Dostupni linkovi

BiH: Zbog podijeljenih željeznica turisti ostali na ulici


Constantin iz Grčke i Veronika iz Španije
Constantin iz Grčke i Veronika iz Španije
Putnici koji su u srijedu uvečer putovali vlakom od Budimpešte do Sarajeva nisu stigli na svoje krajnje odredište. Željeznički promet je bio obustavljen na dionici Vranjak-Modriča u Bosni i Hercegovini, zbog iskakanja iz tračnica drugog vlaka.

Nakon dužeg čekanja, putnici putničkog vlaka prevezeni su autobusom do Doboja, nakon čega se više nitko nije htio pobrinuti za njih. Na kraju su morali iznajmiti privatni autobus, koji su platili vlastitim novcem, da bi stigli do Sarajeva. U vlaku se nalazilo 20-ak putnika, uglavnom stranih turista.

Među putnicima su bili Constantin iz Grčke i Veronika iz Španjolske. Njihovo turističko putovanje u Bosnu i Hercegovinu pretvorilo se noćnu moru, kaže Veronika.

"Imali smo mnogo problema. Nitko na željezničkoj stanici nije se htio pobrinuti za nas. Nismo se znali što se događa. Morali smo izaći iz vlaka. Poslije toga sve je bilo katastrofa“, priča Veronika.

„Ovo je bilo jako zamorno putovanje za mene. U Sarajevu sam stigao kasno noćas. Na kraju sam ostao i bez rezervacije u hotelu“, ističe Constantin.

Iz Doboja je putnike trebao preuzeti drugi vlak, koji je u nadležnosti Željeznica Federacije BiH. Taj vlak se nije pojavio, tako su se putnici sami morali snalaziti za prijevoz do Sarajeva. Novac od kupljene karte nije im refundiran, kaže Katarina Stević, jedna od rijetkih putnica iz BiH koja se zatekla u vlaku:

„Taj vlak koji je trebao da nas preveze otišao je ili prazan, ili ne znam kakav - nije ’razmišljao’ gdje su mu putnici.“

Odgovor za ovu situaciju u četvrtak smo potražili u Željezinicama RS i Željeznicima Federacije BiH. Komunicirali smo sa glasnogovornicama, koje su prebacivale odgovornost sa jednih na druge, ili uopće nisu imale informaciju što se u srijedu uvečer događalo.

„Šta se desilo da federalnim vozom koji je preuzeo putnike iz Doboja do Sarajeva? Molim vas, kontaktirajte Željeznice FBiH“, odgovorila nam je glasnogovornica Željeznica RS Milanka Stamenić.

A od glasnogovornice Željeznica Federacije BiH Senke Rančić dobili smo sljedeći odgovor:

„Putnici koji su autobusima prevezeni do Doboja ostali su u Doboju zbog loše organizacije i koordinacije Željeznica RS. Stanica u Doboju, sa koje kreće voz za Sarajevo, nalazi se, također, pod ingerencijama Željeznica RS. Oni kontrolišu i pokreću saobraćaj sa tog područja. Željeznice RS nisu smjele otpremiti voz iz Doboja za Sarajevo, a da u njega nisu ukrcani putnici koji su prevezeni autobusima. Ta koordinacija i konačno zbrinjavanje putnika pod takvim okolnostima, također je bila obaveza Željeznica RS.“
XS
SM
MD
LG