Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH formiralo predmet o videu snajperskog djelovanja u Sarajevu


Sjedište Tužilaštva i Suda BiH u Sarajevu
Sjedište Tužilaštva i Suda BiH u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) formiralo je predmet o video snimcima snajperskog delovanja u sarajevskom naselju Nedžarići, nakon zahtjeva Kompanije Telemach BiH.

“Predmet je formiran odmah nakon što su se na internet portalima pojavili video-snimci. Biće ispitane sve okolnosti i uloga svih osoba zabilježenih na snimku”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U saopštenju se navodi da su nakon objave video-snimka stranog novinara, na više portala i medija, na kojem je zabilježeno djelovanje snajperista u sarajevskom naselju Nedžarići, prikupljeni dostupni snimci i fotografije.

“U Posebnom odjelu za ratne zločine, formiran je predmet u okviru kojeg će se ispitati sve okolnosti, činjenice i navodi o snajperskom djelovanju sa navedene lokacije, na civilne žrtve na području naselja Alipašino Polje”, ističe se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Kompanija Telemach BiH obratila se 20. maja Odjelu za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu nakon što su prepoznali jednog od svojih zaposlenih na ratnom snimku na kojem su navodno snajperisti vojske bosanskih Srba. Snimak se pojavio na društvenim mrežama s pitanjem da li se protiv jednog od njihovih zaposlenika vodi istraga o ratnim zločinima.

Kako je navedeno na Facebook profilu, Kompanija Telemach BH „ne zapošljava ljude koji su činili krivična djela ili koji su počinili ratni zločin“. Dodali su da su nadležne pravosudne institucije „jedine koje imaju ovlaštenje da se bave istražnim radnjama i pokreću krivične postupke“.

Naglašeno je da će Telemach kao kompanija koja poštuje zakone BiH postupiti po odlukama nadležnih pravosudnih institucija. Istovremeno, Kompanija Telemach BH tog zaposlenika je suspendovala.

“Telemach BH ne može da pokreće istrage, već to mogu da rade samo nadležne institucije, ali smo zbog uznemirenja javnosti, kao i zaposlenih u samoj kompaniji, donijeli odluku o suspenziji zaposlenog, dok pravosudni organi BiH ne utvrde činjenice i donesu odluku”, navedeno je u objavi na Facebook profilu ove kompanije.

Ratni snimak iz Sarajeva objavljen je prije nekoliko dana na YouTube kanalu reportera Philippea Buffona, na kojem snajperisti s položaja Vojske Republike Srpske u sarajevskom naselju Nedžarići pucaju na stanovnike Alipašinog Polja. RSE nije mogao potvrditi autentičnost videa.

Na snimku su prepoznate određene osobe za koje se sada sumnja da su potencijalno počinile zločin, a jedna od tih osoba je identificirana kao zaposlenik Telemacha.

Iz Kompanije Telemach poručili su da je to kompanija svih građana Bosne i Hercegovine u kojoj se „ne gleda ni vjera ni nacija’, te su jedino mjerilo za rad u Telemachu ‘profesionalnost i poslovna etika'.

XS
SM
MD
LG