Dostupni linkovi

Ekonomsko-socijalni savjet na čekanju


Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH i EU, decembar 2007
Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH i EU, decembar 2007
Potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji u junu 2008. godine, Bosna i Hercegovina se obavezala da će formirati ekonomsko - socijalni savjet BiH.

Predsjednik Konfederacije sindikata Bosne i Hercegovine Ismet Bajramović smatra da je glavni razlog što nije fomiran ekonomsko - socijalni savjet (ESS) na državnom nivou opstrukcija u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine.

„Nikad takav sastanak nije bio u užem ili širem obliku. Samim tim ne može se hodati okolo i davati izjave da neko neće ili neko ne može, nego se treba sastati i vidjeti ko ne može, da se to konačno konstatuje. A sa druge strane, nisam siguran da Ministarsko vijeće ima reprezentanta. To je suštinski problem. Dakle, ne trebaju lopticu na dva druga pratnera. Mislim da je veći problem u vladi“
, kaže Bajramović.
Problemi oko uspostave ekonomsko - socijalnog vijeća (ESV) na državnom nivou u početku su bili zbog toga što Konfederacija sindikata BiH nije upisana u registar.


Problemi oko uspostave ekonomsko - socijalnog vijeća (ESV) na državnom nivou u početku su bili zbog toga što Konfederacija sindikata BiH nije upisana u registar na državnom nivou, kaže direktor Asocijacije poslodavaca BiH Alija Remzo Bakšić.

„Ta Konfederacija sindikata je imala svoju skupštinu, izabrala svoje organe i tijela, i sindikati, zajedno s nama, su tražili od Svjetske organizacije rada u Ženevi da intervenira i traže da se uspostavi ESV, ili dva partnera na državnom niovu“
, kaže Bakšić.

Svjetska organizacija rada, kaže Bakšić, uputila je pismo ministru civilnih poslova BiH Sredoju Noviću da sama činjenica da Konfederacija sindikata BiH nije upisana u registar nije problem za formiranje ESS na državnom nivou, nakon čega je ponovo postavljeno pitanje reprezentativnosti.

„Da svaki entitet, entitetska organizacija koja sjedi u ESV daje svoje predstavnike, i to je jedini način da se uspostavi ESV na državnom nivou. Na taj način on delegitimizira Asocijaciju poslodavaca BiH, i mi na to, naravno, nismo mogli pristati. Mi smo nismo pristali“
, kaže Bakšić.

Opstrukcija iz RS


Svi pokušaji oko formiranja državnog ESS BiH stali su na jednoj tački koja se zove reprezentativnost socijalnih partnera, kaže predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Ranko Milić.

„S bzirom da je radno pravno zakonodavstvo na entitetskim nivoima - naš stav je da ESS na nivou BiH treba da tvore reprezentativni socijalni partneri koji tvore i ESS na entitetskim nivoima. Što se tiče sindikata , postoji saglasnost, međutim kod poslodavaca postoje neusaglašenost i pokušaji uzurpiranja nadležnosti od Asocijacije poslodavaca BiH. Na tom polju je sve to stalo. Kako će se stvari razvijati, vidjećemo“
, navodi Milić.
Bakšić smatra da je odgovornost što BiH ni nakon dvije i po godine od roka nema ESS BiH u Republici Srpsko.


Bakšić smatra da je odgovornost što BiH ni nakon dvije i po godine od roka nema ESS BiH u Republici Srpskoj koja, kaže, opstruiše svako formiranje instutucija na državnom nivou.

„Jedna od institucija na državnom nivou je i ESV, i oni pokušavaju na bilo koji način odložiti njegovu uspostavu i opstruirati, ili će ga postaviti na način da bude tipa entitetskog glasanja - što je vječita tema i što je komisija utvrdila kao je to neprihvatljivo u jednoj državi. Sve je to jedan konglomerat više političkih nego onih realnih razloga zašto se vijeće ne uspostavlja“
, tvrdi Bakšić.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS Čedo Kovačević odgovara da Republika Srpska ne može uticati na formiranje ekonomsko - socijalnog savjeta BiH.

„Za Vladu RS ne može biti reprezentativan na nivou BiH neko ko nije reprezentativan ovdje. I to je suština svega“
, smatra Kovačević.

Od neformiranja ESS BiH najviše štete će imati svi građani BiH, ističe Bakšić.

„Ovako vlast ostaje sama. Ni na kakav način nije obavezna sa bilo s kim da se konsultira - i ona nastavlja svoj posao. Rezultati su poznati: deficiti u budžetima na sve strane, visoka stopa nezaposlenosti, sive ekonomije i korupcije - sve ono čim bi se bavilo ESV“
, kaže Bakšić.

U ovom trenutku niko se ne usuđuje da prognozira kada bi se ovo pitanje moglo riješiti, jer ni nova nova vlast na državnom nivou u BiH još nije uspostavljena.
XS
SM
MD
LG