Dostupni linkovi

Bevanda i Dačić: Saradnja BiH i Srbije u usponu


Ivica Dačić i Vjekoslav Bevanda, Sarajevo, 13.9.2013.
Ivica Dačić i Vjekoslav Bevanda, Sarajevo, 13.9.2013.
U Sarajevu su se u petak susreli premijer BiH Vjekoslav Bevanda i premijer i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je tokom posjete glavnom gradu BiH sa ministrima sigurnosti BiH i Crne Gore potpisao izjavu o potrebi dalje saradnje.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić kazali su da su odnosi dvije države u usponu, i da se gradi međusobno povjerenje. Izrazili su želju za daljom saradnjom dvije zemlje, posebno u oblasti ekonomije, te zajedničkog djelovanja prema trećim tržištima.

Bevanda i Dačić su izjavili i da su otvoreni za razgovor o naslijeđenim otvorenim pitanjima između Bosne i Hercegovine i Srbije. Tu se prvenstveno misli na rješavanje pitanja državne granice, međugraničnih prelaza, izbjeglica i sukcesije.

„Sasvim normalno razgovarali smo o svim temama koje se tiču gospodarstva, razvoja bilateralnih odnosa, činjenici da je Hrvatska izišla iz CEFTA-e i o zajedničkim projektima i mogućnostima nastupa na trećim tržištima. I moram reći da kao i uvijek kad se sastanem sa gospodinom Dačićem da je ovo prošlo u jednoj prijateljskoj, otvorenoj atmosferi i da iza nas nije ostalo nijedno otvoreno pitanje ili pitanje koje bi predstavljalo problem u budućnosti“, rekao je Bevanda.

Predsjednik Vlade Srbije je kazao i kako je Bosna i Hercegovina peti vanjskotrgovinski partner Srbije, ali i da dvije države trebaju međusobno da se podržavaju na putu ka Evropskoj uniji.

„Mi smo potpuno otvoreni da razgovaramo o svim temama. Kao što znate, tu se nalaze i pitanje izbeglica i raseljenih lica, pitanje sukcesije, pitanje državne granice jer je potrebno odrediti državnu granicu, zatim graničnih prelaza. Zato, bez obzira na razlike, mislim da ima mnogo više toga što nas spaja nego što nas razdvaja. Mislim da je veoma važno što smo se dogovorili da počnemo sa održavanjem zajedničkih sednica dve vlade, što smo otprilike usaglasili neki termin, a to bi bilo možda krajem novembra da ovde u BiH, pretpostavljam da će da bude u Sarajevu, održimo zajedničku sednicu dve vlade - Vlade Republike Srbije i Saveta ministara BiH“, naveo je Dačić.

Predsjednik srbijanske Vlade je naglasio i da je mnogo više onoga što spaja dvije države, nego što razdvaja.

Saopšteno je i kako su dobri odnosi između BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore ključni za regiju, ali i da na tome insistira međunarodna zajednica.

BiH, Srbija i Crna Gora: Zajednički centar za borbu protiv kriminala

Raško Konjević, Fahrudin Radončić i Ivica Dačić, Sarajevo, 13.9.2013.
Raško Konjević, Fahrudin Radončić i Ivica Dačić, Sarajevo, 13.9.2013.
U Sarajevu je u petak na sastanaku ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića, te ministara unutrašnjih poslova Srbije i Crne Gore, Ivice Dačića i Raška Konjevića glavna tema bila unapređenje saradnje u oblasti sigurnosti i borbe protiv organizovanog kriminala u regiji. Potpisana je i zajednička izjava u kojoj se naglašava potreba dalje saradnje, naročito na polju granica i razmjene informacija.

Kriminal nema granice i naciju - poručila su trojica ministara, i samo kroz zajedničku saradnju moguće se suprotstaviti kriminalu i terorizmu. To je i duh zajedničke izjave, koja je potpisana u Sarajevu.

„Namjera naše tri zemlje je da uspostavimo efikasnu i pravovremenu razmjenu informacija u borbi protiv prekograničnih prijetnji i pojavnih oblika prekograničnog kriminala, i to kroz zajednički centar za prekograničnu saradnju BiH, Crne Gore i Srbije, koji će biti smješten u Trebinju“, rekao je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić svjestan je činjenice da kriminalci tri zemlje izuzetno sarađuju, te da je neophodno poslati jasnu poruku i međunarodnoj zajednici da mora početi i ona da pomaže. U tome ističe loš primjer u slučajevima Darka Šarića i Nasera Keljmendija:

„Gde je Šarić? Je li u Srbiji? Nije. Da li je u Crnoj Gori? Kažu da nije. Da li je u BiH? Nije. Pa pitajte međunarodnu zajednicu gde je Šarić. Našli su Bin Ladena, ne mogu da nađu Šarića. Druga stvar Keljmendi. Pa gde je Keljmendi? Je li na Kosovu? Je li mogu ja nešto da radim tamo? Pa to pitajte predstavnike međunarodne zajednice. Šta se radi i zašto se radi? I što je otišao na Kosovo? Da bi se sakrio od pravde“, konstatovao je Dačić.

Raško Konjević, ministar unutrašnjih poslova CG, zadovoljan je saradnjom, te je predložio da, po uzoru na saradnju sa Srbijom, i sa BiH do kraja godine bude uspostavljen model zajedničkih istražnih timova.

Također radi se i na osnivanju regionalnog centra za zaštitu od požara. Konjević je pohvalio i odluku Vijeća ministara BiH o regulisanju ugovora o granici sa Crnom Gorom:

„Želio bih da istaknem da će upravo BiH i Crna Gora da budu primjer ostalim državama iz bivše Jugoslavije - da ćemo mi biti prve dvije države koje će potpisati ugovor o razgraničenju“, naglasio je Konjević.

Uz razgovore o regionalnoj saradnji, na dnevnom redu sastanka trojice ministara unutrašnjih poslova našla se i odluka Evropskog parlamenta na kojoj je podržan mehanizam za suspenziju bezviznog režima zemljama Zapadnog Balkana.

Ministri su naglasili kako vjeruju da do pokretanja mehanizma neće doći, te da čine sve da spriječe lažne azilate, ali i da zemlje EU moraju biti potpora tim naporima.
XS
SM
MD
LG