Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Što prije riješiti otvorena pitanja


Jadranka Kosor i Nikola Špirić na konferenciji za novinare nakon susreta u Sarajevu, Foto: Midhat Poturović
Otvorena pitanja između BiH i Hrvatske se mogu riješiti u duhu razumjevanja i tolerancije, ocijenili su u Sarajevu predsjedavajući Vijeća ministara BIH Nikola Špirić i predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor.

Kao problemi koje treba što prije riješiti Špirić je pomenuo neophodnost zaključivanja ugovora o imovinsko pravnim odnosima, sporazuma o povraku izbjeglih osoba, te posebno sporazuma vezanog za izbjegavanje izdržavanja kazni za najteža krivična djela, medju kojima i za ratne zločine.

„Taj sporazum sužava mogućnosti kriminalcima iz jedne i druge zemlje. Napuštajući prostor jedne ili druge zemlje, nerijetko koristeći dvojno državljanstvo, ucjenjuju vlade i vlasti. Zapravo mi smo spremni da radimo da što prije dođemo do takvog sporazuma“, kazao je Špirić na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Predsednica Vlade Hrvatske Jadranka Kosor slaže se u ocjeni da ovaj problem treba što prije riještiti i očekuje da će sporazum uskoro biti dogovoren.

“Sporazum je vezan za, nažalost, vrlo često izbjegavanje izvršenja kazne onih koji su osuđeni za teška kaznena djela u obje države”, podsjetila je Kosor.

Kada je u pitanju spor o slobodnom tranzitu preko teritorije Hrvatske ,,u i iz luke Ploče, te Neuma, postoje različiti prijedlozi:

Hrvatska će voditi računa o statusu BiH u Luci Ploče

Foto: Midhat Poturović
„Dakle ne postoje idealna rješenja, ali kad postoji dobra volja uvijek je moguće doći do pravičnog rješenja“, tvrdi predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Jadranka Kosor dodaje da će Hrvatska voditi računu o najpovoljnijem statusu BiH u luci Ploče.

„Tu smo isto tako na dobrom putu. Dakako, da će Hrvatska tu kao buduća članica Evropske unije morati voditi računa o uskladjivanju sa pravnom stečevinom EU u svim točkama pa naravno i u odnosu na luku Ploče.”

Status Naftnih terminala Ploče takođe je pitanje koje treba riještiti naveo je Špirić:

„Znam da je premijer Federacije BiH rekao da će resorni ministri razmjeniti note i razgovarati o tome. Premijerka Kosor me uvjerava da će se, ukoliko to dođe do nivoa Vlade Hrvatske, lično uključiti i tražiti rješenje."

Razgovarano je i o podršci radu komisija za granicu obje države, koje bi krajem ovog mjeseca trebalo da se sastanu, kako bi se definisila morska i kopnena granica.

BiH i Hrvatska, kazali su Kosor i Špirić, dalje unapređenje dobrih odnosa vide i u razvoju saradnje u oblasti turizma, značajnom za snažniji ekonomski razvoje obje države.
XS
SM
MD
LG