Dostupni linkovi

Brod za bolju kontrolu bh. granice


Američki ambasador Patrik Mun predaje brod direktoru Granične policije BiH Vinku Dumančiću, 17. decembar 2010, Neum
Američki ambasador Patrik Mun predaje brod direktoru Granične policije BiH Vinku Dumančiću, 17. decembar 2010, Neum
U petak je u Neumu predata američka donacija - brod za bh. graničare. Brod je opremljen sa dva motora i najmodernijim sistemom za praćenje i navigaciju.

Ova donacija vrijedna 200.000 američkih dolara, kako kaže direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić, unaprijedit će nadzor bh. mora, odnosno riječnih puteva koji su nerijetko služili kao kanali za šverc i nelegalnu trgovinu.

„Mi ćemo sad moći da skupa sa hrvatskom policijom u zajedničkim ophodnjama kontroliramo granicu ovdje, znači morsku granicu. To će nas još više unaprijediti da budemo učinkovitiji na moru, da naši graničari stvarno mogu kontrolirati i ovaj dio bh. granice - vi dobro znate da mi imamo plovila na rijekama - da kopneni dio također kontroliramo. U svakom slučaju ova donacija je zlata vrijedna“
, rekao je Dumančić.

Brod je dug devet metara, opremljen sa dva motora i najmodernijim sistemom za praćenje i navigaciju.

Graničari pored novog broda,Neum, 16. decembar 2010
„Mi moramo kontrolirati cijelu granicu, što znači i ovaj dio. A bez plovila ne možemo kontrolirati i nismo u stanju da kvalitetno kontroliramo“, navodi Dumančić.

Na svečanoj ceremoniji u Neumu donaciju je predao američki ambasador u BiH Patrik Mun.

„Patrolni čamac koji poklanajaju Sjedinjene Američke Države koristit će granična policija na području Neuma u svim vremenskim uslovima i tokom cijele godine. Nama je veliko zadovoljstvo što kroz svoj EGZBIS program možemo pomoći Graničnoj policiji, a što pomaže u izgradnji i promovisanju regionalne suradnje u oblasti provedbe zakona“
, kazao je Mun.

Različite programe pomoći Graničnoj službi BiH vlada Sjedinjenih Američkih Država finansirala je sa oko šest miliona konvertibilnih maraka (KM).
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG