Dostupni linkovi

Pad na listi konkurentnosti


Prema izvještaju o kompetitivnosti za 2009. i 2010. godinu, BiH se nalazi na 109. mjestu od ukupno 133 države svijeta koje su analizirane.

BiH je posljednja na listi od 11 zemalja regiona Jugoistočne Evrope, te je u odnosu na prošlu godinu ispred BiH sada i Albanija.

Ovo predstavlja deveti po redu izvještaj, koji su u saradnji napravili predstavnici Akademije nauka i umjetnosti BiH i Centar za menadžment i informacione tehnologije.

Nestabilna politička situacija u zemlji osnovni je razlog pada BiH na rang listi konkurentnosti zemalja za dva mjesta u odnosu na prošlu godinu. Potom slijedi nestabilnost Vlade i korupcija, kaže direktor Centra za menadžment i informacione tehnologije Zlatko Lagumdžija:

Zlatko Lagumdžija:Inovativnost, ulaganje u ljudske kapacitete je praktično na dnu
„Druge zemlje krizu su rješavale korz državne intervencije u infrastrukturne objekte i tako podizali praktično zaposlenost. Kod nas to nije slučaj. Inovativnost, ulaganje u ljudske kapacitete je praktično na dnu kada je u pitanju BiH. Ima još jedna stvar: na našu sliku su uticali drugi jer oni naprijed, a mi stojimo. Dakle, ne radi se više samo o tome da li idete nizbrdio, dovoljno je da stojite da vas voz pregazi. Ono što je, također, interesantno je da ako smo negativni sa stanovišta ekonomskih kretanja i ukupne uređenosti društva, imamo jedan pozitivan trend kao BiH i kao region, vjerovali ili ne, sa stanovišta unutrašnjeg mira, i uopšte mira sa stanovišta mogućih ratnih tenzija i slično.“

Šef Svjetske banke u BiH Marco Mantovanelli ističe da u BiH nije bilo negativnih poteza koji bi dodatno opteretili poslovanje, ali da je staganacija doprinijela padu BiH sa 107. na 109. mjesto jer su se zemlje regiona brže reformisale:

„Ima nekih dešavanja za koja se nadamo da će imati povoljan uticaj na poslovno okruženje, posebno na državnom nivou kada je u pitanju ukidanje zahtjeva za registraciju stranih investitora. Federacija radi na procesu giljotine, smanjenju broja propisa i njihovom pojednostavljivanju. Međutim, ono što nedostaje, po mom mišljenju su harmonizirani pristupi i političko vođstvo.“

Mantovanelli kaže da je za napredak BiH potrebno porovođenje svih reformi jer samo to može doprinijeti boljoj konkurentonsti BiH, a samim tim će se povećati interes domaćih i stranih investitora.

Od ukupno 11 zemalja regiona prvo jesto na listi konkurentnosti zemalja zauzima Slovenija, a potom slijedi Hrvatska. Na samom kraju liste su Srbija i BiH, dok su najviši napredak od prošle godine postigle Makedonija i Albanija.
XS
SM
MD
LG