Dostupni linkovi

Formiranje vlasti nagovještava novu krizu u BiH


Živko Budimir, Mustafa Mujezinović i Nermin Nikšić tokom primopredaje dužnosti, Sarajevo, 18. marta 2011
Živko Budimir, Mustafa Mujezinović i Nermin Nikšić tokom primopredaje dužnosti, Sarajevo, 18. marta 2011
Nermin Nikšić u petak je zvanično preuzeo dužnost novog federalnog premijera, te održao prvi radni sastanak sa kompletnim sazivom nove vlade. Novi premijer je poručio kako će uskoro biti izvršena primopredaja svih ministarstava, uključujući ona na čijem su čelu do sada bila dva HDZ-a.

„Vjerovatno će biti ministarstava u kojima ministri će pokušati da opstruiraju šprimopredaju. Neće biti nikakve sile. Mi ćemo raditi svoj posao. Mislim da će i te stvari doći na svoje“
, rekao je Nikšić.

Primopredaji dužnosti prisustvovao je i Živko Budimir, novi predsjednik FBiH, inače dopredsjednik HSP-a, koji je uz ostalo poručio:

„U ovoj zemlji svatko ima prava u okviru zakona demokratski izražavati neslaganje s određenom političkom voljom ili uspostavom vlasti kakva jeste. Nadam se da će to u demokratskim okvirima i ostati. Postoje institucije ove države, to je Ustavni sud koji će donijeti odluku da li je to što smo mi učinili u skladu s Ustavom ili nije.“


Nakon višemjesečnih neuspješnih pregovora, vlast u Federaciji je, podsjetimo,
formirana bez dva HDZ-a, čiji su lideri sjednicu Doma naroda federalnog Parlamenta u četvrtak prozvali svojevrsnim državnim udarom i početkom podjele FBiH.

Predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović ocijenio je da je u Federaciji nastupila anarhija i da su novi izbori jedino rješenje.

„Bez nas se ne može vlast napraviti u razini Federacij, i to morate znati, jer smo većina u Domu naroda, u hrvatskom klubu. Bez nas se ne može vlast napraviti na razini države jer smo većina u Domu naroda, u hrvatskom klubu, ubjedljiva većina. Ako drugi žele da imamo krizu, onda će gospodin Vrankić biti još dvije godine dopredsjedatelj Vijeća ministara, i ostali“
, izjavio je Čović.

OHR reagirao uzdržano


Očitovanje o zakonitosti izbora u federalnom Parlamentu Čović je, zajedno sa dojučerašnjom predsjednicom Federacije Borjanom Krišto, zatražio i od CIK-a.

U Komisiji su podsjetili kako prema Izbornom zakonu samo sazivanje sjednice i izbor rukovodstva Doma nije u nadležnosti CIK-a, ali jeste izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije jer je riječ o posrednim izborima.

Prva sjednica Vlade Federacije BiH održana je već u petak, 18. marta 2011
CIK je, podsjetimo, u nekoliko navrata upozorio kako rezultati izbora u Federaciji još uvijek nisu potvrđeni, jer izbor delegata nije završen u tri kantona sa hrvatskom većinom. Mandat novim delegatima u Domu naroda postaje validan tek od dana objave rezultata posrednih izbora za Dom naroda u Službenom glasniku BiH, što još uvijek nije učinjeno.

Komentirajući uspostavu vlasti, iz OHR-a je saopćeno kako je validnost Doma naroda Parlamenta FBiH na domaćim akterima. Mario Brkić, glasnogovornik OHR-a kratko je kazao:

„Političke stranke sada moraju obratiti pozornost na hitne praktične izazove sa kojima se suočavaju građani BiH. Validnost Doma naroda FBiH ili usvajanje izvjesnih akata od strane ovog doma su pitanja koja trebaju razmotriti domaći nadležni akteri.“

Posljednja dešavanja Milorad Dodik, lider SNSD-a, okarakterizirao je nastavkom krizom u Federaciji, ali i u političkom životu BiH,

„Što se tiče BiH, mi ćemo nastaviti s istom politikom ujedinjenog nastupa iz RS, politikom koja podrazumijeva poštivanje rotacije, balansa, nacionalne zastupljenosti. Ostajemo pri istim prijedlozima. Ne želimo da Ministarsko vijeće bude formirano kao što je Vlada Federacije, na jedan način koji nije dovoljno osnažen zakonom i ustavom, nego da naprosto u to sve budu uključeni svi“
, kaže Dodik.

Biskup: Nije izraz volje hrvatskog naroda


Srećko Latal
, analitičar Međunarodne krizne grupe, smatra kako ključnu ulogu sada moraju odigrati Ustavni sud i nadležne institucije koje trebaju jasno odgovoriti da li u formiranju vlasti ima nezakonitosti ili ne.

„Do tada nikome ne ide u interes, u korist da ovakva situacija dalje eskalira u bilo koje dalje političke probleme“
, navodi Latal.

Kakav će biti odgovor HDZ-a BiH biće poznato na sjednici Predsjedništva stranke koja je zakazana za ponedjeljak. Od lidera ove stranke D
Kakav će biti odgovor HDZ-a BiH biće poznato na sjednici Predsjedništva stranke u ponedjeljak, koja je ocijenjena kao najvažnija u proteklih deset godina.
ragana Čovića već je ocijenjeno da je riječ o najvažnijoj sjednici stranke u proteklih deset godina.

U međuvremenu, o formiranju vlasti oglasila se i Biskupska konferencija BiH. Biskup mostarsko-duvanjski Ratko Perić kratko je poručio:

„Ne ulazeći u brojenje ni glasova, ni prema strankama, ni prema koalicijama, prema svemu ovome smatramo da ono nije izraz volje hrvatskoga naroda.“

Na formiranje vlasti regairali su i najviši zvaničnici R Hrvatske. Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor pozvali su u zajedničkoj izjavi sve relevantene političke faktore u BiH da ne odustaju od politike dijaloga u traženju rješenja koje će osigurati institucionalnu ravnopravnost svih naroda i građana.

U zajedničkoj izjavi također je navedeno da Josipović i Kosor sa pozornošću prate razvoj događaja u BiH nakon što se politički subjekti u Federaciji nisu uspjeli dogovoriti o uspostavi vlasti koja bi uključivala i predstavnike većinski izražene političke volje hrvatskog naroda u BiH.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG