Dostupni linkovi

Agencija OSA na zahtjev Suda BiH predala dosje Osmana Mehmedagića


Direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osman Mehmedagić pred Sudom BiH, Sarajevo (10. novembar 2020.)

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo (KS), jednog od deset kantona u bosanskohercegovačkom entitetu Federacija BiH (FBiH), pretresli su prostorije Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

Pretres je obavljen po nalogu Suda BiH, a u sklopu predmeta "Diploma" zbog kojeg je nedavno uhapšen i Denis Prcić, vlasnik Američkog univerziteta u BiH

Iz OSA-e je saopšteno kako je pripadnicima MUP-a KS-a predat personalni dosje generalnog direktora ove institucije Osmana Mehmedagića.

"Predmetni dosje je predat ovlaštenim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo i isti će biti predati Sudu Bosne i Hercegovine koji je, u skladu sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka, licenciran za čuvanje tajnih podataka", stoji u saopštenju OSA-e.

Mehmedagiću je 2019. godine poništena diploma fakulteta u Banjoj Luci iz 2007. godine. On je potom dostavio dvije diplome – Američkog univerziteta i Pravnog fakulteta u Sarajevu (viša škola).

Tužitelje je zainteresovao podatak da Mehmedagić ranije u svojoj biografiji nije navodio diplomu Američkog univerziteta iz 2013. godine, te je Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu.

Sud Bosne i Hercegovine Denisu Prciću je 20. juna odredio pritvor.

On se tereti sa zlupotrebu položaja ili ovlaštenja, pomoć učiniocu krivičnog djela, krivotvorenje službene isprave.

Mjera pritvora određena je i njegovoj saradnici Melisi Belkić-Mujkanović. Njenom suprugu Emiru Mujkanoviću, Sud BiH je odredio mjere zabrane.

Prcić i supružnici Mujkanović su uhapšeni 18. juna, nakon cjelodnevnih pretresa u Američkom univerzitetu u Tuzli, u okviru predmeta "Diploma".

U Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, postoji predmet koji se odnosi na provjeru poslovanja Američkog univerziteta, a provjere o navodima su u toku.

XS
SM
MD
LG