Dostupni linkovi

Invalidnina za školovanje, dijete traži svoje


Selvedina Sejdinović i njena kćerka uselile su u novu kuću
Selvedina Sejdinović i njena kćerka uselile su u novu kuću

Osobe sa invaliditetom u BiH teško dolaze do radnih mjesta. Zbog niskih socijalnih primanja nisu u prilici da bez tuđe pomoći riješe osnovne egzistencijalne probleme. Iako su se mnogi školovali za određene poslove većina njih nema posao i živi od invalidnine koja iznosi oko 200 eura. Da nema inicijativa i pomoći nevladinog sektora brojni socijalni problemi sa kojima se suočavaju npr. slijepe osobe u BiH ostali bi neriješeni.

Članica Udruženja slijepih građana opštine Tešanj Selvedina Sejdinović i njena kćerka, odlična učenica četvrtog razreda osnovne škole, uselile su se u novu kuću gdje će imati daleko bolje životne uslove nego na staroj adresi.

"Kćerkica i ja imale smo jednu sobu i sve što smo imale bilo nam je tu. Sad je naravno puno ljepše. Odlično se snalazimo", priča Selvedina kojoj je invalidnima od oko 200 eura jedino mjesečno primanje.

"Od invalidnine školujem i kćerkicu. Pred kraj mjeseca dođe ono baš da nemamo, ali nekako se to razvuče. Dijete traži svoje. Kad nemam teško joj je i objasniti i reći da nemam. Prije šest godina sam se razvela od tog bivšeg muža", dodaje Selvedina.

Selvedina je u Centru za slijepu i slabovidnu djecu u Sarajevu dobila diplomu telefonske operaterke i nije zaposlena. Inicijativu da se Selvedini i njenoj kćerki izgradi novi dom pokrenulo je Udruženje slijepih građana opštine Tešanj, kaže predsjednik Udruženja Nihad Mujaković.

Nihad Mujaković: Osigurati djevojčici bolje djetinjstvo
Nihad Mujaković: Osigurati djevojčici bolje djetinjstvo

"Članica je sto posto slijepa. Oba oka su joj amputirana. Živjela je u porodici sa ocem koji je od rođenja gluhonijem i sa curicom od deset godina.Ova curica zaslužuje da ima puno bolje uslove za učenje u školi, naravno, da i njoj pomognemo i stvorimo bezbrižnije djetinjstvo", objašnjava Mujaković razloge pokretanja inicijative za donatorsku akciju.

Invalidnina od oko 200 eura slijepim osobama je najčešće jedino primanje i sa tim novcem nije moguće riješiti stambeno pitanje. Osobe sa invaliditetom u BiH čiji invaliditet nije posljedica rata imaju znatno niža primanja u poređenju sa ratnim vojnim invalidima iste kategorije.

"Civilna slijepa osoba sa tuđom pomoći i njegom, svojom invalidninom i ortopedskim dodatkom ima 200 eura, a ta ista kategorija sljepoće je na drugi način cijenjena kod drugih ljudi - pet puta toliko", navodi Mujaković.

Većina članova Udruženja slijepih, koje pored Tešnja okuplja i građane iz susjednih opština Usora i Doboj Jug, nije zaposlena, kaže Mujaković, koji gotovo punih 19 godina radi na telefonskoj centrali u Opštini Tešanj. Osim njega, još četiri osobe iz tešanjskog Udruženja su stalno i privremeno zaposlene kao fizioterapeuti u Domu zdravlja.

U novoj kući Selvedina i njena kćerka imaju tek osnovne stvari
U novoj kući Selvedina i njena kćerka imaju tek osnovne stvari

"Mi u ovom trenutku imamo oko 120 članova, od tih 120 članova pet je u radnom odnosu. Posao je teško pronaći za osobe sa invaliditetom, bez obzira što u Sarajevu postoji Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Znamo i da je to na neki način i Zakon uredio da firma na određeni broj radnika mora imati jednu ili više osoba sa invaliditetom mi još uvijek nismo razvili tu svijest da osoba sa posebnim potrebama nije samo osoba kojoj treba pomoći, nego da se može i iskotristiti u društvu", navodi Mujaković.

Prijedlog Udruženja slijepih građana prihvatilo je tešanjsko nevladino humanitarno udruženje Oslonac koje je zahvaljujući svojoj mreži donatora u proteklih desetak godina izgradilo 50 kuća za porodice bez osnovnih uslova za život. Blizu polovine sredstava za izgradnju kuće Selvedini Sejdinović osigurali su Ministarstvo za socijalnu politiku Zeničko - dobojskog kantona i Opština Tešanj, objašnjava predstavnik Oslonca Husein Alić.

"Sve ove kuće se prave po projektu NHU Oslonac, koji je jedinstven i sve kuće su iste. Projekat je pet i po puta osam metara. Iznos projekta je blizu 12.000 eura. Relaizaciju tih projekata finasiramo iz sredstava članarine naših članova, kojih je 1.200, ali i iz donacija kao i iz vladinog sektora", pojašnjava Alić.

Preko svojih partnera iz Tešnja u izgradnju kuće Selvedine Sejdinović uključilo se i jedno preduzeće iz Srbije koje je doniralo crijep. Pred korisnicom pomoći je još puno posla na opremanju novog stambenog prostora.

"Evo mi smo od mojih prijatelja dobile sećiju i komodu, a nadam se da ćemo sebi moći priuštiti i ostatak", kaže Selvedina Sejdinović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG