Dostupni linkovi

Biskupi: Od glasovanja ovisi daljnji opstanak Hrvata


Biskupi Pero Sudar i Vlado Košić, foto: Enis Zebić
Biskupi Pero Sudar i Vlado Košić, foto: Enis Zebić
Komisije Iustitia et pax Biskupskih konferencija Hrvatske i Bosne i Hercegovine uputile su u petak iz Zagreba poziv svim Hrvatima s državljanstvom Bosne i Hercegovine, gdje god živjeli, da se do 19.srpnja registriraju, a u listopadu što masovnije izađu na opće izbore u BiH ili to obave poštom, jer, kako je upozoreno, o tome doslovce ovisi daljnji opstanak Hrvata u BiH, a onda i Bosne i Hercegovine kao države.

Dvije trećine isljenih i raseljenih Hrvata iz Bosne i Hercegovine živi u Hrvatskoj pa je broj njihovih glasova na izborima itekako važan za opstojnost Hrvata u Bosni i Hercegovini, istakao je biskup Pero Sudar, predsjednik Komisije Iustitia et pax Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

„Možda su ovo jedni od zadnjih izbora gdje mi još odlučujemo hoće li nas biti u BiH ili ne", upozorio je, uz ostalo, biskup Sudar.

Stalno ponavljamo da od našeg opstanka u BiH zavisi i budućnost te države koja će se zasigurno dobrano reflektirati i na stanje u RH i u cijeloj regiji. Ako se izgubi hrvatski politički i narodni subjektivitet u Bosni i Hercegovini, ta država neće opstati, a mala je vjerojatnost da bi raspad države mogao proći mirno i bez rata - upozorava se, uz ostalo, u zajedničkom Dokumentu.

Predsjednik Komisije Iustitia et pax Hrvatske biskupske konferencije, biskup Vlado Košić kaže da mnogi ljudi strahuju da će izgubiti stečeni status u Hrvatskoj, ukoliko glasuju na izborima u BiH, zbog čega dvije Komisije pozivaju vlasti u Republici Hrvatskoj da Hrvatima iz BiH dadu jasno jamstvo da se to neće dogoditi.

„Dakle, da je sudjelovanje Hrvata porijeklom iz BiH na izborima, koji imaju i BiH državljanstvo, njihovo legitimno pravo, ali da to neće dovesti u pitanje njihova legitimna prava u RH i pozivamo hrvatske vlasti da to jasno kažu“, istakao je biskup Košić.

Za 'aktualnu dramu' hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini dvije Komisije okrivljuju prije svega hrvatske političare u BiH i njihovo strančarenje, zatim nevolje iz Daytonskog sporazuma, te politiku Republike Hrvatske koja je, kako ističu, u početku bila iluzorna, a danas indiferentna i, na kraju, situaciju u samoj BiH.
XS
SM
MD
LG