Dostupni linkovi

Vatrogasci u Vitezu uspješno izveli zajedničku vježbu


Vatrogasci doborovljnih vatrogasnih društava iz Viteza u petak su izveli zajedničku vježbu spašavanja djece iz vrtića i osnovne škole Vitez.

Pokazana združena vježba imala je cilj provjeriti sposobnost snalaženja vatrogasaca, ali i djelatnika javnih ustanova u evakuaciji djece kod požara, eksplozija, potresa.

Nakon eksplozije u kotlovnici Dječijeg vrtića Vitez u Vitezu počela je evakuacija djece kroz prozore. U međuvremenu je izbio i požar u Osnovnoj školi Vitez, a dok su vatrogasci spašavali djecu, u blizini se dogodila i prometna nesreća.

To je bio scenarij vježbe vatrogasnih društava koja se pokazala uspješnom.

„Cilj vježbe je jasan - da izvršimo evakuaciju i spašavanje djece, da vidimo njihovu učinkovitost i postupanje prilikom same akcije. Ona je u realnom vremenu u pet minuta“, kaže Miroslav Grabovac, tajnik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vitez.

Dok su djeca napuštala vrtić kroz prozore uz pomoć svojih teta, vatrogasci opremljeni suvremenom opremom utrčali su u zgradu kako bi spasili djecu, koja su se zagubila dok je trajala evakuacija.

„Mi smo se pripremali - i prošle godine jer smo imali taj nesretni zemljotres kada smo s djecom radili ove vježbe evakuacije. Mada je ovo vježba, emocije su proradile jer djecu spašavate“, kaže Gordana Kovač, ravnateljica Dječijeg vrtića Vitez.

„I zato je ova vježba ukupna saradnja svih vatrogasnih jedinica raspoloživih vatrogasnih snaga na području općine Vitez“, navodi Senad Omanović, komandir DVD-a Stari Vitez.

Vježba je ocijenjena vrlo dobrom.
  • 16x9 Image

    Srećko Stipović

    Diplomirao žurnalistiku na FPN "Veljko Vlahović" u Sarajevu 1987. godine. Novinarstvom se bavi od 1981. godine, a surađivao u mnogobrojnim časopisima diljem bivše Jugoslavije. Sa RSE počeo suradnju 2003. godine.

XS
SM
MD
LG