Dostupni linkovi

BiH u 2016: Političari optimisti, građani pesimisti


Sarajevo
Sarajevo

Godina na izmaku nije donijela mnogo promjena u bh. društvu, a takva su čini se i očekivanja za novu godinu, kako građana i javnih ličnosti, tako i pojedinih političara. Predstavnici vlasti ističu da se Bosna i Hercegovina nakon godina stagniranja vratila na evropski put, no to se konkretno ne osjeća na standardu i kvaliteti života bh. građana.

U ova doba obično se sumiraju utisci o onome šta je obilježilo ovu godinu i ono što bi se moglo promjeniti ili uraditi u 2016. godini.

Većina građana smatrada se naredna neće bitnije razlikovati od ove godine.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:12 0:00

Ni Banjalučani nisu ništa optimističniji, kažu da razloga za slavlje baš nemaju:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00

Ali političari, posebno oni koji su na vlasti nisu tako pesimistični. Oni svoj optimizam baziraju na činjenici da se Bosna i Hercegovini, poslije nekoliko godina, ponovo našla na evropskom putu. Predsjedavajući Vijeća ministara BIH Denis Zvizdić, stoga kaže da su ciljevi:

„Evropa, ekonomski razvoj s fokusom na otvaranje novih radnih mjesta, pogotovo za mlade ljude i jačanje vladavine prava. Očuvanje stabilnosti unutra Bosne i Hercegovine i unutar regiona, te dobrosusjedski odnosi sa komšijama.“

„Ova godina mogla bi se okarakterisati godinom obećanja i obećavajućom godinom. Obećavajućom- zato što je uspostavljen, ipak, jedan ritam rada Vijeća ministara, usvojen je i reformski program. Vraćena je Bosna i Hercegovina na evropski kolosjek. Međutim, sama reformska agenda se počela provoditi, ali veliki dio posla ostao je za narednu godinu, a to su obećanja koja smo dali, koja moramo izvršiti“, objašnjava Halid Genjac, poslanik u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić, čiji će kadrovi u januaru zauzeti mjesta u Vijeću ministara BiH, jer se dosadašnja koalicija raspala, ovu godinu ocjenjuje kao izgubljenu, te preporučuje da je zaboravimo.

"U toj godini nije popravljen nijedan ozbiljan ekonomski parametar. Po stranim investicijama smo posljednji u Evropi. Po korupciji, nezaposlenosti i siromaštvu smo prvi u Evropi. Vlast, predvođena SDA i DF-om, dovela je zemlju do kolapsa i da smo do prije tri ili četiri mjeseca imali stanje haosa, neperspektive i straha. Imali smo stanje pravne nesigurnosti, a i danas 75 posto mladih želi živjeti van BiH“, rekao je Radončić.

Aleksandra Pandurević
Aleksandra Pandurević

Poslanica u državnom parlamentu Aleksandra Pandurević svjesna je obaveza koje bh. poltičari trebaju uraditi, ako žele da se Bosna i Hercegovina pomjeri sa mrtve tačke. Prije svega, kaže Pandurević, treba se odlučnije krenuti u borbu protiv korupcije, te stvoriti bolji poslovni ambijent.

„Ja sam nedavno razgovarala sa srpskim privrednicima iz Švajcarske, koji su jasno rekli: ' Švajcarci će radije otići investirati na mjesec, nego u BiH, jer smatraju da zemlja nije politički stabilna i da nije bezbjedna. Kad to popravite možete dobiti investitore'. Mislim da je to politički zadatak svih nas da uradimo“, rekla je Aleksandra Pandurević.

Ništa novo se nije dogodilo u domenu kulture ove godine. Najbolnije je što insitucije kulture od državnog značaja, njih sedam,još uvijek nemaju riješen status. Čini se da odgovora dugo neće ni biti, smatra Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH i jedan od najangažovanijih ovdašnjih kulturnih djelatnika.

„Da ne kažem da sam optimista, ali vjerujem da je umjetnost samoživa, ona postoji uprkos i ona će postojati i mi ćemo opet imati dobrih rezultata u kulturi“, nada se Krsmanović.

Odlične rezultate, pak, imali su ove godine bosanskohercegovački sportisti. Branislav Crnogorac, selektor džudo reprezentacije BiH očekuje da će i naredna godina, uprkos neizaintersovanošću vlasti za sport, biti dobra.

„Ova, 2015. godina je ubjedljivo najtrofejnija godina za bh. sport. Sjetimo se samo zlatnih košarkaša, Amela Tuke, džudista i mnogih drugih, koji su dali sve najbolje od sebe. Naša očekivanja su što bolji plasman na Olimpijskim igrama, da dostojno predstavimo našu domovinu“, poručio je Crnogorac.

XS
SM
MD
LG