Dostupni linkovi

BiH nije uspjela da ostvari podvig




Reprezentacija BiH izgubila je rezultatom 0-1 revanš utakmicu baraža protiv Portugala za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi naredne godine i ostala bez plasmana na prvo veliko međunarodno takmičenje.

Uprkos velikoj želji i gromoglasnoj podršci 25.000 navijača na tribinama stadiona Bilino polje u Zenici, selekcija Ćire Blaževića je ukupnim rezultatom 0-2 okončala san o plasmanu na smotru svjetskog fudbala.

Portugal je slavio golom Mereillesa u 55. minuti.

Fotografije:Fedja Krvavac/Fotoservis


Oslabljena neigranjem ključnih igrača odbrane i sredine terena, Zvjezdana Misimovića, Emira Spahića, Elvira Rahimića i Samira Muratovića, reprezentacija BiH je izgorila u želji da prva da gol i nije se uspjela povratiti nakon primljenog pogotka.

Selektor Ćiro Blažević je rekao poslije utakmice da je ponosan na svoje igrače i da želi ostati na mjestu selektora.

"Nemamo šta zamjeriti našim ugračima, oni su dali sve od sebe, ali je činjenica da su nam jako nedostajala naša četiri igrača. Nesretan sam jer mi se činilo u prvom poluvremenu da možemo nešto napravbiti, no nezaboravimo da smo igrali sa fenomenalnom selekcijom Portugala, rekao je Blažević za BHT 1 i dodao:

"Morao sam izvesti Medunjanina jer je bio nekako izgubljen, ali ponavljam da je najvitalniji razlog ovog poraza izostanak četiri standardna fudbalera. Na kraju se želim zahvaliti svim našim navijačima, pokazali su kako se bodri momčad. Ovo je reprezentacija koja ima prostora za napredak i nadam se da ću naći zajednički jezik sa svima i da ću nastaviti raditi. Imam ugovor važeći i ako se neke stvari poboljšaju voljan sam ostati. Ako ostanemo zajedno siguran sam da možemo svi zajedno napraviti još bolji rezultat."


Zlatan Bajramović je izjavio da je pogodak Portugala presjekao igrače.

"Prvo poluvrijeme smo odigrali bolje, ali ništa posebno, kao ni Portugal. U drugom dijelu primili smo rano pogodak i tada je bilo sve gotovo", kratko je rekao Zlatan Bajramović za BHT 1 i dodao:

"Izostanak četiri standardna igrača osjetio se, želili smo najbolje ali nije išlo. Na kraju svega želio bih se zahvaliti ovoj sjajnoj publici na podršci koju nam je pružala tokom svih kvalifikacionih duela."

U 79. minuti Salihović dobija crveni karton nakon prigovora prvo pomoćnom sudiji, a potom i glavnom Rosetiju.

BiH je izgubila bitku na sredini terena i pokušaji preskakanja igre nisu donijeli očekivani pritisak na goste, koji su smirenom i sigurnom igrom čuvali prednost iz prve utakmice i čekali priliku da je povećaju.

Golman bh. reprezentacije Hasagić je nekoliko puta fantastično reagovao i samo zahvaljujući njemu poraz nije bio ubjedljiviji.
XS
SM
MD
LG