Dostupni linkovi

Ahmetović za RSE: Ovo je prijetnja po sigurnost BiH


Sadik Ahmetović
Sadik Ahmetović
U eskluzivnom intervjuu za RSE ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović neposredno nakon napada na Ambasadu SAD u BiH u petak popodne, ocjenjuje kako se radi o teškom incidentu.

Ahmetović: Radi se o pucanjavi na Američku ambasadu, na instituciju koja predstavlja Sjedinjene Američke Države u BiH koje su prijatelj BiH. Mislim da je ovo jedan težak udarac i na BiH. Ono što vam u ovom trenutku mogu reći jeste da je policija u BiH efikasno odradila svoj posao, da je osoba koja je jutros, po zadnjim informacijama koje ja posjedujem, ušla u BiH, osujećena da ne napravi veći problem i eventualno ugrozi nečiji život u BiH.

RSE: Šta ovo govori o sigurnosnoj situaciji u BiH s obzirom da Parlament svake godine usvaja informaciju Ministarstva sigurnosti u kojoj se kaže da je sigurnosna situacija dobra?

Ahmetović: Radi se o osobama koje prolaze kroz BiH. Nekad je sigurnost i nevidljiva. Dakle, vi ne možete eventualno na prolasku osoba na granici znati koje su njegove namjere kad uđu u BiH. Ono što mogu reći jeste kada su u pitanju policijske strukture BiH, one su u skladu sa svojim nadležnostima efikasno uradile svoj posao. Činjenica je da BiH ima jedan nakaradan sistem sigurnosti. Nažalost, on nema političku podršku da dobije svoju eventualnu reformu kako bi se sigurnosna struktura u BiH napravila efikasnijom. Svjedoci ste da na posljednjoj sjednici Parlamenta prijedlog Ministarstva sigurnosti o izmjenama i dopunama Zakona o pranju novca i finansiranju terorističke aktivnosti nije dobio podršku poslanika iz RS. Za svaki eventualni prijedlog koji bi činio sigurnosni sistem BiH efikasnijim vrlo često ili skoro kontinuirano dolaze prepreke koje to ne dozvoljavaju. Mi u skladu s ovim sistemom kakav postoji u BiH, a ovakvog sistema ne možete naći niti u jednoj drugoj zemlji u svijetu, se borimo u skladu sa mogućnostima koje imamo.

Moraju postojati još jače i efikasnije akcije obavještajnih i drugih policijskih agencija u BiH, ali isto tako mi moramo imati podršku kako javnog mnijenja, tako i religijskih zajednica i drugih institucija u BiH
RSE: Ali, ministre, ovaj čovjek je živio u Gornjoj Maoči kod Brčkog, što je najveća vehabijska zajednica u BiH. On jeste državljanin Srbije u smislu da je iz Novog Pazara. Znači li to da policija nije dobro odradila svoj posao u Gornjoj Maoči?

Ahmetović: Vi ste svjedoci da smo mi svojom akcijom u Gornjoj Maoči razbili jedan prostor gdje je bila koncentrisana ova grupa, i svjedoci ste da smo vrlo često, ili skoro tri mjeseca poslije te akcije dobijali kontinuirane napade iz različitih mjesta, pa ako hoćete i od nekih medija u BiH. Nisu razumjeli problem kojim se BiH i sigurnost u BiH izlaže. Dakle, ja ponavljam da je ovo prijetnja za sigurnost u BiH i da trebaju i moraju postojati još jače i efikasnije akcije obavještajnih i drugih policijskih agencija u BiH, ali isto tako mi moramo imati podršku kako javnog mnijenja, tako i religijskih zajednica i drugih institucija u BiH. U Maoči isto nailazimo kako na političke, tako i na druge prepreke i osude u eventualnom posezanju za rigoroznijim mjerama.

RSE: Šta očekujete nakon ovog incidenta? Hoće li BiH dobiti neke kaznene poene zbog svega ovoga? Ovo je ipak prvi udarac na Američku ambasadu u BiH - i radi se o vehabijskom pokretu, što je još opasnije.

Ahmetović: To da, to jeste. Vidjećemo. Sigurno da neće proći bez nekih eventualno negativnih poena. Ali isto tako, mi smo u kontaktu sa predstavnicima Američke ambasade i međunarodnih institucija i u ovom trenutku BiH ima i određene pohvale zbog efikasne reakcije policijskih agencija u BiH i hapšenja osobe koja je eventualno mogla napraviti teži incident.

RSE: Hoćete li preduzeti neki akciju protiv vehabijskog pokreta u BiH?

Ahmetović: U skladu s ovlaštenjima koje imam. Mi smo predložili poslije Bugojna niz mjera. Nažalost, pola tih mjera je naišlo na prepreke u Parlamentu i na osude pojedinih predstavnika Islamske zajednice u BiH do pojedinih medija i nekih nevladinih organizacija koje kažu da se bore za ljudska prava. Dakle, ne gledaju na činjenicu da ljudi u BiH, da djeca u BiH imaju pravo da budu slobodni. Uvijek treba pogledati i drugu stranu i eventualno šta ta jedna manja grupa može napraviti cijeloj Bosni i Hercegovini.

Snimci napada: SensServis

Moon: Napad neće omesti američki angažman u BiH

Moon: Napad neće omesti američki angažman u BiH













Američki ambasador u BiH Patrick Moon izjavio je kako napad na Ambasadu SAD u Sarajevu neće 'preusmjeriti aktivnosti i nastojanja koja SAD poduzimaju u BiH".

"Mi smo odmah zaključali i zatvorili našu zgradu a policijske snage iz BiH su odgovorile na napad. Oni su profesionalno reagirali, uistinu cijenimo njihovu saradnju i podršku koju su pružili nama ovdje u Ambasadi. Sve naše osoblje je na sigurnom, svi su tu", izjavio je ambasador medijima u BiH.

Moon je kazao kako su SAD ostaju ovdje dugovorčno.

"Mi ćemo nastaviti naše aktivnosti, nastavićemo raditi na pružanju podrške građanima BIH i u saradnji sa vlastima. Mi se nadamo da će se i ovaj incident iskoristiti da bi se građani BiH ujednili i krenuli ka zajedničkom ciju i onom što je neophodno da urade kako bi postali dijelom Evrope", rekao je američki ambasador.

Uistinu, naveo je Moon, cijenimo tople pozive, podršku i simpatije koje su nam upućene odamh nakon današnjeg incidenta od građana ove zemlje koji su nas konstantno zvali".

"Mi smo i dalje uz vas mi ćemo već od sutra nastaviti raditi da vam pružimo podršku i da sarađujemo sa vašim vlastima. Iskreno cijenimo i podršku koju smo večeras dobili od Predsjedništva BIH i kao i posjetu predsjednika Komšića", zaključio je Moon.

Portparol Stejt Departmenta Viktorija Nuland medijima je izjavila kako su nakon napada poduzete sve dodatne mjere sigurnosti.

"Nekoliko metaka završilo je u zidu SAD ambasade. Ambasada je trenutno preduzela sve mejre sigurnosti, lokalna policija je reagovala i red je ubrzo uspostavljen. Najmanje jedan pripadnik snaga koje su zadužene za sigurnost Ambasade je povrijeđen. Svi zaposleni u Ambasadi su bezbjedni. Želimo ovom prilikom da se zahvalimo lokalnim policijskim snagama jer su spriječile napad na prostorije Ambasade. Naše misli i želje su sa onima koji su bili spremni žrtvovati život da bi zaštitili ambasadu", izjavila je Nuland.
XS
SM
MD
LG