Dostupni linkovi

Prva kušaonica meda u BiH


Prije nekoliko godina, predložila sam ocu da naš obrt obogatimo otvaranjem kušaonice meda, prve u ovom dijelu BiH. To se pokazalo kao pun pogodak.

Dvadeset trogodišnja Zerina Hajrlahović iz Bihaća, za razliku od većine vršnjaka ne razmišlja o odlasku iz svog grada i iz Bosne i Hercegovine.

Odlučila je nastaviti porodičnu tradiciju bavljenja pčelarstvom i sa svojim roditeljima, povratnicima u Mjesnu zajednicu Orašac ( grad Bihać) otvoriti domaću radinost "Pčelica".

"Vlasnica sam obrta pod nazivom Domaća radinost Pčelica, što je porodična tradicija, ja sam posao naslijedila od oca a otac od svoje majke. Drago mi je što nisam otišla iz Bihaća. Tu sam kod svojih, na svom imanju, u svojoj kući, u krugu svoje porodice. Pčelarstvo me je privlačilo oduvijek, jer sam odmalena gledala oca kako radi sa pčelama. Prije nekoliko godina, predložila sam ocu da naš obrt obogatimo otvaranjem kušaonice meda, prve u ovom dijelu BiH. To se pokazalo kao pun pogodak", kaže Zerina.

"Nađite nešto što vas zanima i pokušajte to ostvariti u svom gradu, prije nego što odustanete, spakujete se i uzmete pasoš u ruke", kaže Zerina Hajrlahović iz Bihaća
"Nađite nešto što vas zanima i pokušajte to ostvariti u svom gradu, prije nego što odustanete, spakujete se i uzmete pasoš u ruke", kaže Zerina Hajrlahović iz Bihaća

Tako je otvoren dućan meda, mjesto gdje se ovaj proizvod može probati, gdje se može razgovarati i mnogo toga naučiti, ukoliko se želi.

"Jednostavno, da ja ne bih sad morala ići negdje vani u potrazi za poslom, došla sam na ideju da na novi način plasiramo naše proizvode, da nekako sve to što radimo uokvirimo i upotpunimo,da možemo gostima ponuditi da uđu, da sjednu i probaju med, da razgledaju i pročitaju ono što sadrže naši proizvodi, da se edukuju o pčelarstvu i pčelinjem svijetu. Gosti su oduševljeni, kažu nigdje u BiH nemaju takvu priliku, nigdje nema takve kušaonice".

Edukacija o svijetu pčelarstva

Uz to, mogu probati i naša tradicionalna domaća jela koja pripremamo mama i ja. Ako žele da se edukuju o svijetu pčelarstva, mogu da nam se pridruže kada to žele, kada vrcamo med ili radimo neke druge poslove na pčelinjaku. Mnogi o tome malo znaju, tako da objasnimo i damo odgovore na sve što ih zanima. Gosti nam dolaze iz cijelog svijeta: iz Holandije, Francuske, Italije, Poljske, Češke, Arapskih zemalja, ali i iz raznih krajeva BiH i regije", ističe Zerina.

Sarajevo zamijenila Srebrenicom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:46 0:00

Otac Bećir Hajrlahović, kratko kaže :

"Ponosan sam na svoju kćerku koja je brojnim idejama uobličila naš posao, otvorila obrt koji sada razvija i unapređuje, i tako nastavlja porodičnu tradiciju".

Uz med i druge pčelinje proizvode Hajrlahovići u ponudi imaju i tradicionalna bosanska jela, a uskoro će njihovi gosti moći i prespavati na njihovom imanju.

"Ovdje je čista priroda i čista voda, a tu je rijeka. Može se šetati, voziti bicikl, posjetiti stari grad i jednostavno uživati. Mnogi gosti koji nam se iz godine u godinu vraćaju uvijek pitaju mogu li tu prenoćiti. Zato sam predložila ocu, a on je prihvatio, i u završnoj fazi su radovi na apartmanima za naše goste. To će onda biti sve uspješnije kada upotpunimo ponudu".

Svojim vršnjacima ova vedra i energična mlada bišćanka poručuje.

"Nađite nešto što vas zanima i pokušajte to ostvariti u svom gradu, prije nego što odustanete, spakujete se i uzmete pasoš u ruke. Ne odustajte prije nego što pokušate u svojoj zemlji, u svom kraju, neku ideju ostvariti. Mislim, ko god želi iskreno od srca može uspjeti kao što sam ja", kaže Zerina.

Kada radite nešto s ljubavlju onda nije ništa teško, poručuje Zerina koja je već puna ideja kako unaprijediti posao i gostima stalno nuditi nešto novo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG