Dostupni linkovi

Vrata EU otvorena, odgovornost na domaćim političarima


Sa konferencije „Kuda idu Europa i Bosna i Hercegovina - između integracije i izolacije?“, Fotografije: Erduan Katana
Sa konferencije „Kuda idu Europa i Bosna i Hercegovina - između integracije i izolacije?“, Fotografije: Erduan Katana
U organizaciji Paneuropske unije BiH u Banjoj Luci proteklog vikenda održana je Međunarodna konferencija „Kuda idu Europa i Bosna i Hercegovina - između integracije i izolacije?“ Evrope nema dok se svi njeni dijelovi ne uključe, pa i BiH i Balkan.

Vrata EU su za BiH otvorena, ali najveća odgovornost na tom putu leži na domaćim političkim snagama, poruke su učesnika ove konferencije. Na konferenciji je sudjelovao veliki broj predstavnika iz političkog života BiH, predstavnici institucija EU, diplomatskog kora i vjerskih zajednica, te predstavnici paneuropskih organizacija iz Evrope.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice i specijalni predstavnik EU u BiH Valentin Inzko naglasio je da Evropa neće biti potpuno integerisana dok u nju ne uđu i BiH i sve zemlje ovog regiona:

„Dovoljno je samo pogledati kartu Evrope da ovo svima bude očigledno. Ne može biti tu neka rupa između Grčke, Slovenije i Hrvatske, jedna crna rupa u Evropi gdje države nisu članice, a okolo nje sve države su članice. Stoga sam uvjeren da se politika EU nikada neće promijeniti, vrata za članstvo će uvijek biti otvorena. Međutim, isto tako je jasno da će BiH biti pozvana da stupi u EU samo kao suverena, jedinstvena država. Isto tako je jasno da će članstvo biti omogućeno samo ako BiH bude istinski ispunjavala standarde za članstvo u EU.“

Alojz Peterle, član Evropskog parlamenta, istakao je da je BiH evropska zemlja s evropskom perspektivom i da stoga proces integrisanja Evrope neće biti okončan ako BiH ostane izolovana:

„Evropski parlament, u kojem BiH ima veliku simpatiju i veliku podršku, će svojim stavovima sigurno raditi u pravcu što bržeg uključivanja BiH i, naravno, za što bržu primjenu novog viznog režima.“

Valentin Inzko
Bez realizma, bez spremnosti na kompromise, bez uklanjanja bilo koje isključivosti, bez odgovora na elementarno pitanje šta je BiH - da li je ona domovina ili zbir 10, 15 zavičaja, rasprava o ovoj zemlji će samo produžavati apatiju i letargiju, smatra glavni sekretar Regionalnog vijeća za saradnju Hidajet Biščević:

„Produžavanje ovakvog stanja, produžavanje statusa kvo, neriješavanje ovih otvorenih pitanja, bez obzira jesu li to bh. Ustav, ili odnos Beograda i Prištine, ili bilateralna pitanja, ili granična pitanja, ili imovinska pitanja itd., davaće argumente Briselu da vrata drže zatvorenima, a to znači da ćemo u ovom dijelu regije, nažalost, otvoriti prostor za neke neevropske ideje i ponašanja, da će doći do renacionalizacije nacionalih politika - a svijet će mirno živjeti i s ovakvim ili onakvim rješenjem, i sa BiH ili bez BiH.“

BiH u ovom trenutku je bliža izolaciji nego integraciji, mišljenja je predsjednik Paneuropske unije BiH Franjo Topić:

„Ja mislim da je šteta da se izoliramo - jer sve što je izolirano, umire. To je prirodni zakon.“

Potpredsjednik RS Davor Čordaš smatra da je jedina šansa za integrisanje BiH u EU dogovor, ali, kaže, sve je manje šanse da će se uskoro to i desiti:

„Čini mi se da smo, nažalost, danas još dalje od onih dogovora koje smo imali prije četiri godine. Da li će doći neka nova, mlada generacija političara, da li su oni odgojeni u, možda, još jednom lošijem načinu nego što smo mi, pa ne znam gdje će i to sve skupa ići.“

Za član državnog Parlamenta BiH Ivu Miru Jovića ključne stvar za integraciju BiH u EU je da političari stanu na loptu i počnu da se dogovaraju kao što je to bilo počelo sa prudskim procesom:


„Mi to možemo zvati i drugojačije, možemo mu dati i drugo ime, ali ono što on u sebi sadržava, a to je dogovor predstavnika triju naroda, nema alternative - ili nema budućnosti BiH.“


Iako mnogi tvrde da je situacija u BiH najgora od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, prema mišljenju Inzka BiH ima šanse da se ubrzo integriše u evropsku zajednicu:

„Pitanje znači nije da li će BiH se pridružiti EU, pitanje je samo kada. Sada je pravo vrijeme da udvostručimo napore, sada je vrijeme za pravi, istinski dijalog, sad je vrijeme za kompromis i sada je vrijeme za konkretnu akciju.“

Međunarodna zajednica, a posebno EU, treba jasniji i čvršći stav o nužnosti promjene Ustava BiH i ukidanja viza, zavšna je poruka ovog skupa. Takođe je zatraženo da EU i Sjedinjene Američke Države učine sve kako bi BiH što prije bila uključena u euroatlantske integracije. Inače, kako se kaže u završnoj deklaraciji, mogu nastati teške posljedice u BiH koje će onda biti opasnost i za Evropu.
XS
SM
MD
LG