Dostupni linkovi

Moon: Američka politika prema BiH ostaje ista


Patrick S. Moon, Sarajevo, 15. septembar 2010
Patrick S. Moon, Sarajevo, 15. septembar 2010
SAD će i dalje snažno podržavati evroatlantski put BiH, kazao je u srijedu u Sarajevu novi američki ambasador u BiH Patrick Moon. Amerika i BiH imaju zajedničke interese kad je u pitanju borba protiv terorizma, ocjena je američkog ambasadora, koji je, pak, izrazio nezadovoljstvo usvajanjem zakona o državnoj imovini u Narodnoj skupštini RS.

Predstavljući se bh. javnosti, novi američki ambasador Patrick Moon kazao je da je svjestan izazova pred kojima se nalazi BiH na putu evroatlantskih integracija EU i NATO-a.

Moon naglašava da američka vlada već 15 godina podržava stabilnu, mirnu, naprednu i suverenu BiH, i da to i dalje ostaje politika Sjedinjenih Američkih Država:

„Mi smo u proteklom periodu osigurali preko 1,5 milijardi dolara podrške BiH. Ta predanost Bosni i Hercegovini ostaje čvrsta.“

Ambsador Moon je najavio i skoro otvaranje nove američke ambasade u Sarajevu, osme po veličini u Evropi. Američki ambasador ocijenio je uspješnom saradnju njegove vlade i BiH u borbi protiv terorizma:

„Mi tijesno sarađujemo vezi s tim pitanjem. Naše države imaju zajedničke interese u borbi protiv terorizma, i ubijeđen sam da će se tako i nastaviti.“

Ambasador Moon nije bio zadovoljan usvajanjem zakona o državnoj imovini u Narodnoj skupštini RS. Rješavanje tog pitanja preduslov je za članastvo BiH u NATO-u i Evropskoj uniji:

„Jednostrani potezi poput ovog zakona ne pomažu u rješavanju tog pitanja. Ustvari, oni samo odlažu ispunjavanje uslova za zatvaranje Ureda visokog predstavnika.“
XS
SM
MD
LG