Dostupni linkovi

Ko neće BiH i ko podvaljuje Srbima


Jedan od protesta srpskih nevladinih organizacija u Banjaluci, oktobar 2007.
Jedan od protesta srpskih nevladinih organizacija u Banjaluci, oktobar 2007.

U BiH se ne stišavaju reakcije na Rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske kojom je najavljeno da će ovaj entitet raspisati referendum o otjcepljenju, ukoliko većina zemalja UN-a i Evropske unije priznaju nezavisnost Kosova.

Stranka demokratske akcije saopštenjem je reagovala na Rezoluciju iznoseći stav kako nikakav referendum ne može otcijepiti ili pripojiti drugoj državi dio BiH, a kako je navedeno, “oni, kojima smeta država BiH ili je ne smatraju svojom domovinom, mogu da idu gdje žele”. Adil Osmanović, potpredsjednik RS i visoki funkcioner SDA komentarišući stavove kaže kako u RS postoje frakcije koje nisu spremne da se pomire s činjenicom da je RS dio BiH i da je to zemlja svih naroda:

«Ne može se govoriti o otcjepljenju niti jednog dijela BiH i njegovom prisajedinjavanju susjednim državama. U tom pravci ide i takvo saopćenje SDA. BiH je nedjeljiva, suverena država koja ima prostora i mjesta za sve one koji je doživljavaju svojom državom i koji u njoj žele da izgrađuju demokratske procese.»
Da će SDA ovako reagovati dalo se naslutiti i iz izjava lidera stranke Sulejmana Tihića u pravcu poređenja statusa BiH i Kosova, što stoji i u saopštenju:
«Oni se iz BiH nisu mogli otcijepiti 1992. kad su imali pet korpusa JNA u BiH i kad je bio snažni Milošević sa svom logistikom bivše SFRJ i kad je s druge strane imao saveznika Tuđmana. Nisu je mogli otcijepiti tada, a kamoli sada.»
SDA je svojim stavom izazvala i burne reakcije stranaka u RS. Momčilo Novaković iz Srpske demokratske stranke vidi ga kao atak na srpski narod u BiH:
«Moram reći da je ovo veoma ružna poruka. Snažna i negativna poruka svim Srbima u BiH, i nije prvi put. Takve poruke su već stizale od gospodina Tihića, a bojim se da su one stizale i 1991. odnosno 1992. godine.»
Podsjećamo: 2006. godine lider SDA Sulejman Tihić Mladenu Ivaniću, predsjedniku Partije demokratskog progresa i Miloradu Dodiku, predsjedniku Saveza nezavisnih socijaldemokrata, uputio je identičnu poruku, povodom najava o mogućnosti održavanja referenduma u RS. Ovakve izjave čine političku situaciju u zemlji veoma delikatnom, kaže Rajko Vasić, izvršni sekretar SNSD. Pričom da RS želi otcepljenje, SDA zavarava birače, smatra Vasić:
«Sve je to podvala vlastitim biračima jer se moraju opravdati što nisu stvorili unitarnu BiH i podvala međunarodnoj zajednici. To je huškanje međunarodne zajednice na RS, na SNSD itd., na Srbe, u suštini. Niko ne govori o podjeli BiH, o otcjepljenju, o pripajanju Beogradu. Mi govorimo o Republici Srpskoj kao trajnoj kategoriji u decentralizovanoj BiH.»
Zastupnik PDP u Parlamentu BiH Branko Dokić kaže kako je Rezolucija samo odgovor na konstantne zahtjeve za ukidanje RS:
«Ukoliko se Republika Srpska ne uvažava kao potpuno ravnopravan subjekt ili, da budem precizniji, entitet, u okviru dejtonske BiH, onda RS ima pravo da sama potraži svoj put na onaj način kako to njeni građani odluče i njene institucije odrede. Ovo je rečeno ukoliko se situacija u BiH ne uozbilji i ukoliko ne prestane svakodnevno osporavanje Republike Srpske.»
Muharem Museilović, zastupnik Stranke za BiH u Narodnoj skupštini RS, ne podržava jednostran način komuniciranja, ni onaj kojim su usvajanjem Rezolucije preglasani Bošnjaci, ali ni onaj u kome se jednom narodu poručuje da ide:
«Ja takav jednostran način komunikacije ne mogu prihvatiti. Stavili smo se u poziciju da budemo kao dio države Srbije, što nije dobro, jer imamo svojih problema, moramo se na svaki način pokušati da se dogovorimo, ali u svakom slučaju da ne bude na uštrb ni jednog naroda u BiH.»
XS
SM
MD
LG