Dostupni linkovi

Bez reformi nema nastavka pregovora s EU


Miroslav Lajčak u Sarajevu, 24. februara 2011
Miroslav Lajčak u Sarajevu, 24. februara 2011
Izvršni direktor za Evropu i Centralnu Aziju pri zajedničkoj Službi vanjskih poslova EU Miroslav Lajčak sastao se u četvrtak u Sarajevu sa liderima vodećih političkih stranaka u Federaciji BiH.

Lajčak je izrazio zabrinutost EU zbog situacije u BiH uzrokovane neformiranjem vlasti i poručio da nema nove faze pregovora BiH sa EU dok se ne ispune davno preuzete obaveze.

„Da bismo mogli da krenemo u zaključak procesa ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, mora BiH da pokaže ozbiljan napor po pitanju ostvarenja presude Suda za ljudska prava, isto tako donošenje državnog zakona o državnoj pomoći, i treći uslov koji je neizbježan da bismo mogli da nastavimo proces približavanja EU, to je popis stanovništva. To su preuzete obaveze od strane BiH. Očekujemo da u narednih nekoliko mjeseci ovo bude ispunjeno, i onda bismo mogli da razmišljamo o sljedećoj fazi procesa evropske integracije, a to je podnošenje aplikacije“
, rekao je Lajčak.

Iako je za ispunjenje zacrtanih zadaća prvi preduslov formiranje vlasti, Lajčak je ponovio da se EU u taj proces neće miješati, ali da očekuje ozbiljnost od političkih lidera.

Također, napomenuo je da su ministri vanjskih poslova EU početkom sedmice utvrdili jasne smjernice dalje politike prema BiH, kao i ulogu novog, specijalnog predstavnika EU u BiH:

„Cilj te strategije da preko ojačanog mandata predstavnika EU u BiH jasno pokažemo da EU ima i snagu i instrumente da postane vodeći međunarodni faktor u BiH i partner domaćim inistitucijama u približavanju BiH članstvu u EU“,
naveo je Lajčak.

Lajčak u petak putuje u Banjaluku gdje će razgovarati sa liderima političkih stranaka Republike Srpske.
XS
SM
MD
LG