Dostupni linkovi

Retorika Tadića i Josipovića na štetu BiH


Zijad Bećirović
Zijad Bećirović
Jedan od direktora Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane Zijad Bećirović za RSE govori o novoj analizi situacije u BiH i odnosima u regionu, u kojoj se navodi da Hrvatska i Srbija imaju negativan uticaj na bh. političku krizu.

Osim susjednih država, u analizi se apostrofira i negativna uloga međunarodne zajednice, koja često izgleda kao „neodlučna i nezainteresovana“, između ostalog zbog toga što ne želi navesti krivce za stalnu politiku destabilizacije ove zemlje.

Međunarodni institut iz Ljubljane u analizi situacije u BiH i regionu navodi da eventualnu međunarodnu konferenciju u BiH trebaju organizovati SAD uz pomoć EU, ali bez učešća Srbije i Hrvatske, koje su „najveći krivci“ za stalne krize posljednjih godina u BiH.

U objašnjenju ovog stava, Zijad Bećirović, direktor Instituta, između ostalog navodi retoriku predsjednika ovih država, Borisa Tadića i Ive Josipovića.

„Imaju najmanje dvije retorike. To je ta dvoličnost i predsjednika Tadića, a djelimično i predsjednika Josipovića. Radi se jednostavno o
Predsjednik Tadić podržava jedan narod i radi sve na tome da ne dođe do dogovora u BiH.

tome da jednu retoriku imaju za javnu upotrebu i čuvenu floskulu da podržavaju teritorijalni integritet BiH i dogovor tri naroda i dva entiteta, s tim da predsjednik Tadić podržava jedan narod i radi sve na tome da ne dođe do dogovora u BiH preko svoga izaslanika, odnosno posrednika, a to je u ovom slučaju Milorad Dodik, tako da ta retorika je floskula i špekulacija i nije iskrena prije svega od predsjednika Tadića, a izražava se već ozbiljna sumnja i u namjere hrvatskog predsjednika Ive Joispovića.“

RSE: Da li je dobar način saradnje susjednih država kad je u pitanju BiH?

Bećirović: Ovakav oblik suradnje nije poželjan i, naravno, analitičare podsjeća po svemu na period 90-ih godina kada su njihovi prethodnici vodili Srbiju i Hrvatsku - i zna se do čega su doveli situaciju u regiji. Upravo takvo ponašanje i predsjednika Tadića i predsjednika Josipovića navodi i međunarodnu zajednicu da i Srbija i Hrvatska moraju biti izuzete kada se bude rješavalo pitanje BiH poslije ulaska BiH u savez NATO jer bi se stvorio daleko bolji ambijent za traženje rješenja u BiH.

RSE: Takođe dodajete da je ključni destruktivni faktor na Balkanu politika predsjednika Borisa Tadića. Zbog čega?

Bećirović: Zato što može prouzrokovati probleme državama u susjedstvu i u regiji. Tu, prije svega, mislim na Kosovo, Crnu Goru, BiH, a i Hrvatsku. Rješenje krize koja je nestala u BiH producirano je u Beogradu i naravno da je sagovornik za rješavanje te krize prije svega Boris Tadić, a ne Milorad Dodik. Upozorili smo na problem regije Sandžaka kao najopasnijeg područja za nove konflikte, jer regija Sandžak može destabilizirati čak četiri države pored Srbije - Kosovo, Crnu Goru, BiH i Hrvatsku.

Izjednačavanje krivice je zamka

RSE: Međunarodnoj zajednici, osim toga što u ključnim ili najtežim momentima ne želi „presjeći“ situaciju nego koristi frazu o potrebi da se domaći političari dogovore, zamjerate teoriju „jednake krivice“.

Zlatko Lagumdžija i Milorad Dodik, 2011.
Bećirović: Prije je to bila jednaka krivnja između Milorada Dodika i Harisa Silajdžića, sada se već pokušava potencirati jednaka krivnja čak između Milorada Dodika i Zlatka Lagumdžije koji jednostavno nije ni preuzeo vlast kao politička stranka koja je najviše dobila glasova na prošlim izborima. To je, ustvari, velika zamka za samu međunarodnu zajednicu. Pojedince koji su nosioci destruktivnih politika treba imenovati i nazvati pravim imenom. U ovom slučaju kriza koja je prouzrokovana u BiH na relaciji je Boris Tadić - Milorad Dodik, ali i vlasti Ruske Federacije koje pokušavaju na svaki način uticati preko Srbije i na BiH preko RS-a da BiH prolongira svoje članstvo u savezu NATO, a još bi poželjnije bilo kada bi se onemogućilo da BiH postane članica NATO saveza.

RSE: Imate zamjerke na HDZ BiH i HDZ 1990., odnosno na njihov način rješavanja krize nastale formiranjem vlasti u Federaciji BiH. Zbog čega?

Bećirović: HDZ, i jedan i drugi, uvukli su Rimokatoličku crkvu u političke igre preko Hrvatskog sabora, a prije i preko Hrvatske samouprave početkom 2000. godine. Međutim, mislim da Katolička crkva ima zdravo jezgro i da može puno učiniti i na afirmaciji hrvatskog naroda i rješavanju problema hrvatskog naroda, ali naravno i interesu svih građana BiH. Mi znamo da je vrlo često i sam kardinal Vinko Puljić djelovao kao čovjek kojemu nije svejedno kakva je sudbina države BiH i da u mnogim pitanjima nije bio samo predstavnik hrvatskog naroda nego je je vodio računa o interesima svih građana BiH.
I EU i SAD su iscrpljene politikom Milorad Dodika. On bi bio smijenjen prije proglašenja nezavisnosti Kosova, i on i Haris Silajdžić. Međutim, nisu se htjele otvarati nove napetosti u regiji.

RSE: Uz već navedeni ulazak u NATO, šta bi, takođe, mogao biti izlaz iz bh. krize?

Bećirović: Pod hitno se mora uspostaviti vrhovni sud BiH i uspostaviti ministarstvo poljoprivrede da bi BiH mogla biti partner evropskim pregovaračima. I, naravno, reforma pravosuđa. Međutim, ja mislim da su poruku Ketrin Ešton pogrešno razumjeli u Banjoj Luci - reforma pravosuđa i prilagođavanja evropskim standardima apsolutno znači postojanje vrhovnog suda i drugih pravosudnih institucija. Nada u ukidanje Suda BiH može biti samo u glavama političkih iluzionista.

RSE: Kakve poteze očekujete prema Miloradu Dodiku?

Bećirović: Ja mislim da su jednostavno iscrpljene i EU i SAD politikom Milorad Dodika. On bi bio smijenjen prije proglašenja nezavisnosti Kosova, i on i Haris Silajdžić. Međutim, nisu se htjele otvarati nove napetosti u regiji. Kada gospodin Dodik govori da će on organizirati narod ukoliko dođe do njegove smjene, a vjerujem da će doći, on će biti smijenjen, uhapšen i procesuiran, tako da neće imati vremena da se bavi nikakvim drugim aktivnostima, niti organiziranjem masovnih skupova. Jednostavno, svojim političkim djelovanjem, a i djelima o kojima treba konačnu riječ reći pravosuđe, zaslužio je da na takav način okonča svoju političku karijeru.
XS
SM
MD
LG