar 2010.
U Sarajevu je u srijedu održan sastanak predvođen liderima dva HDZ-a i SNSD-a, kao ponovni odgovor na platformu koju su prije desetak dana predstavile četiri političke partije i koja sačinjava programsko djelovanje buduće koalicije.

Na održanom sastanku ništa konkretno nije ponuđeno, već ponovljeni raniji stavovi da je potrebno formirati vlast.

Nakon sastanka šest političkih partija BiH je još dalje od formiranja vlasti na državnom nivou.

Ova vijest nikog nije iznenadila, jer se susretu dva HDZ-a, SNSD-a, SDS-a, Saveza za bolju budućnosti i Stranke za BiH, nisu odazvale SDP i SDA.

Inače, na sastanku nije se raspravljalo ni o kakvom dokumentu koji bi bio osnova za pregovaranje o budućoj koaliciji.
Dodik na sastanku šest partija, Sarajevo, 29. decembar 2010.

Ponovljeno je po ko zna koji put kako je nužno formiranje vlasti, a razgovori o tome trebaju biti nastavljeni u bh. institucijama.

„Stranke su razmatrale osnovne programske prioritete na kojima će se graditi funkcioniranje izvršne i zakonodavne vlasti, o kojima ćemo nastaviti naše usaglašavanje“,
kazao je Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH.

Iako o konkretnim programima nije bilo ni riječi, Božo Ljubić, predsjednik HDZ 1990 smatra da je potvrđeno da je BiH korak bliže do parlamentarne većine.

„Danas smo se na ovom sastanku fokusirali na dva aspekta političkog trenutka u BiH – jedno je na programske ciljeve i prioritete, ali isto tako smo se fokusirali kako doći do jedne kvalificirane parlamentarne većine koja je u stanju realizirati te programske ciljeve i prioritete“,
rekao je Ljubić.

Sa sastanka je upućen poziv SDP i SDA da dođu 10. januara na naredni sastanak. Uprkos tome, Milorad Dodik, lider SNSD-a, tvrdi kako i ovih šest političkih partija mogu činiti buduću parlamentarnu većinu.

„SNSD osam, SDS četiri, DNS jedan, HDZ tri glasa, HDZ 1990 dva, SBB četiri glasa, Stranka za BiH ima dva. To je ukupno 24. Nije meni problem da razgovaram sa arogantnim SDP-om o tome kako i šta raditi, ali te rezultate, već sada znam, gotovo je nemoguće postići na platformi arogancije SDP-a i bilo kakav dogovor“, izjavio je Dodik.

Bez jedinstva stranaka

Da među ovih šest stranaka ne postoji jedinstvo, potvrđuju i izjave Beriza Belkića, potpredsjednika Stranke za BiH i Fahrudina Radončića, predsjednika Saveza za bolju budućnost:

„Naša pozicija je opoziciona. Nema matematičkih računanja.“

„Moja je opcija da izborni pobjednici, to su SNSD i SDP, moraju da daju dodatni napor i da pokušaju vlast da naprave.“


Mladen Bosić, predsjednik SDS-a uvjeren je da će, ukoliko ne dođe do formiranja vlasti na nivou BiH, čitavo društvo i region doći u veoma neizvjesnu situaciju. Na novinarsko pitanje da pojasni na šta konkretno misli, Bosić je odgovorio:

„Mi upozoravamo, ukoliko dođemo u situaciju da nije moguće napraviti kompromis, da će to biti dokaz da je BiH stvarno i duboko podijeljeno društvo.“

I dok su se u Parlamentu BiH vodili razgovori o tome ko će s kim koalirati na državnom nivou, Sulejman Tihić, predsjednik SDA održao je konferenciju za novinare. On je ponovio kako je platforma SDP, SDA, Stranke Radom za boljitak i HSP, prva koja nudi program, a ne raspodjelu fotelja.

Tihić je, istovremeno, svjestan da te četiri stranke nemaju ustavni kapacitet da formiraju vlast na državnom nivou, te da će u narednom periodu razgovarati sa pobjedničkim strankama iz RS-a, a kada je riječ o federalnom nivou, privoljeti jedan od dva HDZ-a da se prikloni platformi. O razlozima zbog kojih nije učestvovao na sarajevskom sastanku kaže:

„Nismo za to da dva etnička bloka prvo sami sjednu, dogovore se, i onda nama pošalju poziv i kažu – e, te i te stranke će biti na tom sastanku. Ne pitaju ni za dnevni red, ni vrijeme, ni bilo šta drugo.“

Poglavice i plemena

Ni u SDP-u nisu za etničke blokove, odnosno kako navodi Svetozar Pudarić, predsjednik Glavnog odbora, matematičku formulu koja se temelji na po dvije stranke iz tri nacionalna korpusa.

Iako spremni na razgovore, u toj stranci kažu da će se odazvati samo onom na kojem će biti govora o programima. Zbog toga je već sada izvjesno da 10. januara neće prisustvovati ponovnom okupljanju šest partija.
Pudarić: Ne smatramo da je slika danas poslana iz Parlamenta BiH, koja narode i građane BiH predstavlja kao tri plemena kojima su potrebne mudre plemenske vođe, ono što treba i BiH.

„Mi ne učestvujemo na sastanku plemenskih poglavica ni na koji način, niti smatramo da je slika danas poslana iz Parlamenta BiH, koja narode i građane BiH predstavlja kao tri plemena kojima su potrebne mudre plemenske vođe, da je to ono što treba i Bosni i Hercegovini i narodima BiH i građanima BiH“, kazao je Pudarić.

Nakon izbora, održanih početkom oktobra, analitičari su bili jedinstveni u tome da će biti teško formirati novu vlast u BiH. Tim prije, što su pobjednici svih dosadašnjih izbora bile stranke sa nacionalnim predznakom, koje su se lako dogovarale o podjeli funkcija.

Ove godine, njima je račune pomrsio SDP, koji je osvojio veliki broj glasova. Teško će BiH dobiti novu vlast u situaciji u kojoj se SDP zalaže za programsku, a učesnici današnjeg sastanka za matematičku koaliciju.

Drugim riječima, dva bloka zaoštravaju odnose na potpuno oprečnim stajalištima. Dok su jedni za podebljavanje nacionalnih razlika, drugi su za jačanje građanskog koncepta, uvažavajući nacionalne identitete.
XS
SM
MD
LG