Dostupni linkovi

Razbijen veliki narko lanac


Foto: Midhat Poturović
U akciji Gradina 3, koja je noćas počela na više lokacija širom Bosne i Hercegovine, do sada je preteresno preko 70 lokacija i uhićeno 35 osoba koje se sumnjiče za rasturanje droge.

Akcija Gradina 3 rezultat je višemjesečene, opsežene istrage policije na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine i nastavak je ranijih poduzetih akcija pod nazivom Gradina 1 i Gradina 2.

Uhićene osobe sumnjiče se za organizirani krimanil, zlouporabu droge i nedozvoljeno držanje oružja.

Mjere su poduzete za ukupno 60 osoba, izjavila je Mirna Šoja, glasnogovornica MUP-a Republike Srpske:

„U dosadašnjim aktivnostima zaplijenjeno je 7 kg opojne droge skank, 100 grama heroina, 100 grama spida, 200 komada ekstazija i više specijalnih vaga za mjerenje sa tragovima opojnih droga, te veća količina automatskog oružja, eksploziva, muncije, ručnih bombi, pištolja i drugo. Također, zaplijenjena je veća količina novca za koje postoji osnova sumnje da potiče iz izvršenja krivičnih djela, veći broj telefona i telefonskih sim kartica.“

Na području Federacije BiH izvršeno je 20 pretresa na 14 lokacija u Tuzlanskom i Zeničko –dobojskom kantonu. Sve uhićene osobe u Federaciji predate su MUP-u RS, kazao je Robert Cvrtak, glasnogovornik Federalne uprave policije:

„Konkretno, radi se o gradovima Tešanj, Usora, Živinice, Tuzla, Gradačac i Gračanica. Ukupno je 15 osoba lišeno slobode, od kojih je 10 predato MUP-u RS. Pet osoba je nakon kriminalističke obrade pušteno. To su za sada aktivnosti koje još uvijek radimo.“

Akcijom Gradina 3 koordinira Specijalno tužiteljstvo RS u suradnji sa Tužiteljstvom Doboj. Uhićenja i pretrese vrše pripadnici Uprave krim-policije MUP-a RS, Jedinice specijalne policije, centri javne bezbjednosti Banja Luka, Doboj, Bijeljina i Istočno Sarajevo, Federalna uprava policije, kantonalni MUP-ovi i policija Brčko Distrikta.
XS
SM
MD
LG