Dostupni linkovi

Brod za bolju kontrolu bh. granice


Američki ambasador Patrik Mun predaje brod direktoru Granične policije BiH Vinku Dumančiću, 17. decembar 2010, Neum
U petak je u Neumu predata američka donacija - brod za bh. graničare. Brod je opremljen sa dva motora i najmodernijim sistemom za praćenje i navigaciju.

Ova donacija vrijedna 200.000 američkih dolara, kako kaže direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić, unaprijedit će nadzor bh. mora, odnosno riječnih puteva koji su nerijetko služili kao kanali za šverc i nelegalnu trgovinu.

„Mi ćemo sad moći da skupa sa hrvatskom policijom u zajedničkim ophodnjama kontroliramo granicu ovdje, znači morsku granicu. To će nas još više unaprijediti da budemo učinkovitiji na moru, da naši graničari stvarno mogu kontrolirati i ovaj dio bh. granice - vi dobro znate da mi imamo plovila na rijekama - da kopneni dio također kontroliramo. U svakom slučaju ova donacija je zlata vrijedna“
, rekao je Dumančić.

Brod je dug devet metara, opremljen sa dva motora i najmodernijim sistemom za praćenje i navigaciju.

Graničari pored novog broda,Neum, 16. decembar 2010
„Mi moramo kontrolirati cijelu granicu, što znači i ovaj dio. A bez plovila ne možemo kontrolirati i nismo u stanju da kvalitetno kontroliramo“, navodi Dumančić.

Na svečanoj ceremoniji u Neumu donaciju je predao američki ambasador u BiH Patrik Mun.

„Patrolni čamac koji poklanajaju Sjedinjene Američke Države koristit će granična policija na području Neuma u svim vremenskim uslovima i tokom cijele godine. Nama je veliko zadovoljstvo što kroz svoj EGZBIS program možemo pomoći Graničnoj policiji, a što pomaže u izgradnji i promovisanju regionalne suradnje u oblasti provedbe zakona“
, kazao je Mun.

Različite programe pomoći Graničnoj službi BiH vlada Sjedinjenih Američkih Država finansirala je sa oko šest miliona konvertibilnih maraka (KM).
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG