Dostupni linkovi

BiH: Optužnica protiv ukrajinskih državljanki za trgovinu ljudima i seksualnu eksploataciju


Zgrada Tužilaštva BiH u Sarajevu
Zgrada Tužilaštva BiH u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) podiglo je optužnicu protiv državljanki Ukrajine, Asmik Zhdanove i Natalie Nachinkin, koje se terete za eksploataciju najmanje 17 žrtava sa područija Ukrajine i Istočne Evrope, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

˝Optužene se terete da su od početka 2019. godine, pa sve do 26. januara ove godine, na području Mostara i Banja Luke, djelujući zajedno i u međusobnom dogovoru, organizirali skupinu ljudi radi vršenja kaznenih djela međunarodnog navođenja na prostituciju i međunarodne trgovine ljudima˝, navodi se u saopštenju državnog tužilaštva.

Optužene su prema navodima iz optužnice vrbovale strane državljanke uglavnom sa područija Ukrajine i Rusije, koje su dovodile u BiH gdje su im pronalazile smještaj i iskorištavale ih radi pružanja seksualnih usluga.

Istragom su prikupljeni dokazi da su optužene svoje žrtve tjerale na pružanje seksualnih usluga za novac, koji su im žrtve morale davati, a one su ih na različite načine ponižavale i primoravale na dalju eskploataciju i iskorištavanje.

˝Što je kod nekih od žrtava, dovelo do teških posljedica po tjelesno i duševno zdravlje˝, navodi se u saopšenju Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva ističu i da su u ovom predmetu u saradnji sa partnerskim institucijama i agencijama prikupili i priložili oko 140 materijalnih dokaza te predložili saslušanje 42 svjedoka i dva stručna vještaka.

Optužene se trenutno nalaze u pritvoru, a terete se za krivična djela organizovana međunarodna trgovina ljudima i navođenje na prostituciju. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

XS
SM
MD
LG