Dostupni linkovi

Počela djelovati grupa za borbu protiv terorizma


Sa sastanka čelnika sigurnosnih agencija i policija u BiH, 7. april 2011
Sa sastanka čelnika sigurnosnih agencija i policija u BiH, 7. april 2011
U Bosni i Hercegovini je u četvrtak sa radom počela operativna grupa za borbu protiv terorizma koju čine predstavnici Direkcije za koordinaciju policijskih agencija BiH, Granične policije, Obavještajno sigurnosne agencije, Službe za poslove sa strancima, Federalne uprave policije, MUP-a RS i Policije Brčko Distrikta.

Iz sigurnosnih razloga njihova imena nisu objavljena. Dio novca za rad ove grupe osiguraće Ministarstvo sigurnosti, a direktori policijskih agencija su na stručna usavršavanja iz oblasti borbe protiv terorizma išli u Sjedinjene Američke Države i Njemačku.

Formiranje ove grupe samo je dio institucionalnih napora koje BiH čini kako bi se suprotstavila terorizmu. Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović kazao je da je BiH u više navrata osudila terorizam i pokazala da njen stav o ovom pitanju nije samo deklarativne prirode.
Agencije će od ove grupe napraviti jedan moćni mehanizam za identifikaciju, hapšenje i procesuiranje pojedinaca i organizacija koje možda planiraju terorističke napade u BiH“, kaže ambasador Patrick Moon.


„Mi smatramo da terorizam ne pripada niti jednoj civilizaciji, nema vjeru ili nacionalnu pripadnost, i kao takav ne smije i ne može biti nikakve kalkulacije u borbi protiv terorizma. Mi želimo da postanemo aktivan subjekt evropske sigurnosti i globalne sigurnosti. I u tom pravcu sa svojim resursima i kapacitetima stojimo na raspolaganju za saradnju svim drugim faktorima u Evropi i svijetu“
, navodi Sadiković.

„Borba protiv terorizma i osoba koje terorizam koriste za promovisanje sopstvenih nasilničkih interesa ključna je za sve države. Terorizam je prijetnja prisutna u cijelom svijetu. Uspjeh borbe protiv terorizma zavisi od saradnje među lokalnim ali i međunarodnim organizacijama. Radeći zajedno, agencije će od ove grupe napraviti jedan novi, moćni mehanizam za identifikaciju, hapšenje i procesuiranje pojedinaca i organizacija koje možda planiraju terorističke napade u BiH“
, kaže ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Patrick Moon.

Objedinjavanje informacija


Podršku osnivanju Operativne grupe za borbu protiv terorizma pružio je i ambasador Njemačke u BiH Joachim Schmidt. Smatra da je zajednički rad svih bezbjednosnih agencija veoma značajan za borbu protiv terorizma, ali i organizovanog kriminala i korupcije.

Policijska antiteroristička akcija u Gornjoj Maoči u kojoj je uhapšena grupa vehabija, februar 2010
„Svi znamo da terorizam i organizovani kriminal ne poznaju granice. Zbog toga je za uspješnu borbu protiv toga potrebna koordinacija lokalnih i međunarodnih agencija. Mislim da će rad ove grupe osnažiti i funkcionisanje Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH. Moje mišljenje i stav Njemačke je da je potrebno da svi relevantni faktori u državi, i civilno društvo i institucije, stvore uslove kako bi se došlo do jedinstvene političke volje i tješnje saradnje“, kaže ambasador Njemačke.

Borba protiv terorizama u Bosni i Hercegovini je zbog raznih radikalnih grupa još uvijek kamen spoticanja, tvrdi glavni državni tužilac Milorad Barašin.

Značaj novoformirane grupe je što će od sada sve informacije vezane za ovu oblast dolaziti na jedno mjesto i obrađivaće ih članovi operativne grupe. Podršku njihovom radu daće i državno Tužilaštvo.

„I ovdje će biti priliv svih informacija koje dolaze u BiH i s tim informacijama će automatski po potrebi biti upoznati dva tužioca koji će raditi u toj operativnoj grupi. A rukovodilac te operativne grupe je tužilac Tužilaštva BiH Dubravko Čampara, i njegov zamjenik je tužiteljica Sena Uzunović, koji rade na ovim predmetima. U borbi protiv terorizma mora se hitno djelovati jer ako se na neku informaciju da neko nešto radi, priprema, planira, u datom trenutku ne reaguje hitno, to je za nas kasno“
, kaže glavni tužilac BiH Milorad Barašin.
XS
SM
MD
LG