Dostupni linkovi

Pojednostaviti procedure za poslovni ambijent


Sarajevo Business Forum, Sarajevo, 8. april 2011
Sarajevo Business Forum, Sarajevo, 8. april 2011
U petak je završena Druga međunarodna investicijska konferencija Sarajevo Business Forum 2011.

Tokom konferencije, čiji je fokus bio privlačenje investicija za zemlje regiona, predstavljeno je oko 150 projekata iz oblasti turizma, energetike, infrastrukture, poljoprivrede, drvne te finansijske industrije i obrazovanja u vrijednosti od 14, 7 milijardi eura.

Potencijali zemalja regiona nisu u dovoljnoj mjeri iskorišteni, te se to treba promijeniti, smatra šef ureda Svjetske banke u BiH Marko Mantovaneli.

„Vjerujemo da ova regija ima nekoliko rednosti za razvoj poslovnog ambijenta. Prije svega to je lokacija. Blizu je evropskog tržišta. Drugo je uspjeh zemalja u regionu koje su kroz tranziciju iz socijalizma u tržišnu ekonomiju prošle kroz konflikt i opet ostale konkurentne. Svakako postoje izazovi i problemi, ali mi mislimo da se to može riješiti regionalnom saradnjom“
, ocjenjuje Marko Mantovaneli.

"Bosna i Hercegovina ima imidž zemlje koja je izašla iz rata, u kojoj je i dalje nestabilna politička situacija", kaže direktor Bosnia Bank International Amer Bukvić.


Bosna i Hercegovina ima imidž zemlje koja je izašla iz rata, u kojoj je i dalje nestabilna politička situacija. To nije najpoželjnija slika za potencijalne investitore, kaže organizator Sarajevo biznis foruma, generalni direktor Bosnia Bank International Amer Bukvić.

„To ovoj zemlji treba. Treba promjena imidža. Umjesto onoga što su nas dosad gledali kao ratnu zonu, da nas gledaju kao zonu šansi za ostvarivanje profita“
, navodi Bukvić.

Mnogo toga je učinjeno kako bi BiH postala konkuretna na svjetskom tržištu, kaže šefica Sektora za investiranje i podršku Agencije za promociju stranih investicija BiH FIPA Maida Bećirović. BiH ima povoljnu legislativu, povoljnu poresku i carinsku politiku, konkurentnu radnu snagu. U BiH je, također, stabilan bankarski sektor i nacionalna valuta.

„BiH ima izvrsne resurse, prirodne resurse. Također ima ljudske potencijale. A moramo naglasiti da se i prilično toga na poboljšanju poslovnog okruženja. Ne smijemo, naravno, ovim biti zadovoljni i moramo i dalje raditi prije svega na poboljšanju poslovnog okruženja“
, kaže Maida Bećirović.

Pomoć politike


Mnogi strani investitori su odustali od ulaganja u BiH zbog komplikovanih procedura, pa ih je neophodno pojednostaviti. Kenan Hastor predstavnik je jedne od najuspješnijih firmi u BiH, i on o poslovnom ambijentu u BiH kaže:

Sarajevo Business Forum, 8. april 2011
„Mislim da je iluzija opustiti se da će nam investitori van države pomoći. Oni ne mogu pomoći. Mogu pare donijeti, a šta ćemo s tim parama? Napraviti novu fabriku. Kad napravimo tu fabriku, moramo nešto proizvoditi. Ako taj prozvod ne možemo prodati, nema ništa od te fabrike. Mislim isto tako da nam politika jako malo može pomoći jer ovo više nije socijalna država koja je nekada bila, gdje su firme u vlasništvu politike. Znači, oni nam ne mogu pomoći da pokrenu taj ekonomski pogon. Jedini smo mi sami koji moramo preko naše sjene da preskočimo i da se uhvatimo rada, puno, puno da radimo, da ubijedimo ostale da smo marljiviji - i jedino je to uspjeh.“

Mnogi investitori u BiH dolazili su već nekoliko puta. Među njima je Hatim Jamil Mukhatar iz Saudijske Arabije, koji je u BiH dolazio već četiri puta. Investiciona kompanija Foras International Investment, čiji je on predstavnik, želi ulagati u građevinarstvu i poljoprivredu.

„Vjerujemo da možemo uložiti od 50 do 100 miliona dolara u periodu od tri godine i veoma smo zainteresovani za građevinarstvo“
, kaže Hatim Jamil Mukhatar.
Između BiH i Saudijskog fonda za razvoj potpisan je kreditni sporazum za gradnju glavne gradske magistrale u Zenici, vrijedan 35 miliona KM.


Konkretni rezultati Sarajevo biznis foruma vidjeli su se završnog dana konferencije. Između BiH i Saudijskog fonda za razvoj potpisan je kreditni sporazum za gradnju glavne gradske magistrale u Zenici, vrijedan 35 miliona KM.

„Radi se o najpovoljnijim uvjetima kreditnog sporazuma koji BiH može dobiti u ovom trenutku. Što je najbitnije za nas to je da nas Fond ne uslovljava ničim, tako da naše lokalne firme mogu dobiti taj posao. Isto tako reći ću da smo aplicirali još za dva projekta kod Saudijskog fonda i nadamo se brzom odgovoru iz Saudijske Arabije. Radi se o kreditu od 18 miliona američkih dolara za održivi povratak, i za izgradnju i opremanje općine Srebrenik u vrijednosti četri miliona eura“
, pojašnjava zamjenik ministra finansija i trezora BiH Fuad Kasumović.

Drugi po redu Sarajevo biznis forum okupio je oko 300 učesnika iz svih krajeva svijeta. Organizatori imaju cilj da Sarajevo, BiH i cijeli region postanu prepoznatljiva mjesta u svijetu poznata po investiranju.
XS
SM
MD
LG