Dostupni linkovi

BiH, Srbija i Crna Gora: Ima li šverca oružja za Al Kaidu?


Članovi Al Kaidinog Nusra fronta u Siriji, ilustrativna fotografija
Članovi Al Kaidinog Nusra fronta u Siriji, ilustrativna fotografija

Oružje iz Bosne i Hercegovine završava u rukama Al-Kaide putem posredničkih firmi iz Srbije i Crne Gore, a Ujedinjeni narodi (UN) su od vlasti u Srbiji zatražili istragu o tome, objavila je Televizija Federacije BiH (FTV).

U priči se ne navodi koje su to tačno firme iz Bosne i Hercegovine, ali se pominje ime kontroverznog biznismena Slobodna Tešića od ranije poznatog kroz afere nelegalne trgovine oružjem. Protiv njega, ali i više državnih službenika Tužilaštvo BiH pokrenulo je istragu koja nikada nije okončana.

Kako navodi Federalna televizija "Montenegro Defence Industry" (MDI) i ranije je trgovao oružjem iz BiH, što dokazuju tragovi novca iz 2010. između MDI-a i firme "Bosniaspecexpor" u vlasništvu Slobodana Tešića, o čemu opširnije piše Marija Arnautović u tekstu "Oružje iz BiH u rukama Al Kaide?"

Iz Srbije je ubrzo stigao demanti ove vijesti. Malo je verovatno da oružje preko Srbije stiže do Al Kaide, kažu sagovornici RSE nakon pisanja bosanskohercegovačke Federalne televizije. Navode tog medija zvanično je negirao predstavnik Srbije u Ujedinjenim nacijama. Marko Milošević, iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, rekao je da treba ozbiljno provjeriti ove navode, i da će taj posao biti lak samo ako je oružje išlo po proceduri, dok s druge strane, Dragan Šutanovac, bivši ministar odbrane Srbije i sadašnji poslanik opozicione Demokratske stranke, kaže da je skoro nemoguće da se to dogodilo. Više u tekstu Zorana Glavonjića "Beograd demantuje: Nema oružja za Al Kaidu preko Srbije".

Navode FTV je demantovala i pomenuta crnogorska državna kompanija MDI. Direktor MDI Zoran Damjanović kaže da se radi o dezinformaciji koja ima za cilj diskreditaciju ove kompanije koja je pred okončanjem privatizacije i Crne Gore kao države koja treba da pristupi NATO savezu, piše Srđan Janković u tekstu "Montenegro Defence Industry: Ni teoretski nije moguć šverc oružja".

XS
SM
MD
LG