Dostupni linkovi

Pomoć Brisela za prevladavanje ekonomske krize u BiIH


Ilustracija
Ilustracija
Sporazum o finansiranju državnog paketa Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) za 2010. godinu (prvi dio) između BiH i Evropske komisije potpisan je u Sarajevu.

Sporazum su potpisali direktorica Direkcije za evropske integracije BiH Nevenka Savić i otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u BiH Boris Iarochevitch.

“Državni paket“ za 2010. godinu sastoji se od 16 projekata u ukupnom iznosu IPA sredstava od preko 92.000.000 eura.

Najveći dio sredstava iz sporazuma, u iznosu od 45 milijuna eura, bit će uložen u paket za prevazilaženje ekonomske krize. U pomenutom paketu najveći iznos bit će utrošen u obnovu i izgradnju infrastrukture voda i čvrstog otpada u BiH.

„Svrha projekta je izgradnja i rekonstrukcija vodovodne i kanal
'Projekat bi trebao da osigura novi investicioni zamah i kreiranje novih radnih mjesta', kaže Nevenka Savić.
izacione mreže, rekonstrukcija i izgradnja pogona za tretman otpadnih voda, te proširenje postojećih i izgradnja novih regionalnih sanitarnih deponija. Projekat bi trebao da osigura novi investicioni zamah i kreiranje novih radnih mjesta. U skladu s tim, najveći dio iznosa, odnosno 49 procenata paketa, alocirano je za podršku infrastrukturnim projektima, kao dio paketa za borbu protiv globalne ekonomske krize“
, navodi direktorica Direkcije za europske integracije BiH Nevenka Savić.

Nešto više od 30 posto sredstava bit će utrošeno za ispunjavanje tzv. političkih kriterija, odnosno provođenje političkih reformi u zemlji, dodaje Savić:

„Zato su u ovom dijelu alocirana sredstva za podršku borbi protiv korupcije, jačanju pravosudnih institucija, podršku reformi policije i Ministarstvu bezbjednosti, podršku procesu reforme javne uprave itd.“


Poboljšanje izvješća o napretku


Preostali dio sredstava, kaže Savić, bit će utrošen za poboljšanje provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanja, te za financiranje ulaznih karata koje trebaju omogućiti učešće BiH u programima zajednice.

Nevenka Savić
„U ovom dijelu su obuhvaćeni Projekat podrške Upravi za indirektno oporezivanje, Projekat podrške implementaciji mjera za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, i projekat, koji je također bitan s aspekta ispunjenja obaveza za članstvo u EU – poboljšanje kontrole zdravlja životinja vakcinacijom protiv bjesnila“, pojašnjava Savić.

Provedba projekata poboljšat će izvješće o napretku BiH koje EK objavljuje svake godine. Posebno je važan paket koji se odnosi na prevazilaženje ekonomske krize, naglašava Boris Iarochevich, otpravnik poslova Delegacije Europske unije u BiH.

„Sve ovo će pomoći BiH u smislu budućeg korištenja strukturalnih fondova koji će joj biti na raspolaganju onog trenutka kada BiH postane zemlja kandidat i na kraju - članica EU“, navodi Iarochevich.

IZ Delegacije EU u BiH također ističu da su zadovoljni stupnjem iskorištenosti IPA fondova u prethodnim godinama, dodaje Iarochevich.

„Što se tiče IPA programa za 2007., 2008. i 2009. godinu, možemo reći da je nivo iskorištenosti ovih programa poprilično dobar. Raspoređeno je 66 procenata od ukupnog iznosa, od čega je realizirano oko 30 posto sredstava“
, kaže Iarochevich.

Očekuje se da će provedba 16 projekta u okviru ovog sporazuma biti realizirana u iduće tri do četiri godine. Svi projekti su doprinos Europske unije Bosni i Hercegovini u procesu pridruživanja zemlje u članstvo Unije.
XS
SM
MD
LG