Dostupni linkovi

Kučanovo imenovanje izazvalo oprečne rekacije


Milan Kučan, foto: siol.net
Vlada Slovenije usvojila je odluku da bivši predsjednik ove zemlje Milan Kučan bude imenovan za specijalnog izvjestioca EU za Bosnu i Hercegovinu. Kučan je potvrdio da je spreman preuzeti ovu funkciju. Kao što to obično biva u BiH, na ovu vijest različito su reagovale stranke iz RS i Federacije BiH.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić, komentarišući imenovanje Milana Kučana za specijalnog izvjestioca Evropske unije, kazao je da su dobro došli svi oni koji žele da pomognu Bosni i Hercegovini.

„Ja želim da vjerujem da svi imaju pozitivne namjere prema onome što jeste BiH, njena ustavna struktura i Dejtonski mirovni sporazum. Svako ko bude išao van toga mislim da je na jednoj besputici koja neće biti korisna za BiH. Milan Kučan je čovjek sa velikim iskustvom, ne mislim da mu ono može pomoći, jer ako nije Milan Kučan bio kreator očuvanja velike Jugoslavije, sumnjam da će pomoći maloj“
,
Kučan jako dobro poznaje situaciju u BiH i regionu, podsjeća lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.
navodi Špirić.

Kučan jako dobro poznaje situaciju u BiH i regionu i sigurno da je njegovo imenovanje pokušaj traženja rješenja, kaže lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.

„Normalno, ni gospodin Kučan niti bilo ko ne može uraditi ono što moraju uraditi ljudi koji vode ovu zemlju. Nema razloga da ne sačekamo gospodina Kučana kao čovjeka koji nam sigurno može dati dobre sugestije. Ali ponavljam još jednom - on nije čovjek koji će bilo šta nametati i zato nema potrebe od gospodina Kučana tražiti previše, a isto tako nema potrebe ne dozvoliti mu da preuzme šansu i da napravi kao jedan ozbiljan čovjek analitičku ocjenu stanja u ovoj zemlji i kao, na kraju-krajeva, čovjek koji je prijatelj ubrzanja evropskog puta BiH da nam kaže svoj stav“
, smatra Lagumdžija.

Zamjenik predsjednika SDA Asim Sarajlić smatra da bi Kučanovo dobro poznavanje situacije u Bosni i Hercegovini moglo doprinijeti relaksaciji odnosa u BiH.

„Mislim da su Slovenci upravo ti koji trebaju da budu most BiH prema EU. I generalno mislim da EU i preko gospodina Kučana i preko najavljenih novih dešavanja koja su okrenuta prema BiH zauzima jedan ozbiljan i čvrst kurs da se BiH ipak pomogne“
, ocjenjuje Sarajlić.

Kučan nije adekvatna osoba koja u ovom trenutku može procjeniti situaciju u BiH, mišljenja je lider Srpske demokratske stranke Mladen Bosić.

„Imao je značajnu ulogu u rasturanju prethodne Jugoslavije i ne može se smatrati nepristrasnim posmatračem i u situaciji u BiH. Ja ne mislim da je ime gospodina Kučana adekvatno riješenje za izvjestioca Evropske unije“
, tvrdi Bosić.

Traženje puta ka ustavnim reformama


Borut Pahor, novembar 2010
Slovenački premijer Borut Pahor nakon usvajanje odluke Vlade te zemlje da bivšeg predsjednika Slovenije Milana Kučana imenuje za specijalnog izvestioca EU za BiH, objasnio je da bi njegova uloga bila proučavanje mogućih uspješnih puteva za ustavne promjene u Bosni i Hercegovini.

Stvar je Evropske unije koga će imenovati za specijalnog izvjestioca, ali ustavne promjene su stvar isključivo domaćih političara, kaže lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik.

„Ne možemo prihvatiti ničije miješanje u pitanje ustavnih promjena, pa ni EU koja je ranije iznijela jasan stav da to treba da riješe domaći politički faktori i da neće biti miješanja sa strane. Tako da ne vidim nikakvu ulogu bilo koga, pa ni gospodina Kučana u svemu tome“
, kaže Dodik.

Ivo Miro Jović iz HDZ-a BiH, iako ističe da Kučana cijeni kao političara i dimplomatu, takođe smatra da se o ustavnim promjenama moraju dogovarati isključivo domaći političari bez puno uplitanja sa strane.

„Mora se konstatirati uvijek da nije dobro da imamo ovdje neke nadgledatelje koje u BiH rade poslove koje bi trebali nužno preuzimati domaći političari“, ocjenjuje Jović.

Kučan je, gostujući u junu na Bošnjačkom institutu u Sarajevu, rekao da će buduće uređenje BiH sigurno imati neke federalne elemente, ali da je neophodno pripremati kompromis i voditi računa da forma ne bude bitnija od sadržaja.

Kučan je, također, istakao da je potrebno osigurati potpunu ravnopravnost u upravljanju državom, ali i odgovornost, uz poštovanje činjenice da BiH čine tri konstitutivna naroda. Pritom ključna poteškoća može biti traženje ravnoteže između nacionalne ravnopravnosti i upravljanja državom, ali, po Kučanu, ta dva načela se međusobno ne isključuju.

Lideri EU trebalo bi krajem decembra, kada će na dnevnom redu ponovo biti Zapadni Balkan, da potvrde novog predstavnika EU u BiH.

*****
U specijalnom serijalu RSE "Svjedoci raspada" o raspadu SFRJ govorio je i Milan Kučan, a razgovor s njim u našem serijalu, ukoliko vas zanima, možete naći
OVDJE
XS
SM
MD
LG