Dostupni linkovi

Protest turističkih radnika BiH, traže promjene mjera o ulasku stranaca


Detalj iz jednog od sarajevskih hotela
Detalj iz jednog od sarajevskih hotela

Stotinjak turističkih radnika iz svih dijelova Bosne i Hercegovine (BiH) organiziralo je u srijedu 9. juna na ulicama Sarajeva protestnu šetnju, tražeći, uz ostalo, da država omogući vakcinisanim strancima da uđu u BiH bez ograničenja.

„Dok se cijeli region otvorio, dozvolio strancima koji su vakcinisani da uđu bez ikakvih potvrda o negativnom testu, jer šta će nekome ko je vakcinisan negativan PCR test, u BiH to nije slučaj. Mi se trudimo svim silama da uputimo upozorenje Vijeću ministara BiH da donese odluku o ulasku stranaca, nadam se da znaju u šta se upuštaju. Posljedice će biti katastrofalne po cijelu ekonomije, ne samo turizam“, kazao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Mirza Omerhodžić predsjednik Udruženja turističkih vodiča Sarajeva „Vučko“.

Protestnu šetnju od Baščaršije do zgrade Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) organizovalo je Udruženje turističkih vodiča Sarajeva "Vučko", Udruženja turističkih privrednika BiH, Udruženja poslodavaca trgovine, ugostiteljstva i turizma "Horeca RS", turističkog klastera UNA-SANA te turističkog klastera Hercegovine.

Koji su zahtjevi?

Turistički radnici traže ukidanje obveznog PCR testa za strance koji su vakcinisani minimalno 15 dana prije ulaska u BiH, zatim ukidanje PCR testa za strance koji su unazad šest mjeseci preboljeli COVID-19, uz predodžbu dokaza.

Također traže obavezan negativan PCR test ili brzi antigenski test za turiste koji ne zadovoljavaju navedene kriterije, ne stariji od 72 sata.

Jedan od zahtjeva je i da se djeci do 15 godina omogućiti ulazak u BiH bez testiranja. Traže i privremeno ukidanje viza za državljane Saudijske Arabije, Velike Britanije i Irske.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na sjednici 31. maja nije usvojilo prijedlog odluke o novim uvjetima za ulazak stranih državljana, što znači da osobe koje su vakcinisane ili prebolovale korona virus i dalje ne mogu ući u zemlju bez negativnog PCR testa.

Odluka podrazumijeva da će u BiH, bez PCR testa, moći ući samo državljani Hrvatske, Srbije i Crne Gore, a svi ostali stranci će pri ulasku u BiH morati pokazati negativan PCR test ne stariji od 48 sati. Također, Vijeće ministara BiH nije usvojilo odluku da se strancima omogući ulazak s negativnim brzim antigenskim testom.

Vize za Saudijce

U septembru 2020. godine je donesena odluka o izmjenama uvjeta za ulazak stranaca.

Na istoj sjednici Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije usvojilo izmjene i dopune Odluke o vizama, kojom bi državljanima Saudijske Arabije, Velike Britanije i Irske bio omogućen ulazak u BiH bez izdavanja vize.

Protiv su bili ministri iz Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ), a ministar pravde BiH Josip Grubeša (HDZ) kazao je da su ministri iz njegove stranke od prvog dana i u prvom glasanju istaknuli da će štititi evropski put BiH, bez obzira kako se to u javnosti prezentira. Naveo je i da iz HDZ-a ne koče procese u BiH.

„Ako neko dolazi iz Saudijske Arabije u neku od zemalja Europske unije ili SAD-a, potrebna mu je viza, a ona vrijedi i u BiH. Postoje benefiti za te ljude, jer ako su dolazili u proteklom periodu, dolazit će opet“, kazao je tada Grubeša.

Odluka je razmatrana i 26. maja kada također nije dobila podršku ministara iz HDZ-a BiH.

Zbog odluka Vijeća ministara BiH u utorak 8. juna u Sarajevu su protestirali i turistički radnici iz Hercegovine. Tom prilikom su od Vijeće ministara BiH zatražili da dopusti dolazak turista u BiH na osnovu četiri kriterija koja traže. o su negativan PCR test ili potvrda o preboljenoj koroni ili potvrda o primljenoj vakcini ili negativan antigenski test.

XS
SM
MD
LG