Dostupni linkovi

Raste broj oboljelih, vakcina u januaru


Iz entitetskih ministarstava zdravstva poručuju da je situacija pod kontrolom i da još nema potrebe za proglašenjem epidemije
Iz entitetskih ministarstava zdravstva poručuju da je situacija pod kontrolom i da još nema potrebe za proglašenjem epidemije
U BiH još uvijek nije proglašena epidemija nove gripe tipa A H1N1 jer ljekari ocjenjuju kako situacija još uvijek nije alarmantna.

Do sada je u toj zemlji umrlo osam osoba u dobnoj starosti od četiri do 74 godine. Iako epidemija već mjesecima hara svijetom, prve vakcine protiv nove gripe očekuju se tek u januaru 2010. godine.

Danas je BiH potvrđena smrt još dva pacijenta za koje je utvrđeno da su imali virus nove gripe H1N1 - jedan u Bosanskoj Gradišci, a drugi, iz Travnika, u sarajevskom Kliničkom centru. Broj oboljelih svakodnevno raste.

Prema dašnjim informacijama, u RS je kod 305 pacijenata potvrđeno prisustvo ovog virusa, u Federaciji kod 444 osobe, a u Brčko Distriktu za sada zvanično ima 45 oboljelih.

Iz entitetskih ministarstava zdravstva poručuju da je situacija pod kontrolom i da još nema potrebe za proglašenjem epidemije, odnosno za zabranom javnih okupljanja i sličnih preventivnih metoda.

Aida Pilav, pomoćnica federalnog ministra u sektoru za javno zdravstvo, kaže kako lijeka koji se najčešće preporučuje ima dovoljno:

„Nestašice tamiflua nema. Mi smo imali prethodni kontigent tamiflua koji je sav raspoređen po bolničkim ustanovama u Federaciji BiH. Stigla je nova pošiljka tamiflua koja koje će vjerovatno u narednoj sedmici biti distribuirana u za sada u bolničke ustanove FBiH.“


REZERVA I OTPOR


Kako je ranije najavljeno, vakcina protiv nove gripe trebalo bi da stigne u BiH u januaru naredne godine. Amela Lolić
Prema dašnjim informacijama, u RS je kod 305 pacijenata potvrđeno prisustvo ovog virusa, u Federaciji kod 444 osobe, a u Brčko Distriktu za sada zvanično ima 45 oboljelih.
, pomoćnica ministra zdravlja RS, kaže kako je naručena količina dovoljna da se zaštite građani koji spadaju u rizičnu kategoriju:

„Vlada RS je donijela odluku da se nabavi 350.000 doza vakcina. Još uvijek očekujemo da će prve vakcine biti ovdje u januaru.“

Rade Dujaković, specijalista porodične medicine iz Banje Luke, smatra da su ministarstva ovaj put zakazala jer je epidemija na pragu, a vakcine, koja se prima barem tri sedmice prije epidemije, još nema. No, Dujaković kaže kako je to možda sreća u nesreći jer vakcina nije dovoljno klinički ispitana:

„Opštepoznato epidemiološko pravilo jeste da se imunizacija građanstva mora izvršiti najmanje tri sedmice prije očekivane epidemije zarazne bolesti, u konkretnom slučaju gripe. To naravno važi i za novi grip. Prema tome, ta priča naših ministarstava zadravlja RS-a, Federacije, kantonalnih itd. o tome da vakcina stiže u januaru, a ljudi već u novembru i decembru umiru od nove gripe, sama po sebi je poprilično paradoksalna i ja mislim da nema nikakvog osnova. Tome treba pridodati i činjenicu da se radi o vakcini koja nije klinički provjerena i prema kojoj su rezerva i otpor građanstva širom Evrope poprilično veliki.“

Sudeći prema zakašnjelim pripremama za preventivu epidemije, građanima u BiH ostaje jedino da sami pokušaju preventivno djelovati. Rade Dujaković, specijalista porodične medicine, za naš radio daje konkretne preporuke:

„Izbjegavati ljubljenje - naročito ovi Srbi što se ljube tri puta, to treba zabraniti odmah.“
XS
SM
MD
LG