Dostupni linkovi

BiH bi mogla ostati bez novca iz EU


Ilustracija
Evropska komsija planirala je da BiH dodijeli više od 210 miliona eura financijske pomoći za ovu i narednu godinu u skladu s Pretpristupnim instrumentom (IPA).
Jedini uslov da se dobije taj novac je postizanje saglasnosti o projektima koji će se finansirati. Međutim, saglasnost do sada nije postignuta za najvažnije oblasti: pravosuđe, transport i energetika.

Komesar za proširenje Evropske komisije Štefan Füle upozorio je da bez ove tri oblasti lista projekata neće biti kompletna, što je zaprijetilo da BiH ostane „praznih ruku“, odnosno da ne dobije bespovratna novčana sredstava.

Kako je obavijestila Direkcija za evropske integracije BiH, do sada je usaglašeno 16 projekata. Međutim, za ključne iz oblasti pravosuđa, transporta i energetike, koji nače nose gotovo polovica od ukupne sume novca ili 100 miliona eura, dogovor nije postignut.

„To su uglavnom projekti tehničke pomoći i oni su zaista u iznosima značajno manjim od, recimo, pravde i transporta. Takođe moram reći da su oblasti u kojima je postignuta saglasnost npr. oblasti javnih nabavki, statistike, pranja novca, oporezivanja, carina itd., ali treba učiniti napor da se usaglase i preostale oblasti“, kazala je Direktorica Direkcije za evropske integracije Nevenka Savić.

Za sada niko ne želi govoriti o tome gdje je zapelo. Nadležni ostaju pri formulaciji da nije postignuta saglasnost u radnim grupama. Mehmed Bradarić, član Komisije za evropske integracije, smatra da protivljenje dolazi iz RS s obzirom da se radi o novcu namijenjenom podršci pravosudnim institucijama BiH.

„Svaki projekat koji je usmjeren na jačanje bh. institucija nije dobro došao u RS. Za ovu turu sredstva se planiraju za pravdu, promet i energetiku. Naravno, to su uglavnom državne nadležnosti, i ukoliko ne bude nekakvog političkog dogovora, političke saglasnosti, mislim da će opet ova sredstva, ovi projekti doći u pitanje“, rekao je Bradarić.

Vesna Krstović Spremo, takođe iz Komisije za evropske integracije, naglašava da je pitanje koordinacije u složenom ustavnom uređenju BiH najvažnija.

„Samo malo bolja koordinacija koja mora uvažiti i političku i svaku drugu realnost u BiH“, ističe ona.

Neophodno usaglašavanje prijedloga

Krajnje je vrijeme da BiH dobije program integrisanja, tj. Nacionalni program evropskih integracija, kako se naziva u zemljama regiona, ističe Borislav Borenović, poslanik Narodne skupštine RS.

„Puno posla je pred nama, jer je najveći problem tumačenja određenih nadležnosti. Zato je veoma bitno da što prije dobijemo program integrisanja, koji treba da urade Direkcija za evropske integracije i Savjet ministara, kako bi se definisalo šta to treba da se usklađuje i na kojem nivou vlasti“, rekao je Borenović.
Andy McGuffie
Andy McGuffie

Pošle godine, kada takođe nije postignuta saglasnost o projektima, odlučivanje je premješteno u političke partije, što nije dobro, upozorava Lejla Kablar, direktorica nevladine organizacije Vanjsko politička inicijativa.

„Jer se do izmjene konačnog paketa projekata došlo dogovorom političkih lidera i stranaka, umjesto koristeći tijela i mehanizme koji su uspostavljeni za programiranje i planiranje IPA sredstava. Ukoliko se ovo nastavi i ukoliko postane praksa, to stvara izuzetno loš i potencijalno opasan presedan za buduće procese planiranja i programiranja sredstava iz IPA fondova“, istakla je Kablar.

Glasnogovornik Delegacije u BiH Andy McGuffie poručuje:

“Mora postojati konsensus za cijeli program, odnosno za sve projekte koje će finansirati Evropska unija. Ponovo naglašavamo da BiH mora govoriti jednim glasom i da su evropske integracije zajednički proces. IPA program za 2012. i 2013. godinu mora imati punu saglasnost u državi.“

Šta će se dešavati dalje?

„Mislim da je jasno iz pisma komesara Fülea gdje se tačno kaže da bez ove tri važne oblasti lista neće biti kompletna, da je to u svakom smislu i stav EU. Moraćemo izaći sa usaglašenim prijedlozima, inače se bojim da ne dođe do propuštanja prilike da se ova sredstva iskoriste“, kaže Nevenka Savić.

U Direkciji takođe kažu da su iscrpljenje mogućnosti dogovora u radnim grupama, zbog čega je preporučeno da se usaglašavanje podigne na “visoki politički nivo”.

Prva pilika biće u četvrtak na sjednici Vijeća ministara, koje će razmatrati informaciju o procesu programiranja novca iz IPA fondova 2012. - 2013. godina.
XS
SM
MD
LG