Dostupni linkovi

Visoki predstavnik očekuje izborne reforme u BiH do lokalnih izbora u oktobru


Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH, 8. decembar 2021.
Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH, 8. decembar 2021.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH) Christian Schmidt je saopštio 29. januara da izmjene Izbornog zakona BiH očekuje prije lokalnih izbora u oktobru.

"Dužnost je odgovornih političara u BiH da, nakon skoro 15 godina debate, ostvare konkretan rezultat. Nema sumnje da to očekuju i građani i evropski partneri. Pravo građana da budu sigurni da se njihov glas računa mora se striktno poštovati'', navodi se u saopštenju iz njegovog kabineta.

On se oglasio neposredno pred sastanak koji su u Parlamentarnoj skupštini BiH organizirale stranke vladajuće koalicije - Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH), Narod i pravda (NiP) i Naša stranka (NS), o ustavnim promjenama u skladu s presudama Evropskog suda za ljudska prava.

Na sastanak su pozvane sve političke partije zastupljene u državnom parlamentu.

Visoki predstavnik Schmidt navodi da je, bez obzira na ishod parlamentarne procedure, imperativ da svako usvojeno rješenje sadrži preporuke međunarodnih tijela, uključujući GRECO, OSCE, ODIHR i Venecijansku komisiju, kao ključne smjernice za standarde koji osiguravaju transparentan, pošten i vjerodostojan izborni proces.

Schmidt je polovinom decembra najavio da će nametnuti izmjene Izbornog zakona, ukoliko se o tome ne dogovore predstavnici vlasti.

Nakon toga, pregovori o Izbornom zakonu BiH održani su 18. januara na privatnom imanju Milorada Dodika, predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata, u Laktašima.

Tada je od bh. zvaničnika stiglo još jedno obećanje da će u februaru BiH imati izmijenjeni Izborni zakon.

Izmjene Izbornog zakona BiH, sa ciljem da spriječe krađu glasova i omoguće svim građanima da biraju i budu birani na sve političke pozicije u zemlji, nalaze se među 14 prioriteta koje BiH mora ispuniti, ako želi otpočeti pregovore o pristupanju Evropskoj uniji (EU).

Nakon sastanka reagovala je i Američka ambasada u BiH, upozorivši da je provođenje odluka Evropskog suda za ljudska prava ključni korak, a jedini legalni način njihovog provođenja su ustavne promjene.

XS
SM
MD
LG