Dostupni linkovi

BiH uoči dolaska Filea: Dokle se stiglo sa Mapom puta


Zastava EU i zemalja-članica
Zastava EU i zemalja-članica
Komesar EU za proširenje Štefan File tokom posjete BiH u utorak, 27. novembra, razgovaraće sa domaćim zvaničnicima o provođenju Mape puta dogovorene 27. juna u Briselu.

"Svrha posjete je drugi krug dijaloga na visokom nivou o procesu pristupanja EU. Fokus će biti na provođenju Mape puta dogovorene na prvom sastanku održanom 27. juna u Briselu i neophodnim koracima koji treba da uslijede", saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

O provođenju Mape puta razgovarano je i na sjednici Zajedničke komisije za evropske integracije Skupštine BiH. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Vjekoslav Bevanda prezentovao je članovima Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH presjek ispunjenih i neispunjenih obaveza iz Mape puta o procesu pristupanja BiH Evropskoj uniji.

Vjekoslav Bevanda
Vjekoslav Bevanda
Da bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH Evropskoj uniji mogao stupiti na snagu, bh. političari moraju ispuniti još dvije bitne stavke iz Mape puta. Prva je definisanje efikasnih mehanizama koordinacije, a druga provedba presude Suda za ljudska prava u Strazburu, u predmetu Sejdić-Finci. Iako su rokovi odavno prošli, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Vjekoslav Bevanda iznosi optimističan stav.

„Što se tiče presude Suda u Strazburu, moje očekivanje je da će političke stranke i njihovi predstavnici dati puni doprinos i da jednostavno taj nulti prioritet ispunimo. Raduje me drugi dio – izrada efikasnog mehanizma koordinacije. Ja se nadam da će do kraja mjeseca biti prezentiran mehanizam koji će biti efikasan i u korist građana i našeg evropskog puta“, kaže Bevanda.

Mehanizam koordinacije predviđa načine kako da se postignu jedinstvena rješenja u složenoj ustavnoj strukturi Bosne i Hercegovine, kako bi ova zemlja govorila jednim glasom u procesu evropskih integracija. Samo njegovo uspostavljanje neće značiti otklanjanje političkih nesuglasica, smatra predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Halid Genjac.

„Mehanizam koordinacije samo uspostavlja proceduru koja predviđa kako se postupa kad se dođe do problema. Međutim, kada dođe do političkog problema, nije predviđeno šta se radi. Problem tu staje, stavlja se u ladicu i prestaje interes oko tog problema jer niko ne želi da se bavi nečim gdje je nemoguće osigurati nekakav uspjeh“, navodi Genjac.

Delegat u Domu naroda državnog Parlamenta i član Komisije, Stjepan Krešić ističe kako niko u državi ne može biti zadovoljan urađenim poslom kada je u pitanju put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji.

„Sadašnji problemi su očito političke prirode. Jasno je da Bosna i Hercegovina ima kompliciranu ustavnu strukturu zbog toga što je višenacionalna država. Zbog ovoga se mora mehanizam koordinacije po svim razinama, i vertikalno i vodoravno, usaglasiti da bi se lakše dogovaralo i da se s tim jednim glasom odlazi u Brisel“, ističe Krešić.

Na sjednici Zajedničke komisije za evropske integracije, na kojoj je predstavljeno šta se do sada uradilo po pitanju euroatlantskih integracija, nije prisustvovala polovina članova. Od dvanaest, na sjednicu je došlo šest članova, koji nisu mogli usvojiti nikakve zaključke jer nije postojao kvorum. Sličnu prezentaciju predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda imaće i pred poslanicima i delegatima državnog Parlamenta, te entitetskim komisijama za evropske integracije.
XS
SM
MD
LG