Dostupni linkovi

Tužiteljica sa američke 'crne liste' ostaje na dužnosti u Tužilaštvu BiH


Diana Kajmaković
Diana Kajmaković

Tužiteljica državnog tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) Dijana Kajmaković koju je Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) američkog Ministarstva finansija uvrstio na "crnu listu", ostaje na dužnosti.

Tijelo koje nadzire rad sudskih i tužilačkih tijela BiH navelo je u utorak kako "nema saznanja da je u ovom trenutku protiv Diane Kajmaković pokrenuta istraga u krivičnom postupku, niti da postoji drugi zakonski osnov za privremeno udaljenje [sa dužnosti]".

Biće istraženo da li je Kajmaković kršila dužnosti u obavljanju svog posla, saopštilo je Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH 27. septembra, dan nakon što je Kajmaković stavljena na američku "crnu listu".

Podsekretar za borbu protiv terorizma i obavještajne finansijske poslove u Ministarstvu finansija SAD-a Brian E. Nelson izjavio je 26. septembra kako "Diana Kajmaković kontinuirano podriva demokratiju i vladavinu zakona u BiH".

Kako je naveo Nelson, uvedene mjere još jednom potvrđuju posvećenost Sjedinjenih Država stabilnosti i prosperitetu BiH, jer se odnose na "osobu koja ima ključnu ulogu u omogućavanju korupcije u zemlji".

Ovo je četvrti set mjera koje OFAC preduzima u skladu sa Izvršnom uredbom 14033.

Mjere su usmjerene protiv osoba koje su, uz ostalo, odgovorne ili su učestvovala u korupciji ili podrivanju demokratskih procesa ili institucija na Zapadnom Balkanu.

"Mjere su nastavak su provedbe strategije Sjedinjenih Država za utvrđivanje odgovornosti pojedinaca koji provode destabilizirajuće aktivnosti na Zapadnom Balkanu. Ove mjere poduzimaju se u vrijeme najozbiljnije političke krize u BiH od 1995. godine jer političari, etnonacionalisti, i s njima povezane privilegovane mreže nastavljaju podrivati zemlju", naveo je OFAC.

Kako je navedeno, prilikom osnivanja, pred Tužilaštvo BiH postavljen je niz ciljeva uključujući obezbjeđivanje poštivanja ljudskih prava i vladavine prava u zemlji.

Istaknuto je da Tužilaštvo radi u skladu sa Ustavom i zakonima BiH te se od tužilaca traži da svoje dužnosti vrše bez favorizovanja, pristrasnosti ili predrasuda.

Nezavisnost pravosudnog sistema BiH preduslov je vladavini prava.

"Uprkos ovim obavezama u smislu izbjegavanja malverzacija u vršenju dužnosti tužioca, Diana Kajmaković flagrantan je primjer korumpiranog državnog tužioca BiH, povezanog sa kriminalnim organizacijama", kaže se u saopštenju.

Ističe se da su, kao dio širih aktivnosti na suzbijanju organizovanog kriminala i trgovine narkoticima u BiH, istražioci analizirali privatnu komunikaciju vođenu posredstvom kriptovanih aplikacija za razmjenu poruka.

Diana Kajmaković nije jedina nositeljica pravosudne funkcije u BiH koja se našla na takozvanoj "crnoj listi" SAD-a.

Bivši predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija stavljen je 5. januara ove godine na listu sankcija američkog State Departmenta te mu je zabranjen ulazak u Sjedinjene Države.

Kako je navedeno, Tegeltija je koristeći službeni položaj "učestvovao u koruptivnim radnjama koje su uključivale korištenje političkog uticaja i službenog položaja za ostvarivanje lične koristi".

Američko Ministarstvo finansija objavilo je 11. aprila listu sankcija za djela korupcije, kojima je obuhvaćeno sedam osoba sa Zapadnog Balkana, a među njima i bivša glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić.

Gordana Tadić je na američku "crnu listu" dospjela, jer je navodno "iskoristila svoju poziciju glavne tužiteljice za promicanje vlastitih ličnih i porodičnih interesa, te navodno naplatila stambenu naknadu putem fiktivnog ugovora".

XS
SM
MD
LG