Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bildt: Ne svađati se oko prošlosti već krojiti budućnost


Havijer Solana i Karl Bildt na pres konferenciji u Luksemburgu, 27. oktobar 2009.
Švedski ministar inostranih poslova Karl Bildt upozorio je partijske lidere u Bosni i Hercegovini da oni sami moraju međusobno da razgovaraju i postignu saglasnost o budućnosti zemlje.

“Imamo veliku podršku za naše napore u pravcu pomoći koju pružamo liderima, međutim mi ne možemo obaviti posao umesto njih”, kazao je Bildt dodavši da je “to njihova zemlja a ne naša.”


On je u svojstvu predsedavajućeg Saveta Ministara Evropske unije obavestio kolege o pregovorima u Butmiru i o već zvaničnom stavu Brisela da treba prvo stvoriti okolnosti koje bi omogućile zatvaranje OHR-a, pa potom razmišljati o ozbiljnijim koracima Bosne i Hercegovine u evropskim integracijskim procesima.

On je podsetio da lideri BiH nisu saslušali upozorenja evropskih zvaničnika kada im je rečeno da zemlja neće lako preći na beli šengen i da treba uložiti više napora.

“Nisu saslušali naša upozorenja i eto šta se desilo, nadam se da će oni uspeti da sustignu susede,” rekao je Bildt.

Upitan oko dva važna događaja vezana za Haški tribunal, odsustvo Radovana Karadžića sa suđenja i oslobađanje Biljane Plavšić iz zatvora u Bildtovoj zemlji, šef švedske diplomatije je ponovio da treba gledati prema budućnosti.

Ako se bavimo prošlošću, nju nikada nećemo napustiti, rekao je on.

“Zadatak političara je da kroje budućnost, a ne da se svađaju oko prošlosti”, kazao je švedski ministar inostranih poslova Karl Bildt.
  • 16x9 Image

    Gjeraqina Tuhina

    Dopisnica Radija Slobodna Evropa (RSE) iz Brisela, počela je karijeru u nedeljniku "KOHA" koji se potom pretvorio u dnevni list "Koha Ditore" i smatra se najčitanijom novinom na Kosovu. Za RSE radila kao kosovska dopisnica od februara 1998. Bila je među retkim glasovima koji su se mogli čuti sa lica mesta u prvim danima NATO bombardovanja. Godine 2000. prelazi u Brisel i nastavlja sa izveštavanjem za RSE i radi kao briselska dopisnica za Radio-televiziju Kosova.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG