Dostupni linkovi

Ukinuta COVID-ograničenja za ulazak u BiH


Pripadnik Granične policije BiH provjerava dokumenta na graničnom prelazu Gradiška, 20. mart 2020.
Pripadnik Granične policije BiH provjerava dokumenta na graničnom prelazu Gradiška, 20. mart 2020.

Ukidaju se sve COVID-mjere restrikcije za ulazak u Bosnu i Hercegovinu (BiH), saopšteno je nakon sjednice Savjeta ministara BiH 26. maja.

"Na prijedlog Ministarstva bezbjednosti, Savjet ministara je donio Odluku o prestanku važenja Odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, čime se ukidaju ranija donesena COVID-ograničenja za ulazak u BiH", navodi se u saopštenju.

Iz Savjeta ministara BiH ističu da je odluka donesena na osnovu podataka nadležnih zdravstvenih institucija o povoljnoj epidemiološkoj situaciji u BiH već duži period.

Podsjećaju i na činjenicu da je "većina zemalja regiona i svijeta ukinula sve mjere stranim državljanima za ulazak u njihove zemlje".

Na sjednici je donesena i Odluka o prestanku važenja Odluke o ograničenju kretanja i boravka stranaca u BiH, donijeta radi zaštite zdravlja građana nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija u martu 2020. godine proglasila pandemiju prouzrokovanu korona virusom.

Donošenjem te odluke prestaju se primjenjivati mjere kojim se zabranjuju kretanje i boravak stranaca izvan centara u koje su smješteni.

U posljednja 24 časa, javnozdravstvenim ustanovama u BiH je prijavljeno ukupno 36 novih slučajeva zaraze korona virusom, a prijavljen je jedan smrtni slučaj.

Od toga, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 398 uzoraka, od čega je 26 pozitivno na SARS-CoV-2, a Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske je prijavljeno 103 testa, a virus je potvrđen kod osam osoba.

U Brčko distriktu zabilježena su dva nova slučaja.

RSE o pandemiji COVID-a 19

Priče, analize, foto i video zapisi o COVID-u 19.

XS
SM
MD
LG