Dostupni linkovi

Ivanković i Domazet među kandidatima za šefa Savjeta ministara BiH


Konsultacije u Predsjedništvu BiH, na fotografiji članovi Predsjedništva i predstavnici SNSD-a, 2. juni 2011
Konsultacije u Predsjedništvu BiH, na fotografiji članovi Predsjedništva i predstavnici SNSD-a, 2. juni 2011
Sastankom sa predstavnicima Saveza za bolju budućnost BiH, članovi Predsjedništva BiH počeli su konsultacije o kandidatu za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić tokom konsultacija rekao je da je nakon osam mjeseci zakašnjenja trebalo prvo dogovoriti vladajuću koaliciju, pa tek onda govoriti o imenima. On je rekao da nije predložio nikakva imena, dodajući da će podržati svaku koaliciju koja zastupa interese sva tri naroda.

"Sa osam mjeseci zakašnjenja pokušavaju da prave "kuću naopako, Ovo je, nažalost, novo zavaravanje građana da se nešto radi na uspostavljanju vlasti, i to vjerovatno neće biti uspješno", ocijenio je Radončić.
"Ovo je novo zavaravanje građana da se nešto radi na uspostavljanju vlasti i to vjerovatno neće biti uspješno", ocijenio je Fahrudin Radončić.

Potprepsjednik PDP-a Zoran Đerić izjavio je da ova stranka neće imati kandidata za funkciju predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, ali da je spremna podržati mandatara neke nove skupštinske većine.

"Opredijelićemo se tek onda kad budemo znali imena mogućih kandidata. Za sada nema imena. PDP je u ovoj konstelaciji odnosa konstruktivna opozicija i u Republici Srpskoj i na nivou BiH. Mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH treba da pripadne predstavniku hrvatskog naroda, ali PDP ne želi da bilo koji narod, pa ni Hrvate, dijeli prema političkim partijama“, rekao je Đerić nakon konsultacija sa članovima Predsjedništva BiH.

Predsjednik Hrvatske stranke prava /HSP/ Zvonko Jurišić rekao je da stranke potpisnice platforme imaju četiri-pet potencijalnih kandidata iz reda hrvatskog naroda za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i da će do petka pred članovima Predsjedništva biti njihova imena.

"Među njima su Mladen Ivanković-Lijanović, Stjepan Krešić i Anto Domazet", rekao je Jurišić nakon konsultacija sa članovima Predsjedništva BiH o predsjedavajućem Savjeta ministara.

Lider HSP-a Zvonko Jurišić i predstavnici te stranke na konsultacijama sa članovima Predsjedništva BiH, 2. juni 2011
On je naveo da stranke potpisnice platforme žele da i druge stranke, a prije svih SNSD, uvaže činjenicu da imaju kandidata iz reda hrvatskog naroda.

"Do nedjelje će o tome sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom razgovarati predsjednici SDA Sulejman Tihić i SDP-a Zlatko Lagumdžija i ako SNSD uvaži činjenicu da platformaši, koji su u Federaciji BiH formirali vlast, imaju 17 poslanika u Predstavničkom domu i sedam delegata u Domu naroda parlamenta BiH, mislim da će vrlo brzo biti imenovan predsjedavajući i formiran Savjet ministara", rekao je Jurišić.

Predsjednik Demokratske narodne zajednice /DNZ/ BiH Rifat Dolić ocijenio je, da ne zna koliko je u ovom trenutku racionalno da se održavaju ove konsultacije, jer nema definisane parlamentarne većine.
Učešće u konsultacijama odbila jedino Stranka za BiH.

"DNZ je u opoziciji i mi nećemo imati svog kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara. U zavisnosti od toga ko će biti kandidat i kakav će biti koncept parlamentarne većine, zavisiće hoćemo li podržati mandatara i njegov koncept", rekao je Dolić.

On smatra da predsjedavajući Savjeta ministara treba da bude iz hrvatskog naroda i da bi možda racionalno bilo da on bude iz reda "platformaša".

Od 13 parlamentarnih stranaka koje su pozvane na konsultacije o kandidatu za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, koje će biti obavljene u četvrtak i petak, učešće je potvrdilo 12, dok je Stranka za BiH obavijestila Predsjedništvo BiH da neće učestvovati.

U četvrtak su predviđene još konsultacije sa predstavnicima SNSD-a i HDZ-a 1990, a u petak sa Srpskom demokratskom strankom, HDZ-om BiH, Strankom demokratske akcije i Socijaldemokratskom partijom BiH.
XS
SM
MD
LG