Dostupni linkovi

Fule: Učiniti BiH funkcionalnijom


Štefan Fule sa članovima Presjedništva BiH, Sarajevo, 8. oktobar 2010
Štefan Fule sa članovima Presjedništva BiH, Sarajevo, 8. oktobar 2010
Budućnost zasnovana na razlikama u BiH nije moguća, osnovna je poruka koju je liderima političkih partija i pobjednicima ovogodišnjih izbora u BiH uputio komesar EU za proširenje Štefan Fule.

Evropski komesar ocijenio je konstruktivnim razgovore koje je održao u Sarajevu, te naglasio da su njegova posjeta odmah nakon izbora i odluka Evropskog parlamenta o liberalizaciji viznog rezima za bh. građane pokazatelj odlučnosti da EU želi pomoći.

Ipak, onima koji će u narednom periodu formirati vlast Fule je uputio dvije jasne postizborne poruke.

„Zemlje iz regije, zemlje Zapadnog Balkana kreću se, napreduju ka EU, i u svim zemljama oko BiH je bilo napretka,oism u BiH. Izgubili smo na vremenu. Sada je potrebno intenzivirati napore i političari ovdje moraju intenzivirati napore kako vaša zemlja ne bi zaostajala za drugima. Druga poruka svim sagovornicima danas je bila: bez obzira kakve koalicije napravite, bez obzira o kakvom se programu usaglasite se, pobrinite se da je evropski put u samom središtu te koalicije i tog programa“, kazao je Fule.
Evropski komesar jasno je poručio da je u narednom periodu potrebno učiniti sve kako bi se BiH učinila funkcionalnijom i efikasnijom.


Evropski komesar, tokom niza odvojenih susreta sa predstavnicima političkih partija koji su na proteklim izborima osvojili najviše glasova, jasno je poručio da je u narednom periodu potrebno učiniti sve kako bi se zemlja učinila funkcionalnijom i efikasnijom.

Fule je dodao da u BiH nije došao sa bilo kakvim gotovim rješenjima, te da je to odgovornost domaćih političara koji moraju osigurati okvir koji će omogućiti pristup BiH Evropskoj uniji.

Komesar EU za proširenje Štefan Fule susreo se u petak u Sarajevu sa liderom Stranke demokratske akcije Sulejmanom Tihićem i Bakirom Izetbegovićem, novoizabranim bošnjačkim članom Predsjedništva BiH.

Tihić je nakon sastanka kazao da je najviše govora bilo o evropskom putu BiH, te o pitanjima kako brže ispunjavati uslove priključenja BiH u EU.

"Postoji velika spremnost EU da pomogne BiH u rješavanju nagomilanih problema", dodao je Tihić. Naglasio je da je bilo govora i o proteklim izborima i formiranju koalicije na svim nivoima vlasti, koje će biti opredijeljene za ubrzani put ka EU.

Entiteti i suverenitet


Izetbegović je kazao da je u BiH uvijek bilo govora da najveći problem predstavljaju nacionalne stranke koje su i kamen spoticanja, ali ovaj put, dodao je Izetbegović, pobijedile su dvije socijaldemokratske stranke.

Štefan Fule u Sarajevu, 8. oktobar 2010
"SNSD i SDP dobili su snažnu podršku Srba i Bošnjaka u BiH i oni sada treba da odgovore na pitanja koja se tiču boljeg života građana BiH", istakao Izetbegović.

Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik izjavio je u petak na sastanku sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fuleom da nije sporan dalji put BiH ka evropskim integracijama i da to može da bude obezbijeđeno pod uslovom da se ne dovodi u pitanje pozicija i identitet Republike Srpske.

"Mi ćemo učiniti samo ono što mislimo da je dovoljno da se krećemo dalje ka Evropi. BiH je izvedena, ona nije zemlja koja ima bazični subjektivitet i suverenitet. Suverenitet je smješten u entitetima", rekao je Dodik nakon sastanka u Sarajevu.

Što prije formirati vlast

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić prenio je evropskom komesaru za proširenje EU Štefanu Fuleu da ova stranka ne prihvata suštinske ustavne promjene, odnosno promjenu Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Neki bi trebalo da odustanu od svojih dosadašnjih stavova i zanemarivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer ne vjerujem da će za to u budućnosti imati sagovornike među političarima iz RS", istakao je Bosić.
Fule je naglasio da EU ne želi da BiH bude bilo kakva vrsta međunarodnog protektorata, već u budućnosti članica EU.


Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija zahvalio se komesaru EU na podršci za ukidanje viza građanima BiH, a zajednička je ocjena da u BiH treba što prije konstituisati vlast.

„Usaglasili smo se da je potrebno da ova zemlja što je moguće prije dobije vlade i Vijeće ministara koje će zaista biti konstituirano na ubrzanju puta ka EU, ispunjavanju evropskih zadaća i pravljenju ove zemlje normalnom“, rekao je Lagudžija.

Tokom posjete Sarajevu evropski komesar za proširenje i evropsku politiku susjedstva Štefan Fule razgovore sa političkim liderima je ocijenio konstruktivnim i podcrtao da je EU spremna ojačati svoju ulogu u BiH, ali da domaći političari moraju učiniti prvi korak ka efikasnoj i funkcionalnoj državi koja će govoriti jednim glasom.

Naglasio je da EU želi vidjeti postepen proces koji će u potpunosti biti temeljen na odgovornosti domaćih lidera. On je potvrdio spremnost evropskih institucija da pomognu BiH na ovom planu, a objasnio je i da EU ne želi da BiH bude bilo kakva vrsta međunarodnog protektorata, već u budućnosti članica EU.
XS
SM
MD
LG