Dostupni linkovi

Zbog naglih promjena vremena 11 smrtnih slučajeva


U Sarajevu je u posljednja dva dana zabilježeno 11 smrtnih slučajeva koji se mogu povezati sa naglim vremenskim promjenama. Riječ je uglavnom o starijim osobama i hroničnim bolesnicima. Visoke temperature doprinose širenju virusa, kao i pogoršanju psiho-fizičkog stanja čovjeka. U bh. gradovima današnje temperature dosežu i više od 20 stepeni.

U prethodna tri dana mnogi su pomoć potražili u Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, a samo u protekla 24 sata pregledano je više od 300 ljudi. Dežurna doktorica u sarajevskoj Hitnoj pomoći Milena Jovović - Dizdarević:

“Najviše se javljalo pacijenata sa stomačnim tegobama, pa poslije toga dolazili su pacijenti sa kardiovaskularnim smetnjama. Bilo je neuroloških, naravno, vrtoglavica, kojekakvih smetnji, glavobolja itd.“

Nagli porast temperature pogoduje širenju virusa novog gripa, ali i ostalih virusa, kaže glavni epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo FBiH Jelena Ravlija, te savjetuje:

“Što manje biti na mjestima okupljanja većeg broja ljudi, izbjegavati gužve, zagušljive i zadimljene prostorije. Izbjegavati svako fizičko-psihičko naprezanje. Voditi računa o higijeni, apsolutno- od pranja ruku, nedodirivanja lica i usta rukom, koja je prije toga vjerojatno bila na površini gdje se mogao pokupiti virus. Zatim, jačanje i u smislu kvalitetnije prehrane uz vitamine.“


Vjetar utiče na umor


Klinički centar u Sarajevu, Foto: Midhat Poturović
Većina građana Sarajeva zbog pogoršanja zdravstvenog stanja krivi naglu promjenu veremena.

“Kako da ne utiče, itekako, na raspoloženje, to je prvo, a ovo ostalo loše nam je svakako, i ovako i onako.”
“Utiče itekako, najviše na nahladu, gripa. Pritisak sada sam mjerio kod supruge i normalan je”
“Imam nizak pritisak. Nagla je ova promjena. Nema ni pet dana bilo je minus 16, a sada je plus 16. Sada zamislite kako je nama, starim penzionerima.”

Jučer je u BiH maksimalna izmjerena temperature iznosila 19 stepeni, dok je u ponedjeljak najniža jutarnja temperature sišla 28 stepeni ispod nule, što predstavlja povećanje temperature za više od 47 stepeni Celzijusa. Dežurni meteorolog iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske Igor Kovačić kaže da ovakvo vrijeme, praćeno vjetrom, prouzrokuje niz zdravstvenih problema:

“Ovakve promjene utiču na učestalu pojavu sezonskih bolesti koje izazivaju virusi i bakterije. Pored toga, i vjetar utiče na zdravstveno stanje ljudi, odnosno na lošiji i fizički i psihički status čovjeka, odnosno na osjećaj nekog umora, težine vremena.”

Porast temperatura uzrokovan je globalnim zagrijavanjem. Prema prognozama meteorologa slično vrijeme, sa temperaturama iznad višegodišnjeg prosjeka i jakim olujnim vjetrom zadržaće se do kraja sedmice. Veliko povećanje temperature izazvalo je i naglo povećanje vodostaja većine rijeka u BiH usljed naglog topljenja snijega, koji je samo prije četiri dana u nekoliko gradova mjeren i do 70 cm.
XS
SM
MD
LG