Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Treći entitet nije rješenje za Hrvate u BiH


Stipe Mesić, Foto: zoomzg
Za neravnopravan položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini najviše je kriva Tuđmanova politika započeta još 90-tih, no rješenje nije u trećem entitetu već novoj regionalizaciji Bosne i Hercegovine prema geoprometnim, ekonomskim i povijesnim kriterijima – čulo se, uz ostalo, na znanstvenom skupu u Zagrebu.

«Želim odmah reći da stvarenje trećeg entiteta ne smatram rješenjem. Prije svega,ono bi moralo biti nametnuto izvana, a tu već leži korijen i novih kriza. Njegova uspostava stvorila bi spiralu novih sporova, posebno s Bošnjacima koji bi došli u položaj izoliranosti, sa svim posljedicama koje to nosi», rekao je na skupu predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić.

Za same Hrvate, pojasnio je hrvatski predsjednik, treći entitet je minimalističko rješenje jer bi ih velik broj ostao izvan tog teritorija, prepušten asimilaciji ili iseljavanju. Mesić je za ukidanje entiteta:

"Rješenje vidim u inzistiranju na tome da novi Ustav poštuje konstitutivnost svih triju naroda na cijelom teritoriju BiH. Sve to vodilo bi, logično, ukidanju entiteta kao paradžava i novoj regionalizaciji cijele BiH prema geoprometnom, ekonomskom, povijesnom i drugim kriterijima.»

Znanstveni skup o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini održava se na zagrebačkom Pravnom fakultetu a, uz hrvatske, sudjeluju i znanstvenici iz Bosne i Hercegovine. Profesor Ivo Komšić:

«Daytonski sporazum je, u velikoj mjeri, posljedica depolitizacije Hrvata u BiH i Tuđmanove politike prema suverenitetu BiH. Tako, kad govorimo o 'daytonskom' položaju Hrvata u BiH moramo znati o čemu se radi i tko ih je zapravo smjestio na to mjesto koje su dobili u Daytonskom sporazumu. Drugi važan činilac tog sporazuma,a moram ga reći radi pravde, je Republika Srpska, koja je od osnutka imala Tudjmanov blagoslov. Međutim, treba dodati i to da je Republiku Srpsku konačno legalizirao i Alija Izetbegović. I danas, kao i 1991., lider HDZ-a BiH kao glavnog partnera ima -lidera Republike Srpske.»

HRVATI POSAVNE PROTIV
TRI ENTITETA

Za neizdrživu situaciju okrivljena je i međunarodna zajednica koja Bosnu i Hercegovinu prije svega koristi kao poligon za svoje interese.

Ivo Josipović
A evo što su o budućem ustroju kazali i kandidati za budućeg hrvatskog predsjednika. Doktor Ivo Josipović:

«Jasno da BiH može biti suverena država i ostati samo ako se ostvari načelo konstitutivnosti sva tri naroda.»

RSE: Treći entitet?

Josipović: «To je njihova stvar, ne želim se u to miješati.»

Doktorica Vesna Pusić:

«Jedan od mogućih modela je, primjerice, pet entiteta ili 5 kantona ili 5 administrativnih sredina ili jedinica od kojih 3 prepoznaju sadašnje stanje, dakle, Srbi, Bošnjaci, Hrvati, a dvije su najava i zalog budućnosti, koje su multietnične i koje idu prema gradjanskoj državi što je vjerojatno najbolje rješenje za sve naše zemlje, ali u doglednoj budućnosti.»


Vesna Pusić, Foto: zoomzg
Izbjegli Hrvat iz Bosanske Posavine i Sjeverozapadne Bosne protive se trećem entitetu. Profesor Berislav Andrijević:

«Treći entitet ne dolazi nikako u obzir, to bi značilo da bi se jedan dio naroda morao preseljavati. Treći entitet podrazumijevamo Zapadnu Hercegovinu, odnosno ono što je nekad Franjo Tudjman htio pripojiti Hrvatskoj. Zbog toga Hrvati iz ostalih dijelova Bosnu i Hercegovinu podrazumijevaju kao državu triju konstitutivnih i jednakopravnih naroda čiji se glasovi u Parlamentu BiH biti ravnopravni, a Parlament sastavljen od jednakog broja Hrvata, Srba."


Svećenik i profesor na sarajevskom Bogoslovnom fakultetu Tomo Vukšić:

«Je li BiH problem bez rješenja, ja to zaista ne znam.Ono što ja znam jest da želim da svakome bude dobro i da svak' bude ono što jest. Ali 'problem problema' je nezagarantiran identitet i pojedinaca i naroda i sve dok netko mudar ne bude zagarantirao identitet priča o mogućem 'susretanju' ostaje projekcija koja više liči na nedjeljnu propovijed,nego na objektivno rješenje.«
  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

XS
SM
MD
LG