Dostupni linkovi

Fuele i Izetbegović: Formiranje vlasti otvara mogućnosti za BiH


Štefan Fuele i Bakir Izetbegović, juni 2011
Štefan Fuele i Bakir Izetbegović, juni 2011
Ukoliko bi se ubrzao proces reformi u BiH, bila bi otvorena mogućnost podnošenja aplikacije za članstvo u EU do kraja godine, izjavio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović tokom posjete Briselu. Evropski komesar za proširenje Stefan Fuele je, s druge strane, upozorio da se vlast na državnom nivou mora formirati, bez odlaganja.

Izetbegović se susreo i sa visokom predstavnicom EU za sigurnost i vanjsku politiku Catherine Ashton, koja je izrazila podršku Peteru Sørensenu, novoizabranom šefu delegacije EU u BiH. Ashton je posebno istakla želju EU da se stvari pokrenu u pozitivnom pravcu i da BiH ne zaostaje za susjedima na evropskom putu.

Da li zbog toga što je dovoljno daleko od bh. zbilje ili što mu to nalaže posao koji obavlja, evropski komesar za proširenje, Štefan Fuele, nakon sastanka sa članom bh. Predsjedništva, Bakirom Izetbegovićem, odbija sliku trenutne bh. situacije bojiti mračnim bojama:

“Ja ne bih bio toliki pesimista. Bilo je progresa kada je riječ o državnom parlamentu. Danas, kada je jasno da neće biti lako formirati i
"Vidim da su političari u Bosni i Hercegovini sve više svjesni potencijala evropske budućnosti, vide da se cijeli region kreće naprejed", kaže Šrefan Fuele.

državnu vlast, vidim da su političari u Bosni i Hercegovini sve više svjesni potencijala evropske budućnosti, vide da se cijeli region kreće naprijed. Ako Bosna i Hercegovina želi biti dio tog pokreta, želi uhvatiti taj voz što odlazi - nadam da će i oni biti spremni za formiranje državne vlasti”, rekao je Fuele.

Da li će biti moguće da BiH uskoro podnese aplikaciju za evropsko članstvo?

“Pitate me za korak broj tri, a još nije poduzet ni onaj broj jedan. Međutim, ako stvaranje vlade bude stvar koja će se desiti narednih dana ili sedmica, ako zatim bude slijedio korak broj dva - prilagođenje Ustava Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i usvajanje zakona o državnoj pomoći, opet, u skoro vrijeme, tada... zašto ne?“, kaže Fuele.

„Prije svega napraviti vladu, a snažno prisustvo specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH sa ovom vladom donijelo bi novu dinamiku i mislim da bismo u roku od par mjeseci riješili onih par tema koje trebamo da završimo, kao što su zakoni o državnoj pomoći, o cenzusu, odluka Suda u
"Ako ova kriza ishodi, makar ona trajala godinu dana, time da ubuduće ovakve probleme rješavamo za mjesec dana, onda je ona donijela rješenje BiH", smatra Bakir Izetbegović.

Strazburu Sejdić-Finci. To su stvari koje možemo vrlo brzo uraditi. Trebamo posmatrati ovu fazu sa više optimizma. Bosna i Hercegovina zadnjih dvadeset godina imala je jednu intenzivnu istoriju. Rat; poslije rata petnaest godina snažno prisustvo međunarodne zajednice. Sad konačno krećemo u fazu kad ostajemo sami, kad mormo da profunkcionišemo sami. Ako ova kriza ishodi, makar ona trajala godinu dana, time da ubuduće ovakve probleme rješavamo za mjesec dana, onda je ona donijela rješenje Bosni i Hercegovini, jer će svi shvatiti da nedostatak spremnosti na kompromis i njih košta. Svi u Bosni i Hercegovini već to dobro shvataju“, ocjenjuje član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović.

Ipak, kako se i da li se mogu problemi u kakvima se sada Bosna i Hercegovina nalazi zaobići? Ima li Evropska unija rješenje?

Ketrin Ešton u Predsjedništvu BiH, maj 2011
“Bojim se da nije na Evropskoj uniji ili na Evropskoj komisiji da savjetuje bh. političare kako probleme izbjeći. Ustvari, čak nisam siguran da je to dobra filozofija - izbjegavanje problema. To je nešto što sa čime se političari koje su građani birali moraju suočiti i to mi izgleda kao osnovno. Od BiH očekujemo da, ako su političari ozbiljni i nakon što je, 15 godina od Daytona, dosta dobroga učinjeno, ako su ti političari spremni da se kreću sada prema evropskoj dekadi, približavajući se EU, tada postoje određene stvari koje se moraju uraditi. Putem dijaloga, kompromisa i buduće evropske vizije, treba formirati vladu - to je nešto što je zaista prioritetno i što se ne da zaobići“, ocjenjuje Fuele.

Plivamo sami već godinama

„Biti spremni na dijalog, na kompromis, da niko ne može biti šef u Bosni i Hercegovini sam, da niko ne posjeduje sto posto istine, niti će postojati sto posto uticaja. S te strane ova kriza bi mogla da donese dobar rezultat, da se ubuduće za mjesec dana rješavaju stvari koje će ovaj put vjerovatno godinu dana potrošiti“, smatra Izetbegović.

RSE: Govorite o tome da je za bh. neplivača došlo vrijeme da se gurne u vodu i da sam nauči plivati? Da smo to uradili prije deset godina, možda bismo danas bili normalna zemlja na putu prema evropskim integracijama.

Izetbegović: Plivač je ostavljen sam da pliva prije četiri godine, ali nije to shvatio. Ali, sad shvata da će se udaviti ako ne propliva sam. Vašim rječnikom da kažem: moramo proplivati.

RSE: Situacija sa mandatarom za državnu vladu je, čini mi se, poprilično maglovita. Nekoliko ključnih neizbježnih partnera odbija uopšte da razgovara i da ga prepozna kao nekoga ko će formirati vlast.

Izetbegović: Da, nažalost, tako je. Još uvijek ne možemo reći da je ta bitka gospodina Kukića izgubljena, ali ne ide na dobro. Vidjećemo. Čovjek se trudi. Bez dogovora političkih lidera, političkih stranaka u Bosni i Hercegovini nema izlaza iz ove situacije. Konačno treba svi da shvate ovo što sam kazao: ne mogu da kontroliraju situaciju u mjeri u kojoj oni to žele. Svi će imati dio uticaja na budućnost Bosne i Hercegovine, ali niko neće imati totalni. Treba tu stvar da shvate.

RSE: Da li ste čuli nešto novo, nešto iz evropskog arsenala, poput specijalnog predstavnika, da može pomoći da se deblokira takav problem?

Izetbegović: Oni imaju izrazitu želju da pomognu Bosni i Hercegovini, jednu očigledno prisutnu želju da se stvari pokrenu naprijed, specijalno s obzirom na dobre razvoje u regionu, u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori. Žele da i BiH u toj regati krene snažno naprijed, ali očekuju od nas da uspostavimo vladu. Ne može auto bez motora, ne može zemlja bez vlade ići naprijed. To je uzaludno. Ipak je do nas.“
  • Slika 16x9

    Elvir Bucalo

    Novinar s diplomom Akademije likovnih umjetnosti i tri decenije iskustva, nakon rada na sarajevskoj 202-ci i Yutelu prijete i na nezavisnom radiju ISV za vrijeme rata, od 1997. izvještava iz Brisela za brojne bh. i međunarodne medija.

XS
SM
MD
LG