Dostupni linkovi

Slučaj Purda: Na potezu bh. pravosuđe


Tihomir Purda ulazi u sudnicu Suda BiH, siječanj 2011
Tihomir Purda ulazi u sudnicu Suda BiH, siječanj 2011
Hrvatske vlasti i dalje vjeruju da će rezultati hrvatske istrage u slučaju Vukovarca Tihomira Purde, kada nije nađeno dokaza za njegovu krivnju, utjecati na odluku bosanskohercegovačkog pravosuđa kada bude odlučvalo o zahtjevu Srbije da im se izruči Purdu.

Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković potvrdio je za naš radio kako su njegovo ministarstvo i druga nadležna tijela Republike Hrvatske učinila za Vukovarca Tihomira Purdu sve što se moglo i trebalo napraviti.

„To sam već rekao ne znam koliko puta. Ne znam što bih više dodao“
, kazao je Bošnjaković.

Podsjetimo, on je izrazio uvjerenje da će dokazi iz istrage koju je u slučaju Purda provelo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske sasvim sigurno imati utjecaja na postupak pred sudom u Bosni i Hercegovini, kada se bude odlučivalo o srbijanskom zahtjevu za izručenje.

On je pojasnio i da je po Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći i po međudržavnom Sporazumu Hrvatske i BiH, jedan od važnih uvjeta za odobrenje izručenja neke osobe postojanje dovoljno dokaza za sumnju da je učinjeno određeno kazneno djelo, a da toga u ovom slučaju nema.

Na izričito pitanje može li jamčiti da se Purdi neće suditi u Srbiji, Bošnjaković je odgovorio kako niti on, niti bilo tko drugi ne može to jamčiti, ali da duboko vjeruje da se to neće dogoditi.

Vukovarac Tihomir Purda uhićen je 5. siječnja na ulasku u Bosnu i Hercegovinu temeljem tjeralice srbijanskog ureda Interpola, koja ga tereti za ratni zločin – ubojstvo dvojice ranjenih neprijateljskih vojnika i ranjavanje trećeg u obrani Vukovara u studenom 1991. godine.

Nije kriv


On je u Zenici u ekstradicijskom pritvoru, a on i njegov odvjetnik usprotivili su se izručenju Srbiji, upozoravajući da su dokazi protiv njega pribavljeni na nezakonit način, mučenjem u zarobljeničkom logoru u Srbiji, kamo su Purda i tisuće drugih dopremljene nakon pada Vukovara i drugih mjesta u istočnoj Slavoniji.

Fotografija Tihomira Purde iz ratnih dana
Hrvatski istražni organi proveli su istragu temeljem spisa dobijenog iz Srbije, i nakon saslušanja tridesetak svjedoka ustanovili da nema elemenata za pokretanje postupka protiv Purde za ono za što ga tereti Srbija, pa dakle da nema ni osnove da Hrvatska od BiH zatraži njegovo izručenje.

„Po svemu što znamo, gospodin Purda nije kriv i treba biti pušten“, kazao je za naš radio politički analitičar i jedan od utemeljitelja Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava Žarko Puhovski.

„I zato što je riječ o iznuđivanju iskaza pod torturom, a i zbog jednog tehničkog argumenta kojeg nitko ne iznosi : što je srpska strana na – rekao bih – neopisivo bezobrazan način zahtjev poslala tako da nije navela imena ubijenih ili navodno ubijenih vojnika. To je tako jedno bahato ponašanje i spram žrtava sa njihove strane i spram čovjeka kojeg optužuju, da je samo na temelju toga svako normalno sudsko vijeće, odnosno svaki sudac trebao odbiti njihov zahtjev.“

Pozornost hrvatske javnosti sada je uperena u sud u Bosni i Hercegovini. A što je sa Srbijom, otkud je krenula optužnica i Interpolova tjeralica za Purdom?

“Situacija je sljedeće – mislim da to sada mogu reći: onoga časa kada je završena istraga Državnog odvjetništva u Osijeku o slučaju Purda posebnim automobilom je istog časa čitav spis odvezen u Beograd - fizički - sa svim potpisima i štambiljima da oni vide o čemu se radi. Međutim, oni iz niza razloga – od političkih nadalje – nisu mogli ili nisu htjeli odustati od zahtjeva za progonom, i to je u ovom trenutku njihovo pravo”, kaže profesor Puhovski.

“U tom kontekstu, dvije su stvari za Srbiju katastrofalne,” nastavlja Puhovski:

“Prvo – a što će im se gotovo sigurno dogoditi – da im drugi put zaredom nakon Ganića bude odbijen jedan zahtjev, i kada se pojavi neki treći njihov zahtjev svi će ih gledati ispod oka, pa maker taj treći bio i opravdan. To je ona priča - ide vuk, ide vuk! A drugo – ako se ipak dogodi da Purda bude odveden u Srbiju, onda će se povesti jedan javni postupak, i u javnosti će se o njemu izvještavati, u kojem će se danima pričati o tome kako su hrvatske zarobljenike mučili u raznim logorima koje je Jugoslavenska armija na području Srbije ustrojila krajem 1991-ve i početkom 1992-ge godine, što po mojem sudu nikome u Srbiji naročito ne odgovara. Dakle, oni su sebi zabili auto-gol i sada ne znaju kako van iz toga!”
XS
SM
MD
LG