Dostupni linkovi

BiH: Većina razvedenih roditelja izbjegava plaćati alimentaciju


Ilustracija
Ilustracija
I nakon sudskih odluka po kojima je jedan od roditelja, koji nema starateljstvo nad djetetom, dužan plaćati njegovo izdržavanje ili alimentaciju, sve je veći broj onih koji izbjegavaju takvu obavezu.

U sudskoj praksi iznos alimentacije određuje se na osnovu visine primanja roditelja. Najčešće ona se kreće između 150 i 200 eura. Jedna od najpopularnijih metoda kojom se izbjegava plaćanje izdržavanja za dijete jeste rad na crno, kaže advokatica Murisa Makarević iz Sarajeva, koja ima dugogodišnje iskustvo na ovim predmetima i kao advokat i kao sudija:

„Ljudima koji rade na crno je to dopušteno u jednoj ljestvici vlasti i sistema u našem društvu - inspekcija rada, poreska uprava i finansijska policija su im to dozvolili. I kako sad neko u sudu može da sve to uradi što prethodni dio sistema ovog društva nije uradio? To je nemoguće“, kaže Murisa Makarević.

Advokat Omar Mehmedbašić je od početka 2012. godine podnio 17 krivičnih prijava zbog neplaćanja alimentacije nadležnim sudovima u Mostaru, Sarajevu i Zenici. Kaže kako bi roditelji kojima je sud dodijelio dijete trebali pokretati krivične prijave protiv nekadašnjih partnera:

Omar Mehmedbašić
Omar Mehmedbašić
„Prema zakonu, pravo izdržavanja djeteta jeste i obaveza i podliježe krivičnoj odgovornosti. I to su efikasniji putevi kada se nekome podnese krivična prijava nego te parnične. Pošto se ljudi tuže i za vodu, za struju, već su navikli da taj sudski aparat spor dok dođe do izvršenja, a krivični postupak je malo brži. Pa je moj savjet ženama koje ne dobivaju alimentaciju jeste da podnose krivične prijave.“

Mogućnost izbjegavanja plaćanja alimentacije, za banjalučkog psihologa Srđana Puhala pokazuje nemoć države da uredi ovu oblast. Puhalo smatra kako se jako malo pažnje posvećuje porodici kao najbitnijoj jedinki svakog društva. On ističe da takav odnos jednog od roditelja može izazvati ozbiljne posljedice kod djece:

„Kad je dijete malo, vjerovatno ni ne zna da li se ta alimentacija plaća ili ne plaća, ali onoga trenutka kada ono postane svjesno takvih stvari, to jeste poruka koja može da znači:’Da, on te zaboravio i nije htio da ima bilo kakve obaveze prema tebi.’“

Čak i bogati ne plaćaju

Prema riječima advokatice Murise Makarević, u porastu je i broj onih imućnijih, koji imaju vlastitu firmu ili se čak nalaze na nekoj od pozicija u državnim institucijama, koji ne plaćaju izdržavanje djeteta bivšem bračnom partneru.

„Oni prijavljuju neke minorne dohotke, dozvoljava se da se prebacuje imovina na treća lica baš u fazi postupka određivanja alimentacije itd“, kaže Murisa Makarević.

Kao jedan od najčešćih razloga zbog kojeg roditelji izbjegavaju plaćati alimentaciju su loši međuljudski odnosi, tvrdi Srđan Puhalo:

„Neplaćanje alimentacije ne mora da znači da je roditelj sam po sebi neodgovoran, već to može da govori o sukobu između bračnih partnera - ono je kulminacija.“

Direktorica JU Centar za socijalni rad KS, Mirsada Poturković ističe kako centri kada ustanove da jedan od roditelja ne izvršava sudsku odluku mogu pokrenuti krivični postupak protiv tog roditelja.

„Zakon daje mogućnost bukvalno da se pokreću krivični postupci protiv roditelja koji ne izvršavaju obavezu izdržavanja“, navodi Mirsada Poturković.

S druge strane, kako kaže Mirsada Poturković, centri sve češće, umjesto roditelja, pokreću postupke za plaćanje alimentacije pred sudovima:

„Nažalost, imamo situacija gdje nam roditelji kažu:’Ja ne tražim izdržavanje, ne želim izdržavanje, jer imam problema u tim situacijama, meni ti problemi nisu potrebni i ne želim da pokrećem te postupke.’“

Neplaćanje alimentacije je krivično djelo. Zaprijećena kazna je od mjesec do tri godine zatvora. Međutim, u posljednjih 25 godina nikom nije izrečena kazna zatvora. Porodičnim zakonima na nivou entiteta koji uređuju ovu oblast određeno je da dijete nakon razvoda roditelja mora nastaviti živjeti istim standardom kao dok su roditelji bili skupa. No, nažalost, mnogo je više slučajeva kada se izdržavanje djece nakon razvoda obruši samo na pleća majki.
XS
SM
MD
LG