Dostupni linkovi

Istraživanje NDI: Najviše glasova SDP-u i SNSD-u


Lideri političkih stanaka na jednom od susreta sa bivšim visokim predstavnikom Miroslavom Lajčakom
Lideri političkih stanaka na jednom od susreta sa bivšim visokim predstavnikom Miroslavom Lajčakom
National Democratic Institute (NDI) neprofitna, nezavisna, organizacija koja pruža podršku i radi na jačanju demokratskih institucija širom svijeta, u aprilu je radila istraživanje javnog mnijenja u Bosni i Hercegovini. Rezultati istraživanja pokazuju da više od dvije trećine građana vjeruje da BiH ne ide u pravom smjeru. I pored toga građani BiH bi na izborima glasali slično kao i na opštim izborima 2006. godine.

Prema rezultatima istraživanja NDI provedenog od 8. do 18. aprila među građanima BiH na uzorku od 1.500 ispitanika, najveći dio, 82 posto građana, smatra da BiH ne ide u pravom smjeru.

Samo jednom od deset građana BiH život se poboljšao u zadnje četiri godine, dok 56 posto građana smatra da se njihov život pogoršao. Za skoro dvije trećine građana glavni problem u BiH je nezaposlenost. Ostala dva glavna problema su izražena korupcija i kriminal.

Komunikolog iz Tuzle Enes Osmančević smatra da sva ovakva istraživanja, posebno na ovim prostorima, treba uzeti sa rezervom:

„Ovi neki rezultati istraživanja koji su objavljeni, za njih ne treba istraživanje da bismo znali da je to tako. Znači, ne treba nam nikakvo istraživanje da bismo znali da je problem u BiH nezaposlenost, da je problem korupcija. To znaju i vrapci na grani. Međutim, ono što bi trebalo istraživanje da radi, to je da traga za mogućim rješenjima, dakle, kako građani vide izlazak iz krize, u čemu vide rješenje problema nezaposlenosti, kako prevazići korupciju. To su neke stvari za kojima bi ozbiljna istraživanja trebalo da idu i koja bi trebalo da budu prezentirana najširoj javnosti.“


Birači kao navijači


Među ispitanicima najveću podršku na narednim opštim izborima u BiH dobila bi Socijaldemokratska partija BiH - 17 posto, za Savez nezavisnih socijaldemokrata bi glasalo 15 posto, a za Stranku demokratske akcije 11 posto.

Na razini cijele Federacije BiH, za SDP bi glasalo 27 posto ispitanika, slijede SDA sa 16 posto, te HDZ BiH sa 7 posto.

U RS, 40 posto građana bi glasalo za SNSD, slijede SDS sa 19 posto i PDP sa 9 posto.

Ovi podaci pokazuju da se, posebno u RS, ne bi bitnije promijenio odnos političkih snaga.

Psiholog iz Banjaluke Srđan Puhalo smatra da ovakav stav građana proizilazi iz toga što građani nemaju alternativu:

„Mi imamo političkih partija dovoljno, ali njihovi programi, njihove ideje su skoro iste, tako da je očito da ljudi biraju između manjeg i većeg zla, a ne biraju između onoga koji je više atraktivan, odnosno za koga žele da daju glas zato što je dobar, a ne zato što je manje loš.“

Rezultati istraživanja NDI pokazuje da predizbornim obećanjima vjeruje tek jedan od deset građana BiH, ali bi i pored toga osam od deset ispitanika izašlo na izbore.

Ovakve kontradiktorne stavove građana sociolog Ivan Šijaković objašnjava činjenicoma da se građani BiH ne ponašaju kao birači već kao navijači:

„Koji su odabrali svoju političku opciju. Oni za nju svim silama navijaju, oni se za nju bore na različite načine, kao kada navijaju za jedan tim. Oni žele da protivnička strana bude pobeđena, da joj se ne da da dođe u politički prostor, da joj se ne da da donese bilo kakvu inovaciju, bilo kakvu promenu. To je prosto ta vrsta zarobljene političke svesti kod građana. Oni sada emotivno reaguju. Oni više ne reaguju racionalno i zbog toga oni mazohistički biraju toliko godina jedne te iste tipove koji ih sve dalje i dalje vuku u propast.“

Istraživanje je takođe pokazalo da većina građana podržava evroatlantske integracije. Devet od deset građana podržava ulazak BiH u EU, i to 78 odsto građana iz Republike Srpske i 94 odsto građana iz Federacije BiH.

Skoro dvije trećine ispitanika podržava pristupanje NATO-u, odnosno oko 30 odsto građana RS, dok je za ovu opciju 88 procenata građana FBiH.
XS
SM
MD
LG