Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH se žalilo jer nije pritvorena osumnjičena finansijerka terorizma


Sud je umjesto pritvora, osumnjičenoj odredio mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i putovanja.
Sud je umjesto pritvora, osumnjičenoj odredio mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i putovanja.

Tužilaštvo BiH uputilo je žalbu Sudu BiH zbog odbijanja prijedloga te institucije da odredi pritvor Seni Hamzabegović, osumnjičenoj za finansiranje terorističke aktivnosti, saopšteno je u ponedeljak 17. maja.

Iz Tužilaštva BiH je istaknuto da se, s obzirom na sve okolnosti, jedino mjerom pritvora može osigurati neometano vođenje postupka.

Žalba je u zakonskom roku, upućena Sudu BiH, istaknuto je.

Sud BiH je, podsjećamo, 14. maja 2021. godine odbio izreći mjeru pritvora osumničenoj Hamzabegović, ali je odredio mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i putovanja.

Tužilaštvo BiH je 13. maja predložilo pritvor za Hamzabegović zbog opasnosti od bjekstva te bojazni da bi na slobodi mogla počiniti novo krivično djelo.

Šezdesetjednogodišnja Sena Hamzabegović, koja ima državljanstvo BiH i Švicarske, uhapšena je 11. maja u Tuzli po povratku iz Švicarske.

Osumnjičena je za finansiranje i pomaganje terorističkim aktivnostima u Siriji i Iraku, odnosno militantnim grupama u Siriji i Iraku, koje su Ujedinjeni narodi (UN) proglasili terorističkim.

Tužilaštvo BiH provodi istragu, tokom koje su prikupljeni dokazi da je osumnjičena, u više navrata, u periodu od 2013. do 2018. godine, učestvovala u prikupljanju i pružanju finansijske pomoći, za državljane BiH, koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka.

"Iako je znala da se navedene osobe bore na strani oružanih formacija takozvanog 'ISIL-a', uključujući formacije 'Jahbet Al Nusra', 'Al Nusrah Front' i drugim formacijama, a koje su od strane Vijeća sigurnosti UN-a, proglašene terorističkim organizacijama", piše u saopštenju Tužilaštva BiH.

Prikupljeni su dokazi da je Hamzabegović u nekoliko navrata, svome suprugu koji je bio visokopozicionirani pripadnik "Islamske države" i koji se još uvijek nalazi u bjekstvu, proslijeđivala novac, iako je znala, kako navode iz Tužilaštva, da će novac biti korišten za financiranje terorističkih skupina i njihovih aktivnosti.

XS
SM
MD
LG